IFI logo
Se flere bilder
Unngå fall i isete, glatte trapper

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Trine Midstem/ifi.no, Krefting

Unngå fall i isete, glatte trapper

Besøkstallene hos legevakten stiger til værs når fortau, oppkjørsler, trappetrinn og inngangsparti blir speilglatte i vinterkulden. Stygge fall kan heldigvis unngås. Det gjelder bare å få bort isen.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi vet alle at det kan være en utfordring å holde seg på bena på glattisen. Bare i løpet av januar 2018 meldte legevakta i Oslo om over 48 fallskader per dag i gjennomsnitt. Det er heldigvis unormalt mye, men faktum er at vi faller og slår oss på glatta hvert eneste år. Og om du selv ikke kan gjøre noe med alle fortau og veier rundt om, kan du i hvert fall starte med ditt eget inngangsparti.

Se flere bilder
Glatt på trappen

Foto: Krefting

VINTERVÆR: Kaldt vær, snø og is kan gjøre trapper, veier, fortau og oppkjørsler utrygge.

Vær forsiktig

Er det glatt, gjør du lurt i å ta noen helt generelle forholdsregler når du beveger deg ute. Gå forsiktig og vær ekstra obs når det har kommet nysnø. Og bruk gjerne brodder – men husk å ta de av deg før du går inn noe sted – de ødelegger nemlig mange gulv.

Se flere bilder
Fjerne is fra glatt trapp

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

FALLSKADER: Isete trapper kan føre til stygge fall.

Unngå fall i trappa

Å skli på en isete trapp kan gi store skader og er ikke til å tulle med. Start med å gjøre din egen trapp og oppkjørsel isfri og trygg, så gjør du både deg selv og dine gjester en stor tjeneste. Det finnes gode redninger i form av spesialmidler som tiner og smelter is og snø, og samtidig er mer skånsomme mot underlaget enn salt og som også fungerer i svært lave temperaturer.

Se flere bilder
Fjern is i trapp

Foto: Trine Midtsem/ifi.no

SPESIALMIDLER: Skal du holde deg på bena i vinter, er det lurt å sikre trapp og inngangsparti med spesialmidler som issmeltere eller strømidler.

Issmelter eller strømiddel

Det finnes flere issmeltere på markedet, som du bare strør på underlaget og som raskt fjerner is fra trapper og gangveier. Det er en svært effektiv måte å få isete underlag trygge igjen.

Om isen ikke fjernes, gjelder det å lage friksjon, slik at skoene ikke sklir. Gamle triks som grus og sand kan være effektivt, men det er tungt, grusen kan sli av isene, sandene blir grisete og det blir liggende igjen på underlaget når isen smelter, uten at det kan brukes til noe særlig. I stedet kan du forsøke for eksempel et strømiddel av knuste Leca-kuler, som både er miljøvennlig, enkelt og effektivt. Det sklir ikke av isen, er lett å håndtere og drøyt i bruk. Og når isen smelter, er det bare å feie restene ut på plenen, så fungerer det som jordforbedringsprodukt.

Se flere bilder
Fjerne is fra glatt trapp

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

REDNING: Med issmelter forsvinner islaget raskt og effektivt fra trappen.

Dette ble brukt
  • X-it isMELT – KREFTING
  • Nitor Ta bort is – ALFORT
  • Leca Safe Antiskli – KREFTING
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.