IFI logo
Se flere bilder
Visjonært i Malmö

Foto: Pierre Mens

Visjonært i Malmö

Turning Torso, som reiser seg ved Västra hamnen i Malmö, blir Europas høyeste bolighus. Den vridde bygningskroppen blir 190 m høy og har 54 etasjer. Bak konstruksjonen står den verdensberømte arkitekten, kunstneren og ingeniøren Santiago Calatrava.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Santiago Calatrava er en artist i sin genre med store deler av verden som arbeidsfelt. Akkurat nå er han høyst aktuell som hovedansvarlig for ombyggingen av Olymiastadion i Aten, samt den nye tunnelbanestasjonen ved Ground Zero i New York. I tillegg kommer det spektakulære boligbygget i vår umiddelbare nærhet, Malmö. De fleste av Calatravas estetiske konstruksjoner er inspirert av dyr og menneskers naturlige bevegelser.

Ideen til Turning Torso kommer fra administrerende direktør for HSB Malmö, Johnny Örbäck. Han tok kontakt med Calatrava etter å ha sett hans skulptur Twisting Torso, der en menneskekropp vrir seg rundt sin ryggrad. Resultatet ble Turning Torso, en bygningsmessig visjon med kunst og bevegelse som utgangspunkt. Bygget ble påbegynt i februar 2001 og skal være klart til innflytting på vårparten neste år. Den lokale arkitektpartner i Sverige er Samark Arkitektur & Design AB.

Resepsjonstjeneste og trimsenter

Turning Torso består av ni kuber vridd rundt en kjerne. Hver av kubene får fem etasjer. Totalt har bygget 54 etasjer med 152 leiligheter beliggende fra den tredje og opp til den niende kuben. Det finnes store valgmuligheter når det gjelder leilighetenes størrelse. Den minste er 45 kvm., den største 230 kvm. I de to nederste kubene blir det kontorer. Avhengig av størrelse og plassering vil leilighetene koste fra 2,2 til 13 mill. svenske kroner. Månedsleien varierer fra 1.900 kroner til 9.600 kroner.

For denne prisen får man ikke bare en leilighet, men tilgang til en rekke fasiliteter samt personlig service. Store utsiktsrom med plass til 20 personer ligger i 43. og 49. etasje. Bygningen har også en etasje med festlokale til 50 sittende personer - og tre overnattingsrom med dusj og wc er tilgjengelig om man skulle ha bruk for ekstra sengeplasser. Turning Torso har i tillegg egen vinkjeller der du kan få oppbevart dine årgangsviner, dessuten badstuer og trimsenter.

I første etasje er det døgnbemannet resepsjon der man kan få hjelp til å bære opp bagasjen, bestille taxi eller få en kopp kaffe. Conciergen kan også bringe posten opp, ta med søppel ned, motta dine gjester - eller oppbevare bestilt mat i kjøl eller frys til du kommer hjem. Dessuten tar han hånd om bestilling av kino- og teaterbilletter, rekvirering av TV-reparatør eller annen håndverker - og inn- og utslipp av disse om du ikke selv er hjemme.

Høy standard

Kun det beste er godt nok - også når det gjelder leilighetenes standard. Stefan Bergkvist i Samark Arkitektur kan fortelle at gulvene i hovedsak får oljet eik i massivt tre. Unntaket er entreen der det legges kalkstein fra Jämtland. Veggene i oppholdsrommene males mens det på kjøkkenet også blir en del flisbelagte flater. Dels er det 5x5 cm fliser fra Marazzi og store 60x60 cm fliser fra Buchtal. Avhengig av kjøkkenstandard finner man innredning i blank laminat eller hvitlasert eik, begge med aluminiumsdetaljer.

Badene blir flislagt. Her er både Marazzi og Höganäs med på leverandørsiden. Blandebatteriene fra Axor er designet av Phillipe Starck. Benkeplater både på kjøkken og bad er i granitt. Fargeutvalget består av en sort variant fra Sør-Afrika, en beige fra Brasil og en grå fra Finland. Også dørene er i eik, men i motsetning til gulvenes naturfarge blir disse tonet med hvit lasur. Både dørene og de hvitlaserte garderobeskapene er takhøye.

Se mer på Discovery Channel

De som ser for seg et towering inferno om brann skulle bryte ut behøver ikke bekymre seg. Hele bygget og samtlige leiligheter har et fullsprinkleranlegg med dobbel vannforsyning og nødstrøm. Og en av heisene er spesialkonstruert for redningspersonell og evakuering.

I høst kan du se Turning Torso på Discovery Channel. Tidligere i år har den ansette TV-kanalen hatt et filmteam i Malmö. Det unike bygget vil inngå i programserien Extreme Engineering, som omhandler vår tids mest storslåtte arkitektoniske ideer.

- Å få være med i denne serien er en stor ære, ikke bare for oss, men for Sverige som helhet. Gjennom utfordrende arkitektur og spektakulære tekniske løsninger er Turning Torso blitt en verdensbegivenhet, omgitt med stor internasjonal interesse, sier Turning Torsos markedssjef Pia Sandin.

(Fargemagasinet nr. 3/2004)

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.