IFI logo
Se flere bilder
Maling av tregulv

Foto:

Maling av tregulv

Stadig flere vil ha farge på tregulvet og malte gulv er populært igjen. Det finnes spesialmaling for gulv og i de fleste tilfeller brukes oljebaserte gulvmalinger i minimum tre strøk.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et malt gulv kan du bruke de samme sjablonteknikkene som mange i dag bruker på veggene og i taket. Du kan også bruke svamp eller ruller for å få frem spesielle mønstre.

Jevnt grunnlag

Husk at gulvet du skal male må være mattslipt og fritt for støv. Etter første strøk synes hakk og riper bedre enn når gulvet er umalt. Bruk sparkel (enten vannbasert/hurtigtørkende eller oljebaserte sparkelmasse) for å utjevne skader. Store bordsprekker kan tettes med dertil egnet lateks fugemasse, som er elastisk og overmalbar. Gamle gulv har sin sjarm ved at det er sprekker mellom bordene, men det er helt opp til den enkelte hvordan man vil ha det. Flekk de sparklede partiene med ekstra grunning før du legger tre-fire strøk sterk, oljebasert gulvmaling. Det finnes også spesiallakker som gir et beskyttende slitelag over gulvmalingen. Det anbefales når man dekorerer gulvet med maleteknikker o.l.

Trapper

Trapper er utsatt for større slitasje enn gulv. Vurder om trappa bør ha en trappenese som slitekant. Slike lages både av aluminium, messing og rustfritt stål.

Rengjøring

Malte tregulv skal ikke vaskes med alkaliske vaskemidler, for eksempel grønnsåpe. Disse vaskemidlene har en tendens til å matte malingen.

Hvilken maling?

Du bør alltid bruke en oljebasert gulvmaling på tregulv. Såkalte gulvmalinger er spesielt slitesterke malinger. Gulvmalinger kan brekkes i veldig mange farger hos fargehandleren. I de tilfeller hvor man skal dekorere gulvet (lasere, sjablonere eller strekdekorere), er det en fordel å bruke vanlig oljemaling til både bunnstrøk og til dekoren, etterfulgt av tre strøk lakk. En gulvmaling egner seg ikke til å dekorere med, dessuten blir overflaten så hard at lakken kan få problemer med å feste seg.

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.