Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Ikke la hytta bli mosegrodd

Hytte Marker innlandshytte ved sjø, IFI oppusingssak lyst interiør fine uteplasser   Per Erik Jæger/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mose kan være riktig så dekorativt i naturen og inspirerer for tiden mange designere med sin spesielle tekstur og fine farger. Men den har ingen ting på en hyttevegg å gjøre!

Har du hytte i lavlandet omkranset av skog bør du være ekstra på vakt. På skyggefulle steder trives både sopp og mose godt og de fester seg gjerne på hytteveggen hvis den får anledning.

- Dette er ikke noe problem hvis du er påpasselig med å fjerne det, sier Per Lund Nielsen malermester og teknisk sjef for Tyrilin hos Scanox, og spesialist på behandling av hytter.

- Vask hytta utvendig annethvert år, er hans råd. På steder som er ekstra utsatt kan det lønne seg å ta et tak med vaskemiddel og høytrykksspyler hvert år. 

Pass på trykket

Under den løse malingen skjulte det seg gamle synder. Etter vask  var det klart at her må det  handles raskt.
Under den løse malingen skjulte det seg gamle synder. Etter vask var det klart at her må det handles raskt.

Lund Nielsen er ikke av dem som hever pekefinger mot bruk av høytrykksspyler.

- Men den må brukes med forstand, påpeker han.

Altfor høyt trykk skader treverket, og han har sett mange skrekkeksempler på folk som har vært litt for ivrige med trykket.

-Det er skitt og begroing som skal vekk, da er det såpe og mengde vann som er avgjørende. Noen tak med en skurekost er bedre enn fullt trykk på vannet. Mange uffer og ser for seg at dette er mye jobb, men det er bare før de har prøvd, forsikrer han. 

Hyggelig å pusle litt

På utsatte steder gror det lett.
På utsatte steder gror det lett.

Med en skurekost på langt skaft rekker man det meste fra bakken.

- Også er det jo trivelig å ha litt å pusle med på hytta, sier han og legger til at når en vasker hytta regelmessig så er det lett å ha oversikt over den generelle tilstanden til bygningen.

Hans råd til alle hytteeiere er å ta vedlikeholdet etter hvert som behovet melder seg. På denne måten blir det langt mellom de store jobbene.

- Når panelet begynner å sprekke opp og en større skrapejobb er nødvendig før hytta males eller beises, da har man ventet litt for lenge, og jobben blir unødvendig stor, sier han.  

Takrenner

Han minner også om å ta en runde i takrennene og fjerne løv og barnåler.

- Fulle takrenner er grobunn for råte og det er raskere å holde dem rene enn å skifte råtne vindskier, sier han. 

Mer informasjon

Tyrilin

Les også Slik beholder du fargen på hytteveggen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons