IFI logo
Se flere bilder
Slik fuges fliser

Foto:

Slik fuges fliser

Fugemasse er sementbasert pulver som blandes ut i vann. Den trenger litt tid på å ?svelle? for den kan påføres. Vær oppmerksom på blandingsforholdene, for det trengs vesentlig mindre vann enn ved blanding av flislim.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fugemassen påføres underlaget med en gummisparkel/fugebrett. For å unngå luftblærer i fugene føres sparkelen diagonalt på flaten i begge retninger. Påfør fugemasse på mindre områder, og tørk bort overflødig masse med en våt svamp etter hvert. Etter ca. én time kan den siste rengjøring utføres med en tørr tvistdott/klut. Gni til glansen i flisene kommer frem. Den siste rengjøringen støver en del. Bruk støvmaske og tett til slik at støvet ikke svever ut i rommene ved siden av.

Forskjellige farger

Fugemasser blir som regel anbefalt av flisforhandler. Fugemasse er sementbaserte pulvermasser tilsatt fargestoff. Det finnes mange fargenyanser som kan gi et spennende resultat. For det meste blir lys grå og grå fugemasse anvendt. Hvite fugemasser vil gulne etter en stund og anbefales ikke. På grove, rustikke fliser, glassbyggesteinsvegg, gulv med klinker og større, grovere uglasserte fliser brukes en grov klinkerfug. Ellers benyttes finkornet fugemasse.

Våtpressede fliser kan variere litt i størrelsen, og ofte brukes bredere fuger for å justere eventuelle skjevheter ved legging. Det finnes ingen regler for hvor brede fugene skal være, men store fliser har som regel større fuger enn mindre fliser. Fugestørrelsen er som regel litt bredere på uglasserte klinkerfliser som monteres på gulv. Vær klar over at fliser med avrundede hjørner får større avstand i fugekryssene.

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.