IFI logo
Se flere bilder
Slik lager du batikk-mønster på tekstiler

Foto: Alfort

Slik lager du batikk-mønster på tekstiler

Sommerens flotteste tekstilmønstre, batikk og shibori, lager du enkelt selv. Det du trenger rommes i en liten boks med tekstilfarge!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Batikk og shibori seiler opp som sommerens hotteste tekstiltrend. Det beste med denne formen for tekstilfarging er at det er enkelt å lage selv, og utrolig gøy å eksperimentere med ulike måter å lage mønstre. Lag gjerne en unik bordduk til sommerfesten, lekre putetrekk, tekstilkunst å ramme inn på veggen, eller sett eget preg på favoritt-toppen.

Se flere bilder
Opptrekk

Foto: Alfort

OPPTREKK: Sett noen tekstilkurver i et fargebad og la dem trekke!

Alt i ett

Nitor All in One Tekstilfarge er utmerket til ulike former for batikk: dip-dye, tie-dye og til shiborifarging. Den kan brukes til farging av tekstil både med og uten bruk av vaskemaskin. Alt du trenger finnes i esken – farge, fikseringssmiddel og salt er ferdig blandet. Tekstilfargen finnes i en elleve ulike fager, og kan kan brukes på bomull, viskose, lin, siden, jute, tencel, loycell og modal, men ikke på stoffer av polyester og akryl. En pakke er nok til å gi 200 gram tekstil full fargeeffekt, og opptil 600 gram med svakere innfarging.

Her er det bare å gå til finne frem litt tekstil og å sette i gang!

Se flere bilder
Fargerikt

Foto: Alfort

FARGERIKT: Nitor All in One finnes i elleve ulike farger. Bruk én pakke til 200 gram tekstil for full effekt, eller få lysere farger med mer stoff.

Ulike fargeteknikker:

Dip-dye:

Bland tekstilfarge i en bunke med varmt vann. Dypp deler av stoffet du ønsker å farge i vannet og la trekke i 15 minutter. La tekstilet tørke før du vasker vekk overflødig farge i vaskemaskinen.

Se flere bilder
Dip-dye

Foto: Alfort

DIP-DYE: Dypp den nederste kanten av toppen i varmt vann med farge og la fargen trekke opp.

Shibori:

Brett sammen stoffet til små firkanter på størrelse med to treplater. Legg tekstilet mellom treplatene og sikre med et par gummibånd. Bland fargemidlet med varmt vann og bløtlegg tekstilpakkene i 30 minutter. Ta opp pakkene fra vannet, skyll, brett ut og skyll igjen før stoffet får tørke.

Se flere bilder
Shibori

Foto: Alfort

SHIBORI: Shibori er en japansk innfargingsteknikk som brukes for å lage mønster på tekstil. Teknikken går ut på å brette eller sy sammen stoffet for å lage mønster når det tilføres tekstilfarge.

Tie-dye:

Ta et tak i tekstilet der du ønsker mønster, og sett et gummibånd stramt rundt, eller knyt en stram knute på stoffet. Gjenta alle steder du ønsker mønster. La stoffet trekke vann. legg inn fargemidlet i vaskemaskinen sammen med tekstilen og kjør et langt program på 40 grader uten forvask. Klipp vekk gummibåndene eller knyt opp knutene og vask tøyet en gang til uten farge, men med ordinært vaskemiddel.

Se flere bilder
Knutemønster

Foto: Alfort

KNUTEMØNSTER: Ved å lage knuter på stoffet, surre det sammen med gummistrikker eller snor, kan man lage forskjelligem mønstre med tekstilfarge.

Tips!

Flere måter å lage mønster på finner du på nett. Søk på batikk, shibori eller tie-dye på Pinterest, YouTube og andre steder for fine tips og idéer.

Dette ble brukt
  • Nitor All in One Tekstilfarge – ALFORT
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.