IFI logo
Se flere bilder
Vekk med vepsen

Foto: Krefting

Vekk med vepsen

Det finnes midler som tar knekken på veps når den forstyrrer rundt middagsbordet.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når de svarte og gule hissigproppene svirrer rundt middagsbordet ute, kan stemmingen fort bli utrivelig. Heldigvis finnes det smarte løsninger når du vil bli kvitt ubudne gjester.

Se flere bilder
Veps

Foto: Krefting

PÅ SITT MESTE: Veps holder bestanden av mygg og fluer nede. I tillegg fungerer de som pollinatorer. Bestanden når sitt maksimale på sensommeren.

Spray på kveldstid

− Vil du ta enkeltveps som svirrer rundt, er en insektsspray på aerosol det beste alternativet. Sprayene kan også brukes direkte på bolet. Det beste er å gjøre dette om kvelden, etter at vepsen har trukket inn for dagen. Spray inn i åpningen og dynk bolet godt. Et jordvepsebol behandles på samme måte, forteller Inger Løvaas hos Krefting.

Skummet skremmer

Det finnes også vepsebolskum som gir bedre sikkerhetsmargin.

− Noe skum kan nå bolet på opptil 3 meters avstand. Det skumlegger bolet, og vepsen dør samtidig som lukten av skummet vil holde andre veps borte fra å komme tilbake, forteller hun.

Se flere bilder
Vepsemiddel

Foto: Krefting

VEPSMIDDEL: Veps er viktig, men kan være irriterende rundt middagsbordet. Spray og skum tar knekken på hissigproppene.

Husk hansker!

Vepsen bygger bolene sine både under og over bakken. Det er vanlig at de bygger i tilknytning til hus og uthus. Fritthengende bol kan bli på størrelse med en fotball hvis det får henge i fred.

− Skal man fjerne et bol, er det enklest å gjøre det mens det enda er lite og antallet individer i bolet er lavt. Uansett er det lurt å ta sine forhåndsregler når man skal bekjempe veps. Heldekkende klær, hansker og briller er effektivt for å beskytte seg, råder Løvaas.

Den viktige vepsen

Selv om vepsen stort sett oppleves som en pest og en plage, har den en viktig rolle. Vepsen lever i stor grad av små insekter, og er med på å holde bestanden av mygg og fluer nede. I tillegg fungerer de som pollinatorer. Bestanden når sitt maksimum på sensommeren, og i løpet av høsten dør de ut etter at hannene og de nye dronningene er klekket. Så problemet blir uansett løst når det igjen blir høst og kaldere dager.

Se flere bilder
Sommeridyll på uteplassen

Foto: Beckers

IDYLL: Ikke la vepsen ødelegge de siste dagene med sommeridyll.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.