IFI logo
Se flere bilder
Slik får du huset til å se nymalt ut år etter år

Foto: Ragnar Hartvig/Nordsjö

Slik får du huset til å se nymalt ut år etter år

Å male om huset kan oppleves som et stort prosjekt, men gjør du det riktig fra start til mål, så trenger du ikke gjøre det igjen på mange år.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå som sommeren står for døren, planlegger mange huseiere å male huset. Her deler malingsleverandøren Nordsjö fem verdifulle tips til forberedelse og gjennomføring. Følger du rådene har du en fasade som står seg like fin i mange år.  

1. Velg en farge som huset trives med

Vurderer du å gi fasaden ny farge, er det en god start å gå seg en tur rundt i nabolaget. Der finner du hus i mange ulike farger, og kan finne en du liker, og som passer inn i nærmiljøet.

– Det er lettere å få et inntrykk av fargen når den er malt opp på en stor flate som en fasade, enn ved å se på en liten fargeprøve, sier Mette Dahl, Marketing Manager hos Nordsjö.

Et annet godt tips er å prøvemale på en papplate og stille den opp mot fasaden ved ulike tidspunkter på døgnet – under ulike lysforhold, for å få en oppfatning av om den valgte fargen passer til huset og omgivelsene.

Se flere bilder
hus i tre farger

Foto: Nordsjö

RIKTIG FARGE: Velg en farge som gir huset rettferdighet. Når en farge vises på en stor flate, blir inntrykket mye lysere og sterkere. Kjøp en prøveboks med en halv liter maling i den fargen du ser for deg, og mal den opp på en plate som du setter mot fasaden. Studer fargen i forskjellig vær og til ulike tider på døgnet. 

2. Bruk riktig maling

En tidligere malt fasade, males best med samme type maling som tidligere. Hvis du ikke vet hva som ble brukt sist, kan eksperten der du kjøper maling hjelpe deg med å definere det.

– Ved maling på nytt treverk er det viktig å følge de anbefalinger som produsenten gir for det malingsystemet du velger. Nordsjös malingsystem består av impregneringsolje, grunning og ulike toppstrøksmalinger – velg mellom helmatt maling og halvmatt maling med selvrensende effekt, sier hun. 

Se flere bilder
Velg riktig maling

Foto: Nordsjö

RIKTIG MALING: Nordsjö Supermatt er en helmatt dekkende maling for utvendige trefasader. Produktet er lett å påføre og har god dekkevne som gjør det enkelt å nå et godt sluttresultat. Brukt i system med Tinova Wood Base Oil og Tinova Primer Exterior gir en levetid på opptil 10 år. 


Se flere bilder
vask hvert år

Foto: Nordsjö

PERIODISK VASK: En ordentlig rengjøring av fasaden, uansett om det er tre- eller murfasade, gjør at den både holder seg fin lenger og at man slipper begroing av sopp og alger – så legg litt ekstra tid på vasken.

3. Rent, tørt og fast er en god start

– Det første og viktigste steget i alle maleprosjekter er å rengjøre overflaten grundig før du setter i gang. Fjern også all løstsittende maling. Maling fester kun til en ren, fast og tørr overflate, sier hun.

4. Invester i godt verktøy

Har du kommet så langt, gjenstår det morsomste: Å male og få til en forandring. Bruk en kvalitetspensel, rull eller sprøyte, så går jobben både raskere og resultatet blir perfekt. 

5. Hold det fint over tid

Har du gjort malejobben riktig, trenger du ikke å bekymre deg for vedlikehold på mange år. En nymalt fasade kan holde seg pen og i god stand 10-16 år, avhengig av hvilket maleprodukt du bruker.

– Det eneste du trenger gjøre fremover, er å ta vare på fasaden og vise den omsorg ved å vaske, gjerne årlig. Også hus malt med selvrensende maling trenger en periodisk vask her og der, siden regnet som renser fasaden ikke kommer til overalt på huset, sier Dahl        

Se flere bilder
Nordsjö tester maling godt

Foto: Nordsjö

HOLDER LENGE: I over hundre år har Nordsjö testet eksteriørmaling under tøffe værforhold på teststasjoner og i laboratorier. Dette arbeidet har resultert i dagens produktserier som er spesielt utviklet for å klare det nordiske klimaet. Produktene fungerer optimalt sammen i system og gir et vakkert og holdbart resultat, som man kan føle seg trygg på i mange år. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.