IFI logo
Se flere bilder
Unngå tette rør i julen

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

Unngå tette rør i julen

Husk å vedlikeholde rørene for en problemfri jul. Heller du fett direkte i vasken kan det føre til tette avløpsrør, og manglende vedlikehold kan resultere i ubehagelig lukt. Forebyggende tiltak er nøkkelen for å unngå uventede avløpsproblemer i festsesongen.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Ikke hell fett i vasken

Kjøkkenet er ett av de mest brukte rommene i huset under jul- og nyttårsfeiringer. Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og kalkun pryder norske kjøkken på denne tiden av året, og dette er fettrik mat. Selv om matfett er flytende når det er varmt, tar det en helt annen konsistens når det kjøler seg ned, og det har en tendens til å sette seg der det ikke skal.

– Alt for mange heller fettet rett i sluket i vasken. Det blir mat til rottene, og kan føre til tette rør. Det bør unngås. Hell fettet i en tom drikkekartong før det har stivnet, og kast det i restavfallet, sier Heidi Sanne hos Krefting.

Stivnet og avkjølt fett kan du fjerne med en slikkepott og kaste i mat- eller restavfallet. Du kan også bruke matlagingsfettet og blande det med litt solsikkefrø for å lage enkel fuglemat. På denne måten kan du bidra til å holde fuglene mette gjennom vinteren, samtidig som du reduserer avfall.

Se flere bilder
matfett i drikkekartong

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FETT: Alt for mange heller stekefettet rett i kjøkkensluket, det bør du unngå. Hell heller fettet i en tom drikkekartong før det stivner, og kast det i restavfallet.

Hold rørene åpne

Ved å være oppmerksom på hva du skyller ned i vasken og samtidig sørge for regelmessig vedlikehold av avløpet, kan du unngå mange potensielle problemer.

Heldigvis finnes det enkle forebyggende tiltak, som gjør at du unngår den største krisen hvis fettet allikevel skulle finne veien ned i vasken. Det grønne alternativet er å putte en pinne med «Plumbo Naturent» avløpsrens i avløpet hver måned.

– Pinnene er små og enkle å bruke. Produktet bryter ned fett og annet organisk materiale, i tillegg til at det fjerner vond lukt, sier Heidi Sanne.

Se flere bilder
Biologisk avløpsrenser

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VEDLIKEHOLD: Disse pinnene er små og enkle å bruke. Produktet bryter ned fett og annet organisk materiale, i tillegg til at det fjerner vond lukt. Pinnene heter Biologisk avløpsrenser fra Plumbo.

Når avløpet er potte tett

Er avløpet potte tett, og det ikke renner unna noe vann er det to ting du kan gjøre, mener Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagsjef hos Rørkjøp.

– Det første du kan gjøre er å få tak i en stakefjær eller en avløpsåpner med sugekopp for å prøve å fikse problemet selv. Det kan være utfordrende, og du bør vite hva du gjør, ellers kan du gjøre vondt verre.

Dette er verktøy du kan få tak i hos faghandlere eller byggevarehus, men som kjent er det mange røde dager i jula. Når nettopp jul og nyttår er høytid for tette rør, betyr det at det kan være vanskelig å anskaffe dette umiddelbart.

Ring etter hjelp

– Om det ikke funker er neste alternativ å ringe en rørlegger eller et spylefirma for å komme å åpne rørene. Det finnes flere rørleggere som har verktøy til å håndtere spyling av rør, men snakk alltid med rørleggeren først, og forklar problemet, fortsetter Engmann.

Er det behov for denne typen tjenester, baller kostnadene fort på seg. Et raskt søk på internett kan gi en pekepinn på prisklassen, men det er fordyrende når slike uhell skjer kveldstid på røde dager – i tillegg til at det kan bli stressende å håndtere med gjester på besøk. Enkelt vedlikehold kan derimot være forebyggende.

– Du kan unngå å havne i denne situasjonen om du ikke heller fett i avløpet, det er der problemet starter. Vedlikehold avløpet med et fettløsende rengjøringsmiddel og varmtvann i ny og ne så er du langt på vei, sier Engmann avslutningsvis.

Se flere bilder
tett rør i kjøkkenvasken.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PROAKTIV TILNÆRMING: Regelmessig rengjøring og vedlikehold av avløpsrør er essensielt, og en proaktiv tilnærming til vedlikehold kan spare deg for betydelige kostnader og bekymringer i fremtiden. 

Mer informasjon
Les mer
Slik bruker du avløpsåpner

Begynner vannet å renne sakte unna eller lage surklelyder i kjøkkenvasken, er det også på tide med en liten innsats. Da kan en proppløser eller en avløpsåpner være løsningen. Her brukes «Plumbo Heavy Gel».

– Hold flasken stødig når du skrur av korken for å unngå søl, og bruk alltid hansker når du bruker sterke rengjøringsmidler, sier Heidi Sanne.

1. Åpne flasken på et stødig underlag for å unngå søl.

2. Hell produktet i sluket til vasken, 150-200 ml er nok.

3. La det virke i 15-20 minutter.

4. Kok opp vann med en vannkoker, slik at vannet du heller i sluket er kokende. Etterskyll med varmt vann fra kranen.

Se flere bilder
TETTE RØR-FotoIverValkve_IFI_no-15

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TETTE RØR: En avløpsåpner vil åpne opp rørene i sluket, men bør ikke benyttes med mindre du må. Overbruk kan føre til slitasje på rørene.        

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.