IFI logo
Se flere bilder
Strenge krav til gulvmaling

Foto: Scanox

Strenge krav til gulvmaling

Malte gulv er på full fart tilbake igjen. Fordi gulvet utsettes for annen type slitasje enn vegger og tak, krever en gulvmaling helt andre egenskaper enn andre interiørmalinger.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En maling for gulv har en annen funksjon enn en maling beregnet på vegg.

- Den viktigste forskjellen er at en gulvmaling må tåle mer. Her skal man tråkke og gå, og gulvet skal allikevel holde seg pent over tid. I tillegg må en ta hensyn til alle de tingene man kan spille på gulvet. Man må kunne søle kaffe eller rødvin uten at gulvet blir ødelagt, sier Helge Berthelsen, produktsjef for TreStjerner hos Scanox.

Omfattende testing

Når en ny gulvmaling skal utvikles, er kravene strenge, og det gjøres omfattende testing før et nytt produkt slippes ut på markedet. Produktutviklingen starter alltid på laboratoriet, der kjemikerne og laboratorieingeniørene begynner med å lage malingformuleringer basert på en rekke forskjellige råstoffer og komponenter som alle skal bidra til et best mulig produkt. Ofte jobbes det med mange ulike varianter underveis før den nye gulvmalingen er ferdig utviklet.

Under utviklingsprosessen gjennomgår en ny gulvmaling ulike testprogrammer i laboratoriet, både for å teste og justere påføringsegenskaper og for å etterligne den slitasjen som et slikt produkt kan bli utsatt for over tid - for eksempel i en gang, med fuktighet, grus, stein og skitt. Slitestyrke, ripefasthet og vann- og kjemikalieresistens er viktige egenskaper hos et høykvalitets produkt, forteller Berthelsen. Malingen måles også mot andre produkter, som lakk, andre gulvmalinger og veggmalinger.

Når laboratorietestingen er ferdigstilt, lages det prøvegulv som legges i områder med normal trafikk. Her måles slitestyrken igjen med hensyn til sko, riper og rengjøring. - Den praktiske testingen er ofte den viktigste fordi den er mer reell, fortsetter Berthelsen.

Maling tilpasset treverk

En slitasjesterk maling er ikke nødvendigvis en god gulvmaling. Treverk, spesielt furu, er bevegelig. Treet tar til seg og avgir fuktighet i takt med fukt- og temperaturendringer i rommet, og vil dermed krympe og utvide seg.

- Er malingen for hard vil det kunne bygge seg opp spenninger i furugulvet. Det kan føre til at man får store gliper mellom noen av gulvbordene, for eksempel langs hvert femte bord, eller at man i verste fall opplever at hele furubordet revner på midten. En gulvmaling må ha evnen til å sprekke naturlig i skjøtene, sier eksperten.

Vanntynnbart og bedre

Det kommer vanntynnbare løsninger til de fleste formål, og gulvmaling er intet unntak. De aller fleste produsenter har vanntynnbare gulvmalinger som en del av sitt sortiment, og det skyldes ikke utelukkende nye EU-direktiver. Det er en rekke fordeler med vanntynnbare gulvmalinger, og gamle myter om at tradisjonelle oljemalinger er bedre er i ferd med å viskes ut.

- I den spede begynnelse var det en klar forskjell, men mange år har gått, og teknologien og råvaretilgangen er nå så god at vanntynnbar maling matcher den løsemiddelbaserte, sier Berthelsen.

Vanntynnbare malinger er mer miljøvennlig både for de som jobber med og de som produserer malingen. Den er mer behagelig å jobbe med fordi den lukter mindre, og den tørker raskere.

- Tidligere snakket man om at vanntynnbare malinger avga skadelige gasser i lang tid, men det er helt feil. Teknologien som benyttes i dag gjør at dette ikke lengre er tilfelle, avslutter eksperten.

Mer informasjon

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.