IFI logo
Se flere bilder
Slik får du gulv og vegg til å passe sammen

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Slik får du gulv og vegg til å passe sammen

Når du jakter på det perfekte tapetet eller fargen til veggene så er det et sikkert triks å teste dem mot gulvet i rommet som skal fornyes, før du foretar innkjøp.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange opplever at farger og tapet som ser så lekre ut i butikken, ser helt annerledes når de kommer opp på veggen hjemme. Selv prøver som er testet hjemme under ulike lysforhold, bommer vi på. Feilen er at vi glemmer å teste prøvene sammen med gulvet.

- Gulvet er en stor farget flate som har stor innvirkning på hvordan vi opplever rommet som helhet, derfor bør veggfaren testes sammen med gulvet, sier Kine Angelo, interiørarkitekt og universitetslektor ved NTNU i Trondheim.

Hun kjenner situasjonen godt som interiørarkitekt, og som forsker og foreleser er farger hennes spesialfelt.

Se flere bilder
Kine Angelo

Foto:

Kine Angelo

Mye farge i et tregulv

Når vi jakter på farger og materialer til et interiør er målet å skape en helhet som klinger godt sammen.  Både overflatestruktur og mengde er avgjørende for hvordan en farge virker på helheten. Og gulvet, som ofte omtales som den femte veggen, påvirker helheten mer enn vi tror.

 – Vi nordmenn er spesielt glad i tregulv, de bringer varme inn i interiøret.  Det mange ikke tenker på er at disse gulvene har relativt kraftig farge, avhengig av tresort og behandling om den er oljet, lakkert eller pigmentert. I et rom opplever vi gulvet i direkte kontakt med veggfargen og når fargene settes sammen opplever vi at de påvirker hverandre og dermed ser annerledes ut enn når vi betrakter dem hver for seg, sier Kine Angelo, som mener vi må bli flinkere til å jobbe med helheten.

Se flere bilder
I et rom opplever vi gulvet i direkte kontakt med veggfargen og når fargene settes sammen opplever vi at de påvirker hverandre og dermed ser annerledes ut enn når vi betrakter dem hver for seg, sier Kine Angelo.

Foto:

I et rom opplever vi gulvet i direkte kontakt med veggfargen og når fargene settes sammen opplever vi at de påvirker hverandre og dermed ser annerledes ut enn når vi betrakter dem hver for seg, sier Kine Angelo.

Test gulv og vegg sammen

Løsningen er enkel; lag dine egne oppstrøksprøver og test dem sammen med gulvet. Se på helheten, og studer hvordan oppfører kombinasjonen seg under ulike lysforhold. Stemmer løden i gulvet med veggfarge; i dagslys? I lampelys? Skulle den vært litt lysere, gråere?

- På dette stadiet i oppussingen er det enkelt å justere veggfargen. Heller det enn å irritere seg over at man ikke "traff helt", sier fargeeksperten.

Se flere bilder
Lag dine egne oppstrøksprøver på papp, kartong eller plater.  Legg på et tykt strøk med maling. Hvis det ikke dekker med et strøk, legg på et til.

Foto:

Lag dine egne oppstrøksprøver på papp, kartong eller plater. Legg på et tykt strøk med maling. Hvis det ikke dekker med et strøk, legg på et til.

Kine Angelo

Kine Angelo er praktiserende interiørarkitekt, universitetslektor ved Institutt for byggekunst, form og farge ved Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU og styremedlem i Forum Farge.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.