IFI logo
Se flere bilder
Trebeskyttelse for morgendagens vær

Foto: Flügger og Chera Westman/ifi.no

Trebeskyttelse for morgendagens vær

Med Flügger Wood Tex og Extreme Weather Technology skreddersys behandlingen for hvert enkelt hus, og dets beliggenhet. Det nye malingsystemet er tilpasset et tøffere klima med mer nedbør og extremvær.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klimaet i Skandinavia er i endring. Vi får mer ekstremvær, mer nedbør, mer vind og  en økt middeltemperatur. Dette fører til at fasadene vil utsettes for mer nedbør direkte mot veggen, og kravene til trebeskyttelsen av våre husfasader øker.

Det er bakgrunnen til at Flügger nå lanserer et helt nytt sortiment for trefasader, Flügger Wood Tex. Systemet er basert på Extreme Weather Technology, som gjør det mulig å skreddersy beskyttelsen etter husets beliggenhet og stand, og på et nedbørskart med soneinndeling basert på nedbørsstatistikk fra Meteorologisk Institutt. 

Dette er et malingsystem for morgendagens krav. Vi kan dette, og vi veileder kundene godt i butikken, sier Thomas Sundmoen, ved teknisk produktsupport i Flügger.

Teknologi og trebeskyttelse

Navnet Flügger Wood Tex og et piktogram som forklarer EWT-teknologien som  skal signalisere at produktene er egnet for trebeskyttelse og at de er basert på teknologisk kunnskap. Emballasjen gjøres mer intuitiv, maskulint brunsort, og informasjonen på boksen blir enklere å forstå.

Systembehandlingen består av tre trinn – "Flügger Wood Tex 1 Grunnolje", "Flügger Wood Tex 2 Utegrunn" og "Flügger Wood Tex 3 Finishmaling". Det er ikke nødvendig å gjennomføre alle tre trinnene overalt. Det kommer an på i hvilken klimasone du bor og hva treverket er behandlet med fra før. Denne veiledningen får kunden i butikken, sier Sundmoen.

Se flere bilder
Et pictogram på emballasjen forklarer EWT-systemet.

Foto:

Et pictogram på emballasjen forklarer EWT-systemet.

Grunningsolje viktigst mot fukt

For nytt ubehandlet tre starter EWT-systemet med grunning med Flügger Wood Tex Grunnolje. Den fyller opp treets porer slik at fukt ikke trenger inn. Grunnoljen brukes alltid på utsatte detaljer, men  brukes også over hele fasaden dersom man ønsker optimal beskyttelse mot fuktopptak og sprekkdannelser.

Grunningsoljen er den viktigste komponenten mot fukt. Den forhindrer også sprekkdannelse og vridning av treet ved de høye temperaturer som oppstår når huset males med mørke farger og utsettes for sollys, sier han.

Se flere bilder
Delene i systemet kombineres etter nedbørsmengder.

Foto:

Delene i systemet kombineres etter nedbørsmengder.

Pigmentert grunning

Steg to er en mellombehandling med Flügger Wood Tex Ute grunn. Denne innkapsler grunningsoljen, forsegler treet, skaper god forankring og god vedheft for toppstrøket.

Grunningen er pigmentert, og kommer i hvit og rød base. Den kan brekkes for å sikre god dekk for toppstrøk i mørke farger.

Det tredje trinnet består av toppstrøksbehandlingen og i systemet Flügger Wood Tex inngår flere typer: Beis,dekkbeis, Oljemaling V, Uteakrylat og Vindusmaling. Avhengig av hvilket resultat som ønskes, og hva fasaden er behandlet med fra før, velges et av disse produkter som gir det estetiske utseendet og beskytter treverket mot nedbør og solens UV-stråler.

Nytt ubehandlet tre

Ved beising brukes bare trinn 1 og 3, på fabrikkgrunnet kledning og i innlandet med tørt klima brukes trinn 2 og 3, sier Thomas Sundmoen.

Dekkbeisen, Oljemaling V og Uteakrylat  er godt egnet til ommaling av tidligere malte fasader, eventuelt komplettert med grunning fra trinn 2. Systembehandlingen i tre trinn gjelder for nytt, ubehandlet treverk.

Nøkkelinformasjon på boksen

Ved utviklingen av systemet har Flügger hatt hjelp av Stockholm Design Lab, og en fokusgruppe bestående av 3.500 personer i hele Skandinavia. Målsetningen har vært å gjøre systemet forbrukervennlig og forståelig, med tydelig informasjon på emballasjen, piktogrammer og logotyper som signaliserer at produktet er tilpasset nordiske forhold.

På emballasjen fremheves et par nøkkelinformasjoner: riktig forbruk per kvadratmeter og tørketider før overmaling. De ulike produktene er fargekodet, og systemet er intuitivt og lett å navigere i, sier han.

Nye pensler

Sammen med malingene lanseres Flügger Wood Tex pensel. Det er en pensel som takler alle behandlingene i systemet optimalt.

Denne kommer i 50 mm, 70 mm, 100 mm og 130 mm med "quick lock" slik at den kan benyttes med forlengerskaft. Verktøyet kan gjøres rent i vann, og består av mange forskjellig fiber i busten, slik at opptaket blir godt, og motstanden ved påføring riktig og du legger igjen riktig mengde med maling på underlaget.

Å bruke riktig pensel her helt avgjørende for å få et godt resultat, sier Thomas Sundmoen.

Se flere bilder
Nye pensler hører med.

Foto:

Nye pensler hører med.

Mer informasjon:

Flügger AS

Egenskaper Flügger Wood Tex, EWT

Malingsystem i tre trinn

Basert på fremtidens klimatiske utfordringer.

Mulighet for skreddersøm av behandling

Tåler ekstremvær

Lanseres med nye pensler for god påføring

 

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.