Kategorier

Meny

Konto

Tapet over kjøkkenbenken

Ta et tapet, rull det ut og få nytt kjøkken på rekordtid. Tapet på veggen mellom over- og underskap er rimelig og trendy! Her viser vi hvor enkelt det er å tapetsere.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Tapet over kjøkkenbenken

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Området over kokesonen kan enten dempes med en nøytral tapet eller tapetseres i en fargesprek tapet som krever oppmerksomhet. Uavhengig av hvilken effekt man ønsker, er det viktig å velge et tapet som er vaskebestandig dersom tapetet ikke beskyttes med glass. Tapetet kan også lakkeres for å holde på fargen. Tre-fire tynne strøk med vanntynnbar panellakk gjør overflaten mer rustet mot vann og søl. Et annet alternativ er å velge våtromstapet som gjør at du ikke er avhengig av å beskytte tapetet, da disse tapetene er beregnet på fuktigere miljøer. Men til tross for at tapetet er vaskbart, vil det likevel være en fordel å beskytte området rundt kokesonen med glass.

Tapetsering over kjøkkenbenken - slik gjøres det:

1. RENGJØRING

Rengjør flaten slik at limet fester seg. Bruk et kraftig alkalisk vaskemiddel for å fjerne fettet. Husk gummihansker!

 

2. OPPMÅLING

Mål opp flaten som skal tapetseres.

 

Dele på Pinterest

 3. KUTT RIKTIG STØRRELSE

Kutt tapetet ved ønsket lengde. Pass fingrene ved kutting, eventuelt bruk saks.

Dele på Pinterest

4. RULL TILBAKE

Rull tapetet motsatt vei for å unngå limsøl på fronten av tapetet når du begynner å jobbe med oppsettingen.

Dele på Pinterest

5. TEGN LINJE FOR Å MARKERE HØYDEN

Marker med blyant hvor høyt tapetet skal gå. Bruk vater for å få rett linje.

Dele på Pinterest

6. PÅFØR LIM

Påfør lim med rull. Bruk gjerne en liten rull på små flater og en pensel i kantene.

Dele på Pinterest

7.  RULL UT TAPETET

Rull tapetet ut over limet mens du bruker handen for å få tapetet til å sitte. Dersom du har overskap hele veien, legg tapetet nedenfra og opp og kutt oppe. (skjøten vil da bli skjult av overskapene) Har du kun noen få overskap er det best å begynne å legge tapetet oppe og kutte til i bunn. Skjøten oppe vil da bli helt rett og skjøten nede vil skjules av akrylmassen.

Dele på Pinterest

8. SLETT BOBLER OG UJEVNHETER

Bruk tapetsletter for å fjerne alle bobler og ujevnheter. Dette må gjøres umiddelbart etter at tapetet er rullet ut.

Dele på Pinterest

9. RENSKJÆR KANTENE

Renskjær tapetet. Bruk stålsparkel for å få det helt rett.

 

Helt til slutt: Skyll malerullen i lunkent vann før du setter den til tørk.

Dele på Pinterest

Legg fugemasse i overgangen

For å unngå at matrester faller mellom benken og veggen, må man legge fugemasse i overgangen mellom kjøkkenbenken og veggen. Dette gjør det også enklere å holde rent. Husk at det er mange ulike farger å velge mellom. Legg fugemasse som bryter minst mulig med benkeplaten. Tenk alternativt til hvitt.  Fugemasse finnes i blant annet lys grått, mørk grått og brunt.

Bbs! Vær sikker på at tapetet har tørket godt før du legger fugemasse.

Slik går du frem:

1. Legg maskeringstape på benken og nederst på tapetet for å få fugen rett og unngå søling.

Dele på Pinterest

2. Legg en tynn stripe med fugemasse ved å følge maskeringsstapen.

 

Dele på Pinterest

3. Stryk ut silikonfugen med fuktig finger, dypp den gjerne i Zalovann.

Dele på Pinterest

Beskytt med lakk eller glass

Velger man tapet over kjøkkenbenken er det en stor fordel å bruke en forseglende lakk, glass, eller begge deler for å bevare et pent utseende.

En vannbasert lakk vil gi ekstra beskyttelse. Den vil ikke beskytte like mye som en plate, men fungerer godt som en midlertidig løsning eller på kjøkken med lite bruk. Siden en oljebasert lakk vil gulne med tid, bør du bruke en vannbasert lakk som vil holde seg klar og pen. Ønsker man ikke glass over hele flaten, kan tapetet lakkeres og så kan man legge glass kun ved kokesonen.

Glassplater kan bestilles på mål hos glassmester, og her kan man velge mellom frostet og klart glass. En slik plate egner seg ypperlig som beskytter over tapetsert flate. Platene leveres i en mengde farger, og du kan spesialbestille dem etter fargekode.

Noen velger pleksiglass bak kokesonen, men det er en fare ved at materialet ikke tåler så høy varme som kan oppstå ved matlagning. Dette er et mykt materiale som kan bøye seg av varmen fra koketoppen. Materialet kan også bli ripete av daglig vask, og kan være vanskelig å holde rent. Pleksiglass tiltrekker seg også støv, som vil sette seg fast i en fettete overflate.

Herdet glass er godt egnet som spruteplate. Glasset vil tåle den sterke varmen som oppstår ved kokeplaten, samtidig som den er enkel å holde ren. Den er også vanskelig å ripe opp i motsetning til pleksiglass. Herdet glass kan du få med flere utseender, det kan være malt i en ønsket farge, ha et mønster eller være gjennomsiktig så tapetet bak avgjør utseende. 

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]