IFI logo
Se flere bilder
Smarte gardinløsninger

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Smarte gardinløsninger

Gardinoppheng er ikke bare en stang med to endestykker. I denne stua er det tatt hensyn til vinduenes funksjon i rommet, og det er valgt tre ulike løsninger.

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lift ved et husmorvindu, korte glideskinner ved vinduskarnapp og vanlig gardinstang over verandadør. Tre forskjellige løsninger skaper ikke kaos, men en fin helhet og god funksjon.

Smal glideskinne ved karnapp

I karnappet skjermer utvendige persienner for sola, og gardinkappe er overflødig. Hvis man ikke trenger trekke for gardinene, men kun ønsker sidesjal, kan to korte glideskinner festes på hver side av vinduet. Istedenfor en markant skinne hele veien over vinduet, har eieren kappet to korte lengder selv, og festet på hver side av vinduet. Disse skinnene kan festes enten i taket eller på veggen. Gardinene festes til skinnen med en smekklås, enkel å løsne for vask. I endene på skinnene er det festet endelokk som dekker profilen, holder gliderne på plass og beskytter stoffet mot de skarpe kantene som metallskinner får når de kappes. I sømmen på baksiden av gardinen er det festet kroker. De tres på gliderne, som igjen tres inn på skinnen. Det er brukt 1,5 gardinbredde og den spesielle sømmen gir fyldige og flotte fag. Gardinene oppleves enda mer fyldig hvis de fores. Se sømbeskrivelse her.

Smijernstang over verandadør

Her var det ønskelig å trekke for gardinene. For å få et ryddig og helhetlig uttrykk ble det brukt lik tekstil og sømteknikk som gardinene i karnappet. Istedenfor glidere, er krokene på baksiden festet i sorte metallringer, som igjen tres på smijernsstang. Stangen er justerbar og veggholderne gjør at gardinen kommer lenger ut i rommet enn ved en skinneløsning. Smijern finner vi andre steder i rommet, blant annet på peisen. Dessuten står sort godt til fargene på gardinen. De smidde endestykkene viderefører mønstringene i gipslisten. Endestykkene skrus fast i stangen og en gummihylse ekspanderer og sørger for at de sitter godt fast.

Lift i "husmorvindu"

Vinduet slår innover i lufteposisjon. Derfor er liften festet til vindusomramningen og går klar av vinduskarmen når vinduet står åpent. Når vinduet skal vaskes heises liftgardinen helt opp. Når liften dras opp legger gardinen seg i myke folder og en spile i bunn gir rett avslutning. På baksiden av gardinene er det sydd vertikale bånd med ringer. Gjennom ringene er det tredd snorer som trekkes opp med kjedetrekket på siden. Kulekjedetrekk anbefales hvis liften brukes ofte og henger uten sidesjal. Kulekjede erstatter alle tråder og i bruk er et slikt trekk presist og enkelt.

Borrelåsteknikk

Stoffet er festet til skinnen med en borrelås. Når selve tekstilen skal rengjøres åpnes borrelåsen og heiseteknikken frigjøres enkelt ved å åpne smekklåser. Gardinen kan vaskes med borrelås, ringbånd og snorer på. Til bunnspilen sys egen kanal som er åpen i den ene enden. Da kan spilen dras ut før vask.

Alle tekstiltyper

Alle typer tekstiler kan brukes i en liftgardin. De kan fores, og gjerne med lystett tekstil til soverom. Lift brukes ofte sammen med sidesjal. Det finnes sømbeskrivelser i sy-forretninger, eller du kan få sydd ferdig gardin fra stoff du selv velger.

Tips: Et populært alternativ til lift nå er rullgardiner. De kan lages av alle typer tekstil med minimum 50% kunstfiber. Grunn: De skjæres og sveises i kantene, sys ikke. Her kan man få kulekjedetrekk eller vanlig rullegardinfjær.

Tekstilvalg

Gardinene synes godt i rommet, og for å få et ryddig uttrykk ble de holdt i fargenyanser lik veggen. Samme tekstil, en blank, storrutet taft i beige og kremhvitt, ble brukt både på sidene av karnappet og verandadøren. Samme sømteknikk er brukt selv om opphenget er ulikt. En taftkvalitet blir penere når den har hengt oppe noen timer, og blir mer pompøs hvis den fores. I liftgardinen ble det brukt naturfarget lin. Det gir et lett og luftig uttrykk og lin slipper inn mye lys.  

Dette har vi brukt:
 • Gardin i karnapp og verandadør:
 • Tafta 36129 Beige
 • Lift: Live 44560 Sativel Cuadros
 • Alt fra Borge AS 67 17 59 50

Gardinoppheng::

 • Comenta stang (oppheng ved verandadør) Toso Interiør 33 30 10 70
 • Liftgardin med kjedetrekk, Norsk Silent Gliss 62 96 62 22
 • Hvit skinne 1080 med glidere Norsk Silent Gliss

:

  Vær klar over at fargene på skjermen avviker fra originalene. Enkelte produkter kan være utgått. Produkter som ikke er listet opp er privat eie. :

   Huskelisten din
   Finn din nærmeste
   Mest lest
   Annonse
   Nyhetsbrev
   Motta tips og ideer!

   Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.