Kategorier

Meny

Konto

Vennlig med vinyl

Vinyl på gulvet er så slitesterkt at du blir lei av farger og mønstre lenge før belegget er utslitt. Men nå kan det ta lengre tid å bli lei også. Utvalget i vinyl er så stort og mangfoldig at de fleste finner vinylen de ikke bare kan leve med, men vil leve med!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Vennlig med vinyl

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Vinyl er lett å legge. Du trenger ingen spesialverktøy. Du trenger en skarp saks, en god skjærekniv, en solid linjal og noe å spre lim med, eventuelt en spesialtilpasset limspreder. Hvis du vil legge gulvet sjøl, finner du alltid en fagmann i nærheten som kan gjøre det for deg - fort, og med garanti. Da kan du isteden gjøre den jobben som trengs før legging: Fjerne alle møbler og rydde rommet. Hvis du er usikker på hvor nærmeste gulvlegger er, er det bare å spørre i faghandelen - eller du kan sjekke her på ifi.no under "Finn malermester".

Se etter garantien

Vinylbelegg kommer i mange utførelser. Velg de gulvene med best garanti, da er du sikker på kvaliteten. Valget avhenger også av rommet. I et inngangsparti med mye slitasje bør du ha et sterkere vinylgulv enn på et soverom. Noen vinylgulv er laget slik at de demper trinnlyd. Det kan være en fordel i blokker og i eneboliger med utleieleilighet i underetasjen.

Husk at noen gulv er utstyrt med PUR. Det betyr polyuretan, en lakkering som blir gjort i slutten av produksjonen av gulvet. Da trenger ikke gulvet vedlikeholdsmidler som polish. Samtidig bidrar slike overflater til at flekker er lettere å fjerne. De fester seg heller ikke så godt. Sjekk gulvets tekniske data, eller spør i butikken om gulvet har PUR.

Egne regler for bad

Bad og våtrom krever egne kvaliteter. Obs! Husk at du må bruke godkjent håndverker når du legger gulv på badet. Innenfor Maler- og byggtapetsermestrenes landsforbund (MLF) er det en egen forbrukergaranti for utførte arbeider. Den gir deg trygghet for at jobben er skikkelig gjort. Les mer på www.mlf.no.

Hvert vinylgulv leveres med egen leggeanvisning. Anvisningene varierer litt, i forhold til hva slags gulv det er snakk om og hvor det skal være. Men i prinsippet legges de fleste vinylgulv for hjemmebruk slik som vist på bildene.

1. Finn den gulvkvaliteten du trenger, og i det mønsteret du liker best. Mål opp rommene som skal ha nytt belegg. Beregn 10 prosent ekstra belegg. Husk at vinylruller er tunge - helst bør dere være flere for å håndtere dem.

Dele på Pinterest

2. Klargjør rommet. Fjern listverk og andre ting som er i veien. Rommet må være støvfritt, og gulvet må være plant. Pass på ved overganger inn mot vegger og dører. Her må det noen ganger sparkles for at gulvet skal bli helt rett. Rent, tørt og plant - de tre viktigste tingene før du begynner!

Dele på Pinterest

3. Skader i gulvet må utbedres før liming og legging.

Dele på Pinterest

4. I eldre boliger vil gulvene ofte ikke være helt plane - spesielt kan det merkes langs veggene. Slike skavanker bør rettes før gulvlegging.

5. Grovskjær vinylbelegget, og legg det klart utenfor rommet.

Dele på Pinterest

6. Følg produsentens leggeanvisning. Pass på at smårusk og skjærebiter ikke fester seg i limet eller blir med på undersida av vinylen. Da får du irriterende små kuler i belegget.

Dele på Pinterest

7. Legging av vinyl er som et ekteskap: To bør man være. Ellers kan leggingen bli både tung og trasig.

Dele på Pinterest

8. Bruk en skarp kniv med avbrytbare blader for å få så rett og fin skjæring som råd.

Dele på Pinterest

9. Vær nøye med detaljene, bruk noen ekstra minutter rundt rør og andre installasjoner.

Dele på Pinterest

10. Pass hele tida på at belegget fester seg, og at det ikke oppstår luftlommer. Stryk godt til!

Dele på Pinterest

11. La gulvet ligge en stund. Fest nye lister. Gulvet er klart til bruk!

Dele på Pinterest

Dette trenger du

Saks

Skjærekniv

Linjal

Limspreder

Lim

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]