IFI logo
Se flere bilder
Åpne - puste - leve!

Foto: Frode Larsen/ifi.no Interiørarkitekt

Åpne - puste - leve!

Det gamle huset på Bragernes i Drammen hadde nydelig utsikt over byen og Drammensfjorden. "Innsikten" var det verre med, men et ungt par så mulighetene - og skapte nytt liv med naturinspirert interiør.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Huset var fra 1953 og preget av datidens romløsninger og interiørtrender. De nye huseierne ønsket et moderne interiør og nye romløsninger - men ikke nødvendigvis å bytte ut alt.

Gulvet på stuen ønsket paret å beholde, og de lurte på om noe kunne gjøres med koreapanelet på veggene. Interiørarkitekt Wenche Aurland ble kontaktet og sammen har de skapt et funksjonelt og moderne bomiljø med noen nye materialer og litt gjenbruk.

La det bli lys.

Spisestue, stue og kjøkken hadde en gammeldags og upraktisk løsning syntes det unge paret. Interiørarkitekten foreslo å lage åpen løsning mellom de tre avdelingene og å slippe mye mer lys og luft inn i huset.   

- Veggene mellom stuen, spisestuen og kjøkkenet ble revet for å slippe inn mer lys og skape en luftigere atmosfære, forteller interiørarkitekten.

Bare pipa ble beholdt og en ny peis montert med kleberstein rundt for å skape en flate. Den unike utsikten fra stuen ville de nye huseierne helst bevare mest mulig. Løsningen ble lamellgardiner som gir panoramautsikt om dagen, stenger ute for skarpt sollys og begrenser innsynet om kvelden.  

Gulv møter gulv

Et moderne, nytt og blankt kjøkken var allerede bestilt da interiørarkitekten tok fatt på oppdraget. Litt av kunsten var å supplere dette og skape en praktisk, åpen løsning med et passende gulvmateriale. 

- Stadig flere velger åpne løsninger mellom kjøkken og stue. Ofte innebærer det også ulike gulvmaterialer på rommene på grunn av ulike bruksbehov. Kjøkken-gulv må tåle stor slitasje, fuktighet og være godt å stå på over tid Da kan det være lurt å velge noe annet enn parkett, som mange har på stuen. Gummigulv kan godt kombineres med tregulv på stuen. Gulvfargen på kjøkkenet kan man ta opp igjen i mønster på tapet, maling eller annet interiør på stuen og slik skape en helhet, forklarer Aurland.

Som sagt så gjort: Den slitte linoleumen på kjøkkengulvet ble fjernet og erstattet med moderne og slitesterkt gummigulv, som også er godt å gå på, tåler godt vann og er lett å rengjøre.

Mellom gummigulvet og eikeparketten ble det montert overgangslist for å skjule skjøten og hindre slitasje på gulvkantene. Over benkeplatene på kjøkkenet festet de glassplater ved vasken og komfyren for å beskytte den malte veggene mot vannsprut og matsøl.

Med naturen i stuen

Grønt var parets favorittfarge - og ble valgt som en kontrastfarge til de ellers lyse og beige fargene. Grønt tilbehør i form av myke, gressaktige tepper, blomstrede puter puter, lys og pyntegjenstander gir assosiasjoner til naturen.  

Videre ønsket de nye huseierne seg et tapet på én vegg i stuen. Opprinnelig ønsket de et stripete tapet som skulle stå til det stripete koreapanelet, men det blir fort for mye striper som ikke passer sammen. Den lange veggen fikk i stedet et gyllent velour-aktig fibertapet med blader. Det myker opp den stramme stilen og lager liv i stuen. Tapetet tar også opp fargetonen i gulvet på kjøkkenet og skaper på den måten en sammenheng/helhet mellom rommene.

Gjenbruk

Gjenbruk av ting og materialer er populært for tiden - likeså naturelementer i interiøret, men det er ikke noe nytt fenomen. På 60-/70-tallet var koreapanelet, som imiterte ulike tresorter, noe av det mest trendy som fantes. I dag forbinder vi det helst med bestemors stue eller et kanskje et kommunalt venterom som "venter" på oppussing. I stuen på Bragernes fikk det gamle koreapanelet nytt liv ved å grunnes og males - noe som både er enkelt og billigere enn å skifte ut veggene.

På stuegulvet var det ekte vare - en gammel eikeparkett. Den ønsket paret å beholde om enn i en litt lysere utgave. Løsningen ble å slipe gulvet ned, malt/lakkert med hvit panellakk og videre lakkert 3 strøk med klarlakk. Resultatet ble lyst og lekkert, og under lakkstrøkene skimtes det gamle eikegulvet og minner sjenert om svunnen tid. 

Mer informasjon

www.flugger.no

www.storeys.no

www.teppeabo.no

www.intag.no

www.polyflor.no

Dette ble brukt

SPISESTUE OG STUE:

 • Tak og taklister: Flutex 2S, helmatt, farge 0502-Y - FLÜGGER
 • Malte vegger, grunning: Uniplast Heftgrunn - FLÜGGER
 • Malte vegger, toppstrøk: Flutex 20S, halvmatt, farge Banana Cream - FLÜGGER
 • Vinduer og listverk: Exolit V 40, halvblank, farge 0502-Y - FLÜGGER
 • Pipe: Flutex 5, farge 0502-Y - FLÜGGER
 • Tapet: Expression 5522-11 - STOREYS
 • Gulv: Flügger Panelhvit og Flügger Gulvlakk - FLÜGGER
 • Tepper: TEPPEABO
 • Lamellgardin: Baumann Systems - INTAG
 • Kleberstensovn: Pisa - GRANIT-KLEBER
 • Spisestue: LIVING
 • Sofa: FORMFIN
 • Hvit skjenk og salongbord: IKEA
 • Taklampe: LAMPEMAGASINET
 • Puter, pledd, hvit puff, trekrakk, bastkurv, løsøre på skjenk og bord: PALMA
 • Annet løsøre: PRIVAT

:

  KJØKKEN:

  • Tak og taklister: Flutex 2S, helmatt, farge 0502-Y - FLÜGGER
  • Vegger: Flutex 20S, halvmatt, farge Banana Cream - FLÜGGER
  • Gulv: Rubber Zeus 220z 513 Sand 2 - POLYFLOR
  • Glassplater over vask og komfyr: fra glassmester
  • Kjøkkeninnredning m/laminat benkeplate: Mono - KVIK KJØKKEN
  • Løsøre: PRIVAT
  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.