Kategorier

Meny

Konto

En trapp er et møbel

Før var trappen en transportetappe, en praktisk konstruksjon for å komme seg opp og ned mellom etasjene. Nå har det blitt et møbel som skal stemme med resten av interiøret.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
En trapp er et møbel

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, INTAG, Nordsjö, Escalia Osaka

– Oi, tenker du kanskje – Enda flere elementer å holde orden på når man skal innrede eller pusse opp. Ja, mulig det, men det er like greit å ta det med fra starten av planleggingen, mens alle mulighetene er åpne. Da blir resultatet best.

Temaet dukket opp da vi i forbindelse med en oppussing fikk spørsmål om hvilken farge trinnene i trappen skulle males i. Siden det var forskjellig gulv oppe og nede ble det et dilemma. Hører trappen til rommene oppe eller nede?  Hvilket gulv skulle man følge?

Dele på Pinterest Et trappeløp kan formes slik at det skaper forventninger til rommet du kommer opp i.

Et trappeløp kan formes slik at det skaper forventninger til rommet du kommer opp i.

Dele på Pinterest Det er ingen regel at en trapp skal være hvit. Noen ganger vil sort være perfekt, som her mot et mørkt tapet fra Sanderson/INTAG.

Det er ingen regel at en trapp skal være hvit. Noen ganger vil sort være perfekt, som her mot et mørkt tapet fra Sanderson/INTAG.

Nede bestemmer

– Trinnene bør matche gulvet nede, sier Bjørn Henriksen hos Hagen AS i Oslo. De har levert trapper siden 1934 og bekrefter at trappene følger trendbildet. Trappen har utviklet seg fra å være en plassbygget furuinstallasjon til å være en skulptur, eller som et møbel tilpasset det øvrige interiøret. Harde treslag har erstattet furua, og favorittene er i hvitlasert eik og glass.

Dersom trappen går opp fra stua foreslår Henriksen at trinnene får samme farge som gulvet i stua.

– Når folk kjøper ny trapp, ønsker de som regel samme tresort eller toning på trinnene som parketten i stua. 100 prosent likt blir det ikke, men vi finner fint farge som matcher, sier kollega Marius Haslestad.

Man kan også bryte helt, og velge en trapp med mørke trinn til lyst gulv og omvendt.

– Det må ikke gå ton-i-ton hele veien, noen ganger passer det at trappa er som en skulptur som får stå fram i rommet, sier de.

Dele på Pinterest Lyst er ikke bare lyst. Sett sammen ulike prøver og se på helheten før du bestemmer deg. Her er det samlet farger til vegger, gulv og teppe i trappen.

Lyst er ikke bare lyst. Sett sammen ulike prøver og se på helheten før du bestemmer deg. Her er det samlet farger til vegger, gulv og teppe i trappen.

Oppe bestemmer

Interiørkonsulent Ellen Skifjeld er enig i at en veltilpasset trapp hever interiøret. Det er ikke rent få furutrapper hun har bistått folk med å modernisere.  For henne er størrelsen på rommene og hvor trappen går til og fra avgjørende.

– Hvis du har en liten gang med trapp opp til stuen, er det finest at trappen oppleves som en del rommet oppe, sier hun.

Trinnene bør matche gulvet. Hvis det er ulike materialer, for eksempel fliser eller teppe mot parkett, er det fint at fargene er tilnærmet like. Det samme gjelder hvis trappa skal males. 

Vanger og rekkverk ser hun på som en del av veggen. For å unngå at rekkverket blir stående som en «binge», skiftes det ofte ut med glass – der det det passer.

– Men dette er avhengig av arkitekturen. Det må være en løsning som kler huset, sier hun.

Dele på Pinterest Her er det gamle «sprosserekkverket» i furu erstattet med glass.

Her er det gamle «sprosserekkverket» i furu erstattet med glass.

Dele på Pinterest I møte mellom ulike materialer blir overgangene finest når fargene matcher. Her er trappen malt i en lys nyanse av grått, tilpasset flisene.

I møte mellom ulike materialer blir overgangene finest når fargene matcher. Her er trappen malt i en lys nyanse av grått, tilpasset flisene.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]