Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Unngå fall i isete, glatte trapper

  •  
  •   Publisert:
  Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Trine Midstem/ifi.no, Krefting
Besøkstallene hos legevakten stiger til værs når fortau, oppkjørsler, trappetrinn og inngangsparti blir speilglatte i vinterkulden. Stygge fall kan heldigvis unngås. Det gjelder bare å få bort isen.
Glatt på trappen
VINTERVÆR: Kaldt vær, snø og is kan gjøre trapper, veier, fortau og oppkjørsler utrygge. Krefting

Vi vet alle at det kan være en utfordring å holde seg på bena på glattisen. Bare i løpet av januar 2018 meldte legevakta i Oslo om over 48 fallskader per dag i gjennomsnitt. Det er heldigvis unormalt mye, men faktum er at vi faller og slår oss på glatta hvert eneste år. Og om du selv ikke kan gjøre noe med alle fortau og veier rundt om, kan du i hvert fall starte med ditt eget inngangsparti.

Vær forsiktig

Er det glatt, gjør du lurt i å ta noen helt generelle forholdsregler når du beveger deg ute. Gå forsiktig og vær ekstra obs når det har kommet nysnø. Og bruk gjerne brodder – men husk å ta de av deg før du går inn noe sted – de ødelegger nemlig mange gulv.

Fjerne is fra glatt trapp
FALLSKADER: Isete trapper kan føre til stygge fall. Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Unngå fall i trappa

Fjern is i trapp
SPESIALMIDLER: Skal du holde deg på bena i vinter, er det lurt å sikre trapp og inngangsparti med spesialmidler som issmeltere eller strømidler. Trine Midtsem/ifi.no

Å skli på en isete trapp kan gi store skader og er ikke til å tulle med. Start med å gjøre din egen trapp og oppkjørsel isfri og trygg, så gjør du både deg selv og dine gjester en stor tjeneste. Det finnes gode redninger i form av spesialmidler som tiner og smelter is og snø, og samtidig er mer skånsomme mot underlaget enn salt og som også fungerer i svært lave temperaturer.

Issmelter eller strømiddel

Det finnes flere issmeltere på markedet, som du bare strør på underlaget og som raskt fjerner is fra trapper og gangveier. Det er en svært effektiv måte å få isete underlag trygge igjen.

Om isen ikke fjernes, gjelder det å lage friksjon, slik at skoene ikke sklir. Gamle triks som grus og sand kan være effektivt, men det er tungt, grusen kan sli av isene, sandene blir grisete og det blir liggende igjen på underlaget når isen smelter, uten at det kan brukes til noe særlig. I stedet kan du forsøke for eksempel et strømiddel av knuste Leca-kuler, som både er miljøvennlig, enkelt og effektivt. Det sklir ikke av isen, er lett å håndtere og drøyt i bruk. Og når isen smelter, er det bare å feie restene ut på plenen, så fungerer det som jordforbedringsprodukt.

Fjerne is fra glatt trapp
REDNING: Med issmelter forsvinner islaget raskt og effektivt fra trappen. Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Dette ble brukt:

  • X-it isMELT – KREFTING
  • Nitor Ta bort is – ALFORT
  • Leca Safe Antiskli – KREFTING
Les også Iskald morgendusj

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: