Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Flisenes størrelse, kutting og beregning

Når man flislegger må man på forhån regne ut størrelser, kapp og avvik. Her er noen råd.

cloud_download
fullscreen
  • Flisekutter. Avghengig av flisens hardhet og tykkelse, brukes ulike flisekuttere. Flisforhandleren hjelper deg med å velge riktig type.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse

For å kutte flisene brukes en fliskutter. Denne får man leiet eller lånt hos flisforhandleren. Legg flisen under trinsen og riss jevnt og forsiktig èn gang over flisen. Ikke riss flere ganger, for hardt eller med ujevn tyngde. Sett trinsen ned på flisen og trykk forsiktig ved hjelp av håndtaket på kutteren. Flisen deler seg i risset. Ved svært smale avskjæringer kan det være aktuelt å bruke en diamantsag fordi en fliskutter ikke kutter av smalere biter enn ca. 2 cm. Dette finnes som regel hos en flisforhandler. Noen bruker også fliskutteren/rissenål til opprissing, og knekker av små deler av flisen med en tang (mosaikktang).

1. Det er forskjell på fliser i modulformat og ikke-modulformat. Et modulformat er flisens størrelse, inkludert beregnet størrelse på en fuge, mens ikke-modulformat er kun flisens egen størrelse. Vær sikker på flisenes egentlige størrelse før du går i gang.

2. Det finnes to måter å produsere fliser på: våtpressing og tørrpressing. Våtpressede fliser har små avvik i størrelsen. Ved montering kan skjevheter oppstå hvis dette ikke kompenseres med justeringer i fugebredden. Ved montering brukes gjerne flisleggerblikk/flygere i stedet for fliskryss eller -snor. Noen tegner opp rette streker med krittsnor e.l. og monterer flisene på frihånd. Våtpressede fliser kjennetegnes som oftest av langsgående riller på baksiden. Tørrpressede fliser har samme størrelse og her kan trygt fliskryss/-snor anvendes ved montering.

Dette trenger du:

Fliskutter

remove_circle_outline

Mosaikktang

remove_circle_outline

Diamantsag

remove_circle_outline
Annonse
Obligatorisk felt
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
interiorkupp annons
[Some text some message]