Kategorier

Meny

Konto

Lyse gulv med lut

Lut gir lyse gulv fordi den oftest inneholder kalk eller andre hvite pigmenter. Den gir ingen beskyttelse, så gulvet bør få en oljebehandling etterpå. Oljer finnes også i hvitpigmenterte utgaver.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Lyse gulv med lut

Foto: Lars Aarønæs

Lut åpner gulvets porer og vasker vekk fettstoffene i treverket. Det gjør at oljen trenger bedre ned. Kalken i luten har en ørliten beskyttende effekt, men brukes som regel for å stoppe den naturlige gulningsprosessen som kommer av lyspåvirkning. Luten legger seg i porene og danner en kjemisk forbindelse med treet.

Lut beskytter ikke

Et lutet gulv bør behandles med fet såpe (grønnsåpe) eller oljes for å få ekstra beskyttelse. Det beste treslaget lut kan brukes på er furu. Et strøk kan være nok på et nytt eller nyslipt gulv hvis det legges på nok. To strøk gir jevnere resultat.

Lut for tregulv kjøpes ferdig på kanner. Husk at de fleste luttypene etser, så bruk hansker og genser med lange ermer.

Kan males

Et lutet gulv kan senere males, men før maling må gulvet nøytraliseres ved bruk av trerens. Hvis man ønsker å lakkere et lutet gulv, er det spesielt viktig at treet renses først. Et lutet gulv er åpent og lut og lakk reagerer med hverandre og blir svært mørkt. Bruk oljebasert lakk.

Spesielt på løvtre

Lut må aldri brukes som forbehandling på eikeparkett eller andre gulv av løvtre som skal oljes etterpå. Det finnes derimot spesialprodukter for løvtre i handelen som gir et lutet utseende og som kan oljes.

©ifi 2002

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]