IFI logo
Se flere bilder
Unngå forurensing på lyse vegger

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Per Lund Nielsen/Scanox

Unngå forurensing på lyse vegger

Har du lagt merke til skjemmende grå striper på det utvendige panelet på hytta eller huset, nesten som skittent vann har tørket på veggen?

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er ikke noe å lure på, det er skittent vann, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk sjef for Butinox Futura hos Scanox.

Han forteller at det er forurensing som setter sine spor på husveggene gjennom skittent regnvann. Nymalte flater er sårbare før malingen er herdet og denne formen for misfarging sees mange steder. Særlig hyttene langs kysten som er malt i lyse farger, hvitt, grått eller gult, er utsatt for slik misfarging.

- Hvis man er riktig uheldig og har en lys farge som ikke er gjennomherdet, kan du få et grått hus, forteller han.

Disse skjoldene er bortimot umulig å fjerne med vask. Rådet er å se an været slik at malingen får tid til å herde før neste regnskur setter inn. Herdetiden til de enkelte malingene er angitt på malingsboksen og i produktdatablad som finnes på nettet.

Om det er forskjell på typer maling? Han mener akrylmalinger, altså malinger som er tynnet med vann i stedet for olje, som er herdet virker til å være mest motstandsdyktig mot forurensingen. 

Se flere bilder
Her er det tydelige merker i malingen etter forurenset vann.

Foto:

Her er det tydelige merker i malingen etter forurenset vann.

Salt og sand

Hytter langs sjøen utsettes også for salt og sand når vinden står på som verst. Svertesopp trives også godt på lyse vegger og skjemmer utseende.

- Den som liker at hytta skal ta seg best mulig ut gjennom sommeren, bør gjøre det til en rutine å vaske veggene om ikke hvert år, så i hvert fall annet hvert år, sier han.

Det samme gjelder for rekkverk og stakitter.  Mange blir overrasket over hvor «nymalte» de ser ut etter en omgang med såpe og vann.

Hvis du oppdager løs maling på vaskerunden, så gjør noe med det. -Fram med reparasjonsmalingen! råder malingseksperten som selv er hytteeier.

- Tar du den lille reparasjonsjobben med en gang, så hindrer du at det blir en stor jobb senere. Først skrapes alt som er løst bort. Hvis malingen løsner inn til bart tre må det grunnes før det tilslutt påføres maling. På denne måten vil hytta se velstelt og fin ut og malingen vil holde lenge, sier han.

Se flere bilder
Her er halvparten av veggen vasket. Forskjellen taler for seg: litt såpe og vann så er veggen som ny og sommeren kan nytes.

Foto:

Her er halvparten av veggen vasket. Forskjellen taler for seg: litt såpe og vann så er veggen som ny og sommeren kan nytes.

Mer informasjon

Butinox Futura

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.