IFI logo
Se flere bilder
Begrens brannen

Foto: Casco og Harald Sola Berentsen/ifi.no

Begrens brannen

Etter et par år med nedgang i antallet dødsbranner her i landet, ser det ut som om omfanget igjen er på vei oppover. Årsaken er uviss, men en lang, kald vinter med intens fyring kan ha noe av skylden. Vi vet at branner oppstår - det er viktig å sørge for å hindre eller forsinke spredningen.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tre år siden fikk vi nye tekniske forskrifter for bygg, der det stilles krav til isolasjon. TEK 10 presiserer at byggverk skal prosjekteres og utføres slik at det oppnås tilfredsstillende sikkerhet ved brann. Det skal være tilfredsstillende mulighet for å redde personer og husdyr og for effektiv slokkeinnsats. Brannsikringen mellom branncellene i et bygg skal kunne forsinke gjennomtrengning av ild og røyk tilstrekkelig lenge til at evakuering kan skje trygt, og at brannslokkerne får en enklere oppgave.

Passiv brannsikring

– Begrensing av ildens muligheter til å spre seg kaller vi ”passiv brannsikring”, forteller Espen Josten, teknisk sjef hos Casco.

– Vårt bidrag til å sikre så vel nye som gamle bygninger er et sortiment med SINTEF-godkjente produkter for tetting av fuger, rundt dører og vinduer – og rundt rør- og kabelgjennomføringer. Når det gjelder nybygg, er passiv brannsikring i dag en del av totalentreprisen og innbakt i byggeprosessen. I eldre bygg gjelder de samme krav til brannsikring dersom det foretas nye rør- og kabelgjennomføringer. Vi tilbyr et system av produkter for fuging og tetting som tilfredsstiller branntekniske forskrifter ved rehabilitering, vedlikehold og etterinstallasjoner.

Stor interesse

Branner koster samfunnet et milliardbeløp hvert år. Det er ikke til å undres over at kravene til brannsikring stadig innskjerpes.

Håndverkere innen flere kategorier ser det som en prioritert oppgave å sørge for at regelverket håndheves, og at folk kan sove trygt om natten.

Nye produkter og metoder som gjør brannsikringen enklere og mer effektiv tas derfor godt imot av alle. Helt siden Casco lanserte denne nye produktserien for brannsikring har håndverkere over hele landet blitt kurset i bruk av de nye produktene. Så er det bare å håpe at brannstatistikken igjen skal vende pilen nedover.

Fugemasse

– Vår brannhemmende fugemasse i akryl kan brukes til de fleste branntettingsoppgaver; rundt gjennomføringer av rør, kabler og ventilasjonskanaler, forteller Josten og fortsetter: 

Dessuten anbefaler vi den til fuging rundt vinduer og dører, og eventuelle fugebehov i brannvegger.

Denne brannhemmende akrylmassen ekspanderer ved høy varme og forsegler åpninger som oppstår etter smeltede og oppbrente gjennomføringer. På den måten hindrer du gjennomtrenging av ild og røyk. Vi leverer også et eget brannhemmende fugeskum som benyttes for fuging av Leca- eller betongelementer. Dette skummet har også svært gode lydisolerende egenskaper.

Se flere bilder
Fugemasse

Foto:

Brannhemmende fugemasse i akryl kan brukes til de fleste branntettingsoppgaver.

Dytteremse

– Et annet nyttig og svært praktisk produkt er dytteremser i AES-fiber, ivrer Josten.

– Her snakker vi om et fleksibelt materiale som fyller godt i forbindelse tetting av hulrom og sprekker. Produktet egner seg for bakdytting, og ikke minst som bakhold nå du skal bruke brannhemmende fugemasse. Her snakker vi om et produkt som tåler temperaturer på mer enn 1400 grader og som er langt mindre irriterende for huden enn for eksempel mineralull.

Se flere bilder
Dytteremse

Foto:

Dytteremsen i AES-fiber er et praktisk produkt.

Større åpninger

– Er det snakk om brannsikring av større åpninger, gjerne med gjennomføring av flere ulike kabler, rør og kanaler, har vi egne brannhemmende plater som monteres i åpningen.

De tekniske installasjonene føres gjennom platen og tettes med brannhemmende fugemasse eller andre sikringsmetoder.

- Disse platene har en kjerne av steinull med høy tetthet, og de er påført brannhemmende maling på den ene, eller på begge sider. Brannhemmende plater gir stor tids- og kostnadsbesparelser sett i forhold til å mure igjen åpningen på tradisjonelt vis, presiserer Josten, som også kan fortelle at den brannhemmende platen fungerer like bra ved nye installasjoner som ved sikring av gamle gjennomføringer.

Se flere bilder
Større åpninger

Foto:

Brannhemmende plater kan monteres i åpninger.

Ekspanderende wrap

– Til slutt vil jeg nevne et svært effektivt brannsikringsmiddel i grafitt, som kan surres rundt rør og kabelbunter som skal føres gjennom brannklassifiserte vegger og dekker. Du pakker bare wrap rundt kablene eller rørene og tetter rundt kantene ved hjelp av en brannhemmende plate, eller du kan benytte vår brannhemmende gipsmørtel som benyttes for tetting av større åpninger. Brannhemmende wrap har den egenskapen at ved varmeutvikling sveller materialet og fyller ut tomrommet etter bortbrente kabler og rør, slik at det oppstår en fullverdig brannhemmende tetting, avslutter Espen Josten.

For mer informasjon:

www.casco.no

 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.