IFI logo
Se flere bilder
Sterke farger - myke flater

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Sterke farger - myke flater

Friske, sterke farger. Striper og store blomstermønstre. Strukturerte, lune overflater. Slik vil tekstilene påvirke oss i tiden som kommer. Optimismen råder - rentene går ned og børsene opp. Moten følger opp med maksimalisme og fargeglede.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal være rødt i år. Alle varianter av rødt. Fra lilla til pink, høyrødt og varm oransje. Selv fargeholdninger som ikke naturlig har rødt i seg får rødt som staffasje. Rødt går igjen i flere av tidens stiler enten den går i retning av det romantiske, krydret med elementer fra tidligere generasjoner - eller det etniske, inspirert av Østens fargerikdom og sigøynernes mer lidenskapelige livsstil. I tiden ligger også en retrotrend med hot'e farger i rødt og oransje.

Foruten de røde variantene domineres fargeholdningene av en syrliggrønn farge. Den kan stå mer eller mindre alene sammen med varianter av grønt - og kanskje litt blått, eller være en mindre del av et mer omfattende fargespekter.  

Store blomstermønstre kommer

Hovedinntrykket etter å ha sett de siste kreasjoner fra Europas ledende tekstilleverandører på den franske tekstil- og gavemessen Maison & Objet i Paris i januar, er at det er optimismen som råder. Glemt er terrorisme og økonomiske nedturer. Vi har tro på fremtiden og en ny livsstil. Dette gjenspeiler seg i interiøret der vi etter en minimalistisk periode nå vil ha farger og blomster. Gjerne store, dekorative, ornamentale blomster i både møbelstoff og gardiner. Også det dekkede bord må gjerne bestå av et utall friske farger - og gjerne litt ekstravagante former. Hva med en lysestake i glass med prismer?

Fra glass og stål til tovet ull

I all maksimalismen er det fortsatt noen rester igjen av minimalismen. Nå fortrinnsvis lagt inn i en elegant designstil. Men også her influeres man av litt mer farge og struktur enn tidligere. Sofaen må gjerne være stilren og holdt i grått - mot elementer i glass og stål - men mykheten kommer inn i form av flettverk og velur. I tillegg til noen fargeflekker på puter og andre innredningsdetaljer. Også avpassede tepper følger opp stilen. Lin og ull i grått, men i langfloss eller relieff.

Design kan gjerne kombineres med retro - eller re-design. Gamle slagere i ny innpakning. Men her er det kraftige farger som gjelder. Materialbruken går fra pleksiglass og plast til lær skinn, fjær og grov tovet ull. Sistnevnte finnes i både avpassede tepper, sittepuffer og puter.

Natur og individualisme

Den nordiske stilen har vanligvis vært synonym med litt kjølig eleganse, påvirket av våre polare forhold. Kjøligheten kommer nå i form av inspirasjon fra hav og strand. Lyse farger i blått, turkis, grønt og beige.

Overdådigheten som nå velter inn over oss, kombinert med en stadig sterkere individualisme, gir oss frihet til å kombinere farger og materialer fra de enkelte stilene, men det skal gjøres med omhu. Kanskje vi bare skal bruke noen av effektene for å friske opp et ellers rolig interiør - som en start. Men etter hvert som vi venner oss til de nye trendene vil utvilsomt fargene, mønstrene og de mer levende og stofflige overflater sette et stadig sterkere preg på våre hjem.

Se også Fargemagasinet nr. 1/04

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.