IFI logo
Se flere bilder
Ta hensyn til dette, så unngår du fargetabbe!

Foto: Flugger, ifi.no

Ta hensyn til dette, så unngår du fargetabbe!

En farge som er fantastisk fin hos naboen kan bli helt feil hjemme hos deg. Slik unngår du å male med en farge som ender opp med å bli bomskudd.

Åshild Nyhus Tyssen, Trine Midtsem

Åshild Nyhus Tyssen, Trine Midtsem
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den beste metoden for å unngå overraskelser når fargen kommer på veggen, er å male oppstrøksprøver! Det er viktig å se fargen i større formater og i rommet den faktisk skal benyttes. Men tro ikke at det holder med en rask titt på en stor fargeprøve. Det er flere andre faktorer som også virker inn på hvordan fargen fremstår.

Tar du hensyn til disse punktene når du tester fargene, finner du sannsynligvis en farge du blir mest fornøyd med over tid:

1. Mengde
Opplevelsen av fargestyrke øker proporsjonalt med størrelsen på flaten du maler. En farge malt på veggen kan derfor virke helt annerledes enn den gjorde på den lille fargeprøven. Mal store oppstrøksprøver, så unngår du overraskelser!

2. Lys
Lys påvirker farger. Studer derfor oppstrøksprøvene i ulike lysforhold, som dagslys, kveldslys og lampelys. En farge som er nydelig i dempet lampelys kan bli feil i skarpt dagslys. La fargeprøven henge oppe et helt døgn, og følg med gjennom dagen, så får du best mulig inntrykk.

3. Gjensidig påvirkning
Mange farger lar seg påvirke av andre farger i nærheten. Ta derfor hensyn til omgivelsene når du velger fargene. Vær obs på om omgivelsene endrer fargen til en nyanse du ikke liker i nærheten av visse ting.  Hvis for eksempel eikeparketten med gulskjær eller den knallgrønne busken utenfor vinduet får den lyse fargen til å virke henholdsvis gul eller grønn, kan det være lurt å se på andre farger.

4. Glans
Med forskjellig glans, fra helmatt til helblank, kan én farge oppleves som flere farger fordi lyset reflekteres ulikt på de forskjellige overflatene.

5. Vinkel
Betrakt oppstrøksprøven din fra ulike vinkler ut ifra hvor i rommet fargen skal påføres. Gulvfargen må sees på gulvet, veggfargen på veggen og takfargen i taket. Lyset treffer forskjellig fra ulike vinkler, så å legge en stor fargeprøve på kjøkkenbordet er ikke bra nok når det er veggene skal males. Legg alltid oppstrøksprøvene der du skal male!

6. Struktur
Ulike overflater som for eksempel glatte plater, strukturtapeter, glatt- og grovpusset mur, rettkantet eller profilert treverk kan også fremstå forskjellig i samme farge. Strukturer skaper skyggevirkninger. Forsøk derfor å male oppstrøksprøven på et mest mulig likt underlag som flaten du planlegger å male.

Se flere bilder
Å finne ny farge kan være vanskelig, men ved å følge disse rådene unngår du helbom!

Foto:

Å finne ny farge kan være vanskelig, men ved å følge disse rådene unngår du helbom!

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.