IFI logo
Se flere bilder
Sverige mot mørkere tider

Foto: Alcro/ifi.no, Akzo Nobel/ifi.no, Eco Boråstapeter/ifi.no, Formex/ifi.no

Sverige mot mørkere tider

Sort. Brunt. Mørkt grått. Høstens farger er mørke i nabolandet Sverige. Aktuelle aksentfarger er oransje, beige og gult.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trendhøsten ser mørk ut i Sverige. Ulike sorte farger og grått, brunt, blått og grønt med mye sort i, er et tydelig trendinnslag og brukes gjerne over store flater eller i deler av rom, på møbler og gulv. De mørke fargene har ofte litt hvitt i seg slik at de ser lett melkete ut, og som aksent brukes gjerne oransje, rødt, beige og gult eller skimrende metallfarger på matte flater. Jordfargene vi ofte ser utendørs på fasader i mindre urbane strøk, vil også trekke inn over høsten og vinteren.

Bryt av det lyse

Parallelt med det mørke, eksisterer et lyst trendunivers. Her brukes gjerne flere hvite kulører sammen, og blandes opp med i første rekke rosa, som er blitt en akseptert farge også blant menn. Det hvite brytes ellers gjerne opp med sterke pasteller, grått, blekt gult og lyst blått.

Ved bruk av hvitt på hvitt, brukes gjerne tapet som gir dybde og liv. Mønstrene er ofte romantiske med fugler, blomster og blader, eller stiliserte, geometriske, digitale mønstre i relieff eller som blanke innslag på en matt bakgrunn.

Se flere bilder
Bryt av det lyse

Foto:

Retrointeriører

Retrostilen har slått mer an i Sverige enn i Norge og Danmark. I de svenske retrorommene tas gjerne svingene helt ut, og stormønstrede tapeter blandes med roligere vegger, med frekke fargerike lamper, tekstiler og tidsriktige interørdetaljer. Moderne retrotapeter og tesktiler henter mønstre og farger fra det 50- og 60-tallsinspirerte gråbrune og bleke, og det stormønstrede mer fargesterke 70-tallet.

Se flere bilder
Retrointeriører

Foto:

Retrostilen har slått mer an i Sverige enn i Norge og Danmark. I de svenske retrorommene tas gjerne svingene helt ut, her fra en utstilling ved messen Formex Høst 2010.

Mer tapet

Tapet har alltid vært det foretrukne valget på veggene - gjerne på alle vegger i huset. De siste årene har fondvegger har vær populært - altså et avvikende mønster på hovedveggen, og en ensfarget tapet, eller malte vegger, som tar opp fargene på de andre. I dag er fondveggen gjerne blitt til to vegger. 

Det tapetseres oftere over to inntilliggende vegger med et tapet i avvikende farge, mønstre eller med et fototapet - slik at det dannes et hjørne. Øvrige vegger følger stilen, men er mer diskrete.

Se flere bilder
Mer tapet

Foto:

Mønstrene er ofte romantiske med fugler, blomster og blader.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.