IFI logo
Se flere bilder
Design ditt eget teppe

Foto: Natasja Jovic/ifi.no

Design ditt eget teppe

Drømmer du om en gulvpryd ingen andre har? Da kan du få designet ditt eget teppe. Kun fantasien setter grenser hos Kasthall! De håndlager tepper med motiver hentet fra middagsserviser, malerier eller tegninger. Alt er mulig.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 35 år har Kasthall håndtuftet tepper i fabrikken i Kinna i Sverige. Alle tepper lages for hånd på bestilling, og kun fantasien setter grenser for hvordan et teppe kan se ut.

Mange privatpersoner, kirker, banker og hoteller bestiller et eget unikt teppe. Det eneste som trengs er en mal, som er et akvarellbilde, et fotografi eller en tegning.

- Vi har til tider solgt veldig mye av dette, det er alltid folk som vil ha noe spesielt, sier Liv Hansen ved Kasthall i Oslo.

For tiden selges mest ensfargede tepper eller tepper med små diskrete mønstre - store blomstermotiver og abstrakte former er ikke like in som det enn gang var. Minimalismen går helt ned til gulvet.

- Det finnes ingen begrensninger i farger, former eller størrelser. Vi har laget et rundt teppe med diameter på 19 meter, forteller hun og sier det er viktig å få kundene til å tenke på alternativene. Er det mulig, skal kundene spørre seg.

Alt er mulig

Kasthall har laget tepper som er formet som blader og andre organiske fasonger.

- Alle former mulige, men akkurat nå går det mye runde tepper, sier Liv Hansen. Gjennom årene har Liv Hansen hatt mange privatkunder innom butikken, med et ønske om et helt unikt teppe. Som regel har de leid inn en arkitekt til å gjøre interiøret i boligen sin og vil ha et teppe som står i stil med resten av hjemmet. Noen ganger tegner interiørarkitekten selv teppet, andre ganger hentes inspirasjonen fra ting i boligen.

- En kunde fikk laget et teppe til å ha under spisebordet - motivet var det nye middagsserviset, forteller Liv.

Det å håndtufte et teppe tar tid. Fra bestilling går det 10-12 uker før leveranse. Bare å plukke ut de riktige fargene kan ta et par dager. Når det er gjort, overføres motivet med projektor til teppeveven og deretter starter håndtuftingen. I atelieret arbeider selvlærte fagfolk med sans for former og farger med hver bestilling. Det finnes ikke egen fagutdannelse - i stedet har de gått som lærlinger hos Kasthall og de fleste har mange års erfaring.

Norsk ull

- Mest arbeid er det med å finne frem riktige nyanser. Når det er gjort leverer vi inn garn til farging. Det er viktig å forsikre seg om at fargene blir riktige, og vi sender fargeprøver til kundene for å være sikre, sier Liv Hansen.

Kundene kan også bli med til fabrikken og sammen med tufterne velge ut riktige nyanser. Et egendesignet teppe er noe du vil leve med i mange, mange år. Derfor er kvaliteten på garnet og fargene viktige for sluttresultatet, og Kasthall bruker kun norsk ull av god kvalitet. Gjerne blandet med lin for å få en fin glans.

- Prisen avhengig av teppets størrelse og fasong, hvor mange farger det skal være, hvor komplisert motivet er. Men det er ikke billig, siden alt er håndlaget og av god kvalitet. Prisen starter kring 5 000 kroner per kvadratmeter, sier Liv Hansen.

Disse fører produktet

Kasthall tlf.22 41 10 87

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.