IFI logo
Se flere bilder
Ny gulvfarge med maling

Foto: Espen Grønli/ifi.no og Scanox

Ny gulvfarge med maling

Maling er den enkleste måten å fornye et gammelt gulv på. Du får en rask og rimelig fornyelse med stor effekt - og det er ikke vanskelig!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Å male gulvet er faktisk noe av det absolutt enkleste du kan gjøre. Det er lett å få det pent og prosessen er helt uproblematisk, forteller Helge Berthelsen, produktsjef hos Scanox.

Stadig flere får øynene opp for hvilken effekt fornyelse av gulvet kan gi. En ny farge på gulvet virker umiddelbart inn på stemningen i rommet - som kan bli alt fra tøff og dramatisk til dempet og lun. Å eksperimentere med glansgrader er også spennende, og blanke gulv reflekterer lyset på en virkningsfull måte.

Bruk kun gulvmaling på gulvet

Gulvet utsettes for en annen type slitasje enn vegger og tak, og en bør bruke en maling som tåler å bli tråkket og sølt på uten å ta skade. Gulvmalinger utvikles for å tåle nettopp denne typen slitasje, og er derfor det absolutt beste alternativet når gulvet skal fargesettes.

At gulvmalinger kun finnes i et begrenset fargeutvalg er en gammel myte som ikke lenger er sann; Gulvmalinger har egne fargekart med mange fargemuligheter, og kan blandes i ytterligere farger om det er ønskelig.

Mange har også forestillinger om at vanntynnbare malinger ikke er så gode og holdbare som oljemalinger, men dette er feil. Malingprodusentene har utviklet gode vanntynnbare alternativer også til gulv. Disse malingene har flere fordeler sammenliknet med tradisjonelle oljemalinger: I tillegg til å være like slitesterke og mer miljøvennlige, lukter de mindre og tørker raskere - slik at du kan rekke to strøk på en dag, og bli fortere ferdig med jobben!

Hvilke gulv kan males?

Det er mange gulv som kan males. Tregulv blir flott med maling, og både parkett og plank kan males enten det er ubehandlet, oljet eller lakkert fra før. Betong kan også gjerne males. Tidligere sa man at maling ikke ville feste seg til laminat, men også disse gulvene kan nå males med enkelte malinger.

- Vi har utført utallige tester med meget gode resultater. TreStjerner Maling for gulv sitter uansett. Eneste forutseting er at gulvet er rent før det males, sier Helge Berthelsen.

Gulv av linoleum eller fliser kan ifølge eksperten også males, men kun i tørrom. Det anbefales ikke å male på vinylgulv fordi myknere i belegget kan påvirke tørke- og herdetiden, noe som kan medføre skjemmende merker hvis gulvet blir tatt for tidlig i bruk.

Slik gjør du

1. FORBEREDELSER

Fjern eller dekk til gulvlistene med maskeringstape for å unngå søl. Legg alt utstyret klart slik at du slipper fomling mens malearbeidet pågår.

2. RENS

Sørg for at underlaget er helt rent og tørt. Skitt, flekker og såperester vil påvirke malingens vedheft og utseende. En gulvrens er effektiv til denne jobben.

3. KVISTLAKK

På tregulv påføres en vanntynnbar kvistlakk. Rull over hele gulvet. Det er både raskere og enklere enn å ta hver enkel kvist, samt at skjolder da unngås.

4. EVENTUELL SPARKEL

Malingen kommer til å fremheve alle ujevnheter gulvet måtte ha, og disse bør utbedres før du maler dersom du ønsker et helt jevnt resultat. Sparkle ujevnheter, hakk og riper med en sparkel beregnet for treverk. Slip, avstøv og gjenta om nødvendig. Er du ute etter et mer rustikt utseende kan du droppe sparkel og sliping.

5. MAL TO STRØK

Begynn å male langs en vegg og lister med en flat pensel. Lenger ut fra veggen er en rull på forlengerskaft mer hensiktsmessig. Mal alltid langs bordenes lengderetning, og to til tre bord av gangen. Vanntynnbare malinger tørker fort, og det kan lønne seg å ta hele bordlengden samtidig for å unngå skjøter. La tørke, før du maler ett strøk til.

Mer informasjon

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.