IFI logo
Se flere bilder
Trend i retning retrochic

Foto: Frode Larsen og Benedikte Ugland/ifi.no

Trend i retning retrochic

Eilert Ask har holdt på med tekstiler siden 70-tallet, og ser tider og trender vende tilbake. Han spår fortsatt mye beige og minimalisme i de tusen hjem, men for dem som vil være først med det siste, er det en fin blanding retro og shabby chic som gjelder.

Christin Engelstad

Christin Engelstad
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Nå fins det ikke lenger en trend. Form og farge i skjønn forening bokstavlig talt er trenden. Det er den enkeltes kreativitet og smak som er avgjørende for hvordan interiøret blir. Sluttresultatet har også med husets egenart å gjøre, sier Ask, som advarer på det kraftigste mot klatting, selv om man godt kan mikse stiler. Han anbefaler å bruke tapeter eller tekstiler som blikkfang, fordi det må være noen farger i et rom for å kunne innrede vellykket med møbler, mener han.

   

Messer og moter

Når Ask kjøper inn tekstiler og tapeter til virksomheten Borge, som leverer tapet og tekstiler til fargehandelen, går det på intuisjon og magefølelse - og mye moro.

- Når jeg handler inn blir jeg inspirert av det jeg ser. Borge har to lanseringer av kolleksjoner i løpet av året, pluss en mellomlansering ved påsketider. Alle vil være først med det siste, også vi. Derfor mellomlanseringen. Dessuten er det vanskelig å velge for vår og sommer midt i januar, forteller Ask.

Når Ask velger på virksomhetens vegne går reisen gjerne til London og Brussel. Der er det flotte messer og leverandører av klasse. Han forteller at til Frankfurt må man, og at når reisen går til Italia og Istanbul er jobben en ren skjær opplevelsesfylt glede. Ask har to døtre midt i motebildet, og som forteller far mye om det nye. Derfor kan Ask mene noe mange andre ikke sier, nemlig at nye farger kommer først i interiørene og senere på kroppen i form av klær. - Mange tror det er klærne som er førende for fargevalg i interiørene. Jeg mener det er motsatt, sier Ask.

Retro og shabby

Blant de lekreste stoffer trekker Ask frem en serie i microfiber som er relativt nytt på markedet og i fargehandelen. Det ser ut som børstet bomull og kjennes som tynn, lett semsket stoff. - Dette er shabby chic som jeg ville uttrykt det, sier Ask, som mener den populære stilen Shabby chic ikke bare handler om roser og pasteller over nedslipte møbler. Innenfor stilen fins minst to retninger; det er den velkjente romantiske og i tillegg den renere retningen som heller mot retro, og som ikke minst lar seg kombinere med denne!

Fargene vi vil se mer av er skitten eller gammelrosa, grønn og blå. - Pastellene er dempet, og turkis kommer! Rødt kom i fjor. Nå blir gjerne oransje og lime lagt til eller blandet inn i det røde. De grønne fargene som spredte seg over landet i vår og sommer vil holde seg utover høsten, sier Ask. Han forteller at tapetene er på vei oppover veggene vår igjen, gjerne som kontrast på en vegg eller i samspill med øvrige interiørdetaljer.

Gir gjerne råd

Når du går i gang med et nytt interiør er det mange muligheter og mange valg som må tas enten det er ett rom eller et helt hus. Ask anbefaler å fjerne alt.

- Tenk nytt og ikke noe flikking, sier han og advarer samtidig mot å kjøpe alt på en gang. - Begynn forsiktig. Finn en hovedfarge og bygg videre på den, avslutter Ask.

Dette er brukt:
  • Venstre søyle, mønstret: Cintas 65441- Borge
  • Høyre søyle, ensfarget: Ebba 60889 - Borge
  • Transparent stoff bak, m/sirkler: Clara 65458 - Borge
  • Stoff på bordet: Siri 64824 - Borge
  • Pute på gulvet: Kraft 65391 - Borge
  • Puffer: Marroc grå - Club 8, Skeidar
  • Bord: Occa 176/ rød høyglans, Club 8, Skeidar
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.