IFI logo
Se flere bilder
Barokk minimalisme rundt vinduene

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Barokk minimalisme rundt vinduene

De nye gardinene er en blanding av 80-tallets materialer og 90-tallets stramme uttrykk. Og bak ligger 70-tallet og lurer med store, stilistiske trykk på grove materialer.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dagens hovedtrend kan vi omtale som en slags barokk minimalisme. Silke, eller silkelignende stoffer er på full fart inn i markedet. Disse stoffene bryter opp det stramme uttrykket som har preget interiøret de siste årene. Samtidig skal gardinene fortsatt være enkle, sier Anette Holmen i Holmen-Tex.

De nye stoffene er blankere og faller tyngre enn både lin og bomull, men ikke alle stofftypene er like praktiske.

- Silkegardiner krever både foring og forsiktig pleie. Silke blekner etter bare noen uker i vinduet dersom du ikke forer gardinene skikkelig. Gardinene kan heller ikke vaskes, men må sendes på rens. For de fleste av oss vil polyestergardiner være en bedre løsning. De nye polyesterstoffene, gir et silkeinntrykk, og tåler godt både skarpt solskinn og julerengjøring, sier Holmen.

Forsiktige farger

Selv om stoffene har blitt blankere er vi fortsatt forsiktige med både mønster og farger. Cathrine Stenersen hos Hagtex forteller at nordmenn foretrekker hvite og beige nyanser. - Vi hører stadig fra utlandet at fargene er på vei tilbake, men hittil har vi har sett lite til dette. Dersom norske forbrukere velger en farge, så blir det helst varme nyanser av rødt.

På mønsterfronten har vi også vært ganske tilbakeholdne. Gardinstoffene har ofte vært helt enkle og ensfargede, eller preget av et mønster vevd inn i stoffet som en del av gardinfargen.  Diskret rute- eller stripemønster holdt i såkalte ton-i-tonfarger har også vært populært.

Ifølge Holmen-Tex er det nå i ferd med å komme noe dristigere mønsterbruk i gardinstoffene.

- Vi har noen stormønstrete stoffer, men da er det snakk om stoffer hvor det for eksempel er tykket én enkelt og stilistisk blomst på hele gardinen. De overdådige 80-tallsmønsterne er vi langt unna, sier Anette Holmen.

Det er også i ferd med å komme mer struktur inn i gardinstoffene. Store trykk kombineres med grov natursilke, eller blandingsmaterialer som etterligner natursilkens struktur.

Stramme former

Selv om de blanke stoffene har kommet tilbake, så skal gardinene fortsatt være enkle i formen. Verken store kapper, sjenerøse oppheng eller rysjer er en del av trendbildet.

- Gardinene skal henge rett ned i gulvet. De skal ikke flomme utover gulvet slik de gjorde på 80-tallet, men akkurat treffe gulvflaten. Likevel tror jeg nok vi er i ferd med å bli litt mer sjenerøse i forhold til stoffbruk, forteller Holmen.

Gardintips:

  • Heng gardinene så høyt opp mot taket som overhodet mulig. Ved å henge gardinene høyt skaper du et inntrykk av større takhøyde.
  • Liftgardiner bør festes så høyt som mulig. På denne måten får rommet et luftig uttrykk, og samtidig unngår du at gardinen blir hengende som en stor klump når den trekkes opp.
  • Gardiner som festes med såkalte gardinskinner glir bedre enn gardiner festet med andre oppheng.
  • Silkegardiner må alltid fores for å beskytte stoffet mot sollyset. For best resultat bør gardinene fores med et tynt mellomfor og et tykkere for som dekker baksiden.

 

(Kilde: Kari Vedum, Vedum Interiør)

Disse fører produktene:
  • Vedum Interiør tlf. 23 00 51 50
  • Interiøragenturer tlf. 22 54 03 00
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.