IFI logo

Vaske kunstrotting? − Les dette først!

Det finnes noen triks som gjør at utemøbler i kunstrotting ser like nye ut år etter år. – Hemmeligheten min er å bruke produkter fra bilpleiehyllen, sier Inger S. Løvaas.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er ikke alltid lett å se at utemøblene i kunstrotting trenger en vask. De kan lure deg til å tro at de er rene fordi smusset ikke synes så godt. Men skal vi tro Inger S. Løvaas hos Krefting, trenger de grundig rengjøring og beskyttelse før hver sesong hvis de skal se fine ut og holde lenge.

Se flere bilder
Hageslange

Foto: Robert Walmann/ifi.no

SKYLL OG SKYLL: – Vær nøye når du skyller av slik at all såpen blir borte. Så unngår du skjolder, sier Inger S. Løvaas.

Unngå sprekker

− Slike møbler blir like skitne som alle andre overflater som står ute hele vinteren. Uten vedlikehold kan de bli tørre og sprekke opp, eller de blir matte og utrivelige. Vil du ha vakre utemøbler lenge, ta jobben nå og få en god sommer, oppfordrer hun.

Se flere bilder
Mikrofiberklut

Foto: Robert Walmann/ifi.no

MIKROFIBER: En tørr mikrofiberklut må til når du skal tørke av utemøbler i kunstrotting. – Spray på en voks og tørk av. Da får du møbler som varer lenge, sier Inger S. Løvaas

Fjern sopp og alger

Løvaas har et par triks som hun alltid bruker om våren.
− Det første jeg gjør er å spraye på med «Plumbo Hygienisk Rengjøring Desinfeksjon». Nei, det er ikke for å forhindre COVID-19, men rett og slett for å fjerne sopp, alger og grønske. Det bygger seg opp i løpet av vinteren på grunn av fukt og kulde. Det middelet gjør at alt dette forsvinner helt. La det stå å virke i minst fire timer før du går på med selve vasken, sier hun.

Se flere bilder
Vaskemidler

Foto: Robert Walmann/ifi.no

INGERS FAVORITTER: – Disse midlene bruker jeg hvert år på mine utemøbler i kunstrotting. De sørger for at du alltid får et godt resultat, sier Inger S. Løvaas.

Bøttevask virker alltid

Bøttevask med klut er neste øvelse. Løvaas bruker et universalvaskemiddel.
− «Selaclean Idealvask» kan brukes på alt som skal rengjøres, fra kaffetrakter til bil. Det er perfekt for utemøbler. Se på blandetabellen på flasken og følg denne. Bruk en klut eller en stiv børste når du vasker, så kommer du til i kriker og kroker. Skyll deretter godt med hageslangen, sier hun.

Se flere bilder
Vaskebøtte

Foto: Robert Walmann/ifi.no

«VASKEPOTT» GJØR JOBBEN: Såpe, klut og vaskebøtte er fast innslag på terrassen til Inger S. Løvaas. – Med såpe og vann blir det rent, sier hun.

Bilpleie på møblene

Rene og pene møbler i rotting kan bli enda vakrere som du legger på et lag beskyttelse.
− Min favoritt er fra bilpleiehyllen og heter «Autoglym Rapid Aqua Wax». Det er en hurtigvoks som du sprayer på når møblene fortsatt er fuktige. Tørk av med en tørr mikrofiberklut. Da får du en blank og vannavisende hinne, og du vil se at vannet perler og renner av i løpet av sommeren, forklarer hun.

Se flere bilder
Stoler

Foto: Robert Walmann/ifi.no

SOM NYE: Er du flink med vedlikehold, kan møbler i kunstrotting se ut som nye i mange år. – Trikset er å få bukt med alger, sopp og grønske, vaske godt og til slutt påføre en voks, sier Inger S. Løvaas fra Krefting.

Ikke glem putene

Stolputene må også vedlikeholdes. Fordi det er mye smuss i luften som kan legge seg i stoffet. Da gjelder det å impregnere. Løvaas bruker «Stabil Impregnering».
− Beveg armen horisontalt og vertikalt når du sprayer, så fordeler du impregneringen godt. Når du impregnerer er tekstiler beskyttet mot søl og smuss som kommer i løpet av sommeren. Og kommer det litt regn mens putene ligger ute, vil de ikke bli gjennomvåte, sier hun.

Se flere bilder
Pute

Foto: Robert Walmann/ifi.no

PENE PUTER: Stolputer bør impregneres hvert år. Det er en enkel beskyttelse som gjør at tekstilet motstår søl og smuss. – Bare spray på og la det tørke, sier Inger S. Løvaas.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.