Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Unngå fall i isete, glatte trapper

Besøkstallene hos legevakten stiger til værs når fortau, oppkjørsler, trappetrinn og inngangsparti blir speilglatte i vinterkulden. Stygge fall kan heldigvis unngås. Det gjelder bare å få bort isen.

cloud_download
fullscreen
 • <b>FALLSKADER:</b> Isete trapper kan føre til stygge fall.

  Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

 • <b>FALLSKADER:</b> Isete trapper kan føre til stygge fall.

  Foto: Trine Midstem/ifi.no

 • <b>REDNING:</b> Med issmelter forsvinner islaget raskt og effektivt fra trappen.

  Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

 • <b>SPESIALMIDLER:</b> Skal du holde deg på bena i vinter, er det lurt å sikre trapp og inngangsparti med spesialmidler som issmeltere eller strømidler.

  Foto: Trine Midstem/ifi.no

 • <b>VINTERVÆR:</b> Kaldt vær, snø og is kan gjøre trapper, veier, fortau og oppkjørsler utrygge.

  Foto: Krefting

Annonse
Annonse
Glatt på trappen

VINTERVÆR: Kaldt vær, snø og is kan gjøre trapper, veier, fortau og oppkjørsler utrygge.
camera_alt (Krefting)

Vi vet alle at det kan være en utfordring å holde seg på bena på glattisen. Bare i løpet av januar 2018 meldte legevakta i Oslo om over 48 fallskader per dag i gjennomsnitt. Det er heldigvis unormalt mye, men faktum er at vi faller og slår oss på glatta hvert eneste år. Og om du selv ikke kan gjøre noe med alle fortau og veier rundt om, kan du i hvert fall starte med ditt eget inngangsparti.

Vær forsiktig

Er det glatt, gjør du lurt i å ta noen helt generelle forholdsregler når du beveger deg ute. Gå forsiktig og vær ekstra obs når det har kommet nysnø. Og bruk gjerne brodder – men husk å ta de av deg før du går inn noe sted – de ødelegger nemlig mange gulv.

Fjerne is fra glatt trapp

FALLSKADER: Isete trapper kan føre til stygge fall.
camera_alt (Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Unngå fall i trappa

Fjern is i trapp

SPESIALMIDLER: Skal du holde deg på bena i vinter, er det lurt å sikre trapp og inngangsparti med spesialmidler som issmeltere eller strømidler.
camera_alt (Trine Midtsem/ifi.no)

Å skli på en isete trapp kan gi store skader og er ikke til å tulle med. Start med å gjøre din egen trapp og oppkjørsel isfri og trygg, så gjør du både deg selv og dine gjester en stor tjeneste. Det finnes gode redninger i form av spesialmidler som tiner og smelter is og snø, og samtidig er mer skånsomme mot underlaget enn salt og som også fungerer i svært lave temperaturer.

Issmelter eller strømiddel

Det finnes flere issmeltere på markedet, som du bare strør på underlaget og som raskt fjerner is fra trapper og gangveier. Det er en svært effektiv måte å få isete underlag trygge igjen.

Om isen ikke fjernes, gjelder det å lage friksjon, slik at skoene ikke sklir. Gamle triks som grus og sand kan være effektivt, men det er tungt, grusen kan sli av isene, sandene blir grisete og det blir liggende igjen på underlaget når isen smelter, uten at det kan brukes til noe særlig. I stedet kan du forsøke for eksempel et strømiddel av knuste Leca-kuler, som både er miljøvennlig, enkelt og effektivt. Det sklir ikke av isen, er lett å håndtere og drøyt i bruk. Og når isen smelter, er det bare å feie restene ut på plenen, så fungerer det som jordforbedringsprodukt.

Fjerne is fra glatt trapp

REDNING: Med issmelter forsvinner islaget raskt og effektivt fra trappen.
camera_alt (Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)

Oppdatert: 17.12.2019  

Dette ble brukt

X-it isMELT – KREFTING

remove_circle_outline

Nitor Ta bort is – ALFORT

remove_circle_outline

Leca Safe Antiskli – KREFTING

remove_circle_outline
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]