IFI logo
Se flere bilder
Tryggere trender i tiden

Foto: Frode Larsen og Benedikte Ugland/ifi.no

Tryggere trender i tiden

Nå har nordmenn fått nok av blanke hvite flater og tomme vinduer. Folk trenger trygghet, og når alt kommer til alt ønsker vi å ha et hyggelig hjem med farger og blomster i rom og tekstiler. Det tror Pål S.F.Karlsen i Interiøragenturer Jan F. Sveen A/S.

Christin Engelstad

Christin Engelstad
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge bruker vi tekstiler på en annen måte enn i mange andre land. Vi bor mer spredt og trenger ikke stenge innsynet ute. Det er ikke lenger vanlig å trekke for gardinene mot kvelden her til lands. - Men når mørket kommer, og det gjør det jo på høsten, da vil vi gjerne har noe hyggeligere enn et mørkt hull i veggen å titte på. Vi bruker tekstiler til å skape stemning inne, sier Karlsen. Både i kontor- og privatmarkedet ser han at vi går mot å skape hyggeligere omgivelser som bidrar til å skape trygghet i tilværelsen.

               

Mykere form og mange farger

Karlsen tror også vi går en fargerik tid i møte. - Det kommer mange farger. Fra klare rene pasteller til sitron og lime og enda mer rødt, forteller han. For å skape en varmere stemning bruker vi gult og oransje. Karlsen avslører at du kan senke romtemperaturen med to grader uten at noen merker det om du har innredet med mye rødt og oransje. I de minimalistiske miljøene som har vært på moten har lydproblematikken vært stor. Med mer møbler og tekstiler i hjemmet forsvinner dette problemet av seg selv.

       

- Strukturene i stoffene blir mykere, og vi går bort fra det harde og veldig stramme i interiøret, sier Karlsen og forteller om det klassiske interiørets renessanse. - Noe kan minne om 80-tallet, men også det var bare en variasjon av tidligere tider, sier han og holder hardt på at det ikke har skjedd noe virkelig nytt siden modernismen på 70-tallet. Han tror de fleste finner sin stil, og så følger man moten i større eller mindre grad i detaljene. Interiørmoten, vurderer Karlsen, ligger omtrent ett år etter klesmoten.

        

Lys sjokolade

Moten i dag sier Shabby chic, men det er flere varianter forteller Karlsen. - Jeg tror vi er på vei bort fra bare slitt og hvitt til mye mer blomster, både i tapeter og tekstiler. Shabby chic er en stil som kan se både frodig og fattigslig ut. Vi går mot det frodige i interiøret. Vi vil bruke blomster, dusker og farger for å friske opp hjemmene våre. Bare på veggene er vi litt forsiktige. - Bortimot 80 prosent av alle tapeter går i beige og lyse sjokoladefarger, forteller Karlsen.

       

Karlsen handler inn fra hele Europa og forteller at valgene er enkle når leverandørene er gode og relasjonene lange. - Moderne tekstiler kommer fra gjerne fra Italia og Tyskland, men også Sveits leverer moderen tekstiler av høy kvalitet. Tyskland og Sveits er lengst fremme på nye fiber og moderne design. Engelskmennene har sin styrke i de tradisjonsrike tekstilene som bomull og lin med trykk, forteller han.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.