Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Sverige mot mørkere tider

Sort. Brunt. Mørkt grått. Høstens farger er mørke i nabolandet Sverige. Aktuelle aksentfarger er oransje, beige og gult.

 • Ulike sorte farger brukes gjerne over store flater eller i deler av rom, på møbler og gulv.

  Foto:

 • Jordfargene som tidligere har vært brukt mye på fasader trekkes inn.

  Foto:

 • Det er også i vinden å bruke flere hvite nyanser sammen, gjerne med blanke innslag i møstrene.

  Foto:

 • Retrostilen har slått mer an i Sverige enn i Norge og Danmark. I de svenske retrorommene tas gjerne svingene helt ut, her fra en utstilling ved messen Formex Høst 2010.

  Foto:

 • Tapet er stort i Sverige, og brukes gjerne på flere vegger i et rom. Ved bruk av stormønstret tapet, tapetseres med dette over to vegger slik at det dannes et hjørne. De to andre veggene får et mer diskret tapet i samme stil eller farge.

  Foto:

 • Mønstrene er ofte romantiske med fugler, blomster og blader.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Trendhøsten ser mørk ut i Sverige. Ulike sorte farger og grått, brunt, blått og grønt med mye sort i, er et tydelig trendinnslag og brukes gjerne over store flater eller i deler av rom, på møbler og gulv. De mørke fargene har ofte litt hvitt i seg slik at de ser lett melkete ut, og som aksent brukes gjerne oransje, rødt, beige og gult eller skimrende metallfarger på matte flater. Jordfargene vi ofte ser utendørs på fasader i mindre urbane strøk, vil også trekke inn over høsten og vinteren.

Bryt av det lyse

Parallelt med det mørke, eksisterer et lyst trendunivers. Her brukes gjerne flere hvite kulører sammen, og blandes opp med i første rekke rosa, som er blitt en akseptert farge også blant menn. Det hvite brytes ellers gjerne opp med sterke pasteller, grått, blekt gult og lyst blått.

Ved bruk av hvitt på hvitt, brukes gjerne tapet som gir dybde og liv. Mønstrene er ofte romantiske med fugler, blomster og blader, eller stiliserte, geometriske, digitale mønstre i relieff eller som blanke innslag på en matt bakgrunn.

Retrointeriører

Retrostilen har slått mer an i Sverige enn i Norge og Danmark. I de svenske retrorommene tas gjerne svingene helt ut, og stormønstrede tapeter blandes med roligere vegger, med frekke fargerike lamper, tekstiler og tidsriktige interørdetaljer. Moderne retrotapeter og tesktiler henter mønstre og farger fra det 50- og 60-tallsinspirerte gråbrune og bleke, og det stormønstrede mer fargesterke 70-tallet.

Mer tapet

Tapet har alltid vært det foretrukne valget på veggene - gjerne på alle vegger i huset. De siste årene har fondvegger har vær populært - altså et avvikende mønster på hovedveggen, og en ensfarget tapet, eller malte vegger, som tar opp fargene på de andre. I dag er fondveggen gjerne blitt til to vegger. 

Det tapetseres oftere over to inntilliggende vegger med et tapet i avvikende farge, mønstre eller med et fototapet - slik at det dannes et hjørne. Øvrige vegger følger stilen, men er mer diskrete.

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]