IFI logo
Se flere bilder
Varmt badegulv neste helg!

Foto: Lars Aarønæs og Kristian Owren/ifi.no

Varmt badegulv neste helg!

Nytt bad er mer av et mareritt enn en drøm for mange. Det er gulvet det handler om. Tradisjonelt kreves tungt grunnarbeid, støping, lang herdetid, membran og mye plunder. Nå er det heldigvis kommet nye, høystandard løsninger. De gir deg varmt badegulv i en fei.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Varme i badegulvet bør man ha. Men hvorfor legge varmekabler og så måtte vente en liten måned på at betongen skal herde, når du kan få et både tettere og bedre badegulv i løpet av et par dager?

Den nye kombinasjonen handler om typegodkjente våtromsplater av polystyren (styrofoam), i vårt tilfelle av merket Litex, og varmekabler i form av flate bånd, her fra Heat-Com.

Kortere tid, bygger mindre

Ikke bare tar løsningen kortere tid: Den bygger mye mindre i høyden. Det gamle, kalde badegulvet trenger bare å heves to-tre centimeter, så har du et nytt og varmt underlag for føttene - inkludert fliser. Dermed slipper du å tenke på nye dørstokker og omlegging av sluk.

Glem tunge gipsplater, sement og flytende membran. De nye byggematerialene veier mye mindre enn de gamle. Det er en fordel både for huset og håndverkeren: Begge får mindre å bære.

Tåler all fukt

Våtromsplatene er helt vanntette, og de suger ikke fukt. Ser du på polystyren gjennom en kraftig lupe, ser du en tett boblestruktur. Derfor vil heller ikke rifter i overflaten gi fuktinntrengning. Lim og skjøtemekanismer er langt bedre enn den såkalte Våtromsnormens krav. Sammenlign med en gipsvegg med membran. Hvis det blir rifter, vil det være vanskelig å se hvor. Området rundt og under en ødelagt flis er for eksempel vanskelig å tette helt.

Det er enklere å arbeide med slike plater enn med gips. Platene kan lagres utendørs, de brekker ikke så lett og de krever lite etterarbeid når de er montert.

Våtromsplater er laget for fliskledning. Med en spesiell tokomponent-sparkel kan du likevel male dem. Platene kan festes mot betong ved å lime med flislim, eller de kan skrus på stenderverk. Da bruker du standard treskruer, med spesielle skiver som ikke bygger høyere enn plateoverflatene.

Platene er dyrere enn gips per kvadratmeter. Men de er billigere enn standardløsninger med gips og membran.

Det viktigste argumentet for de nye platene er kanskje tidsbruken: Beregninger viser at du med litt øvelse bruker bare en sjettedel av monteringstida, i forhold til gips.

Kabler i nettformat

Varmen i gulvet kommer fra tynne kabler som er bundet sammen i et nett. Gulvvarmen ligger umiddelbart under gulvbelegget, innstøpt i et spesielt lim. Det gir fordeler både for varmekomfort og økonomi. Den lave byggehøyden gjør at gulvvarmen kommer fort, i motsetning til for eksempel vannbåren varme.

Mange andre gulvvarmesystemer krever lang oppvarmingstid, fordi kabler eller vannrør ligger i et tykt lag støp. Mye av energien går dermed med til å varme opp betong. I vårt tilfelle gir termostat og tidsstyring muligheter for å få en raskere og bedre varmeøkonomi enn med et gammelt system.

Du må ha elektriker

Det eneste du ikke kan gjøre selv er elektrikerarbeidet: Tilkobling og testing må en fagperson ta seg av. Mange nevenyttige vil nok like å arbeide med våtromsplater og lavtbyggende varmekabler. Du kommer godt på vei med enkle verktøy som elektrisk stikksag og tapetkniv. Ellers behøver du spesielle mansjetter og tetningsbånd. Skjøter, hjørner og rørstusser tettes med membran. Alt dette får du i byggevarehuset. Husk at våtrom krever sluk og god tetting rundt alle rør, og at all fuktigheten skal ut av rommet! Det kan for eksempel være plundrete å få til riktig fall på vannet. Da kan en håndverker med papirene i orden være god å ty til.

Det beste er med de nye badegulvene er dette: Det trenger ikke lenger å gå en evighet fra bestemmelsen er tatt, til du kan ta din første dusj i et nyoppusset bad med deilig gulvvarme!

Disse fører produktet:
  • Våtromsplater - Litex tlf. 33 48 99 70
  • Gulvvarme - Heat-Com tlf. 35 95 43 13
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.