IFI logo
Se flere bilder
Stopp de usynlige muggangrepene

Foto: Chera Westman/ifi.no Samarbeidspartner

Stopp de usynlige muggangrepene

I fukten og varmen bak flisene på badet trives mugg og sopp. Du ser dem ikke, men de er der, og avgir sporer ut i luften som enkelte personer lett kan reagere på. Ved å tette fugene med impregnering stoppes fuktinntrengningen, og vekstbetingelsene blir borte.

og foto

og foto
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mugg og sopp trenger fukt og varme for å vokse. Det får de på badet. Dessuten trenger de noe å leve av, og såperestene som følger med vannet gjennom de mikroskopiske porene i fugene mellom flisene i dusjen, er et yndet måltid. Ved å tette porene i fugene forhindres vann fra å trekke inn bak flisene, og derved fjernes enkelt to av tre betingelser for forekomst av mugg og sopp.

Enkel metode

Porene i fugene tettes på en lettvint måte med et impregneringsmiddel for flisefuger, og i løpet av noen få strakser har vi bidratt til å forebygga luftveisplager grunnet mugg- og soppsporer i luften!

Fugeimpregneringen vi bruker inneholder blant annet silikon og voks, og er ufarlig for mennesker. Den ufargede væsken er tyntflytende og har en svak duft som minner om impregneringen vi bruker til vintersko og turtøy.

Før påføring må underlaget være rent og tørt, og fugen skal ha herdet helt gjennom.

Slik gjør du

1. Påfør fugeimpregneringen rikelig. Impregneringen selges i pumpeflasker for enkel påføring, men metoden fører til at en del impregnering vil komme på flisene. Der gjør den ingen nytte, men heller ingen skade. Ved bruk av pensel kan vi styre påføringen til kun fugen og få en mer gjerrig påføring.

2. Smør fyldig over fugene. Kapillærkraften vil få impregneringen til å trekke godt inn i porene og forsegle dem, slik at vannet fra dusjen ikke kan trekke inn bak flisene. Smør gjentatte ganger hvis væsken trekker fort inn.

3. Tørk av overflødig impregnering på flisene med fuktig, lofri klut, og polér flaten med en tørr klut eller litt tørkepapir.

4. Etterpå vil vannet perle seg på fugene istedenfor å trekke inn i dem. Hvis vi klarer å holde vannet ute, forhindres påveksten bak flisene, og vi har forebygget luftveisplager som rammer enkelte personer grunnet forekomst av mugg- og soppsporer i luften. Hver gang vi dusjer vil det slite litt på behandlingen, og impregneringen bør gjentas 2-4 ganger i året.  Impregneringsmidlet er imidlertid svært drøyt, og en flaske holder til mange behandlinger.

Mer informasjon

www.alanor.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.