IFI logo

Slik fant Henriette sine favorittfarger

Henriette fra Bærum fikk besøk av IFI for å lære å lage sitt eget stemningskart. – Nå har jeg endelig funnet mine fargefavoritter, sier hun.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det er ikke like enkelt å vite hvilke farger, former, stemninger og stiler man liker. Hjemme hos Henriette på Jar i Bærum er det mange hvite vegger. Nå vil hun sette farge på livet og jakten på fargene er i gang. Derfor inviterte hun kreativ leder hos IFI, Bjørg Owren, hjem for et lynkurs i å lage Moodboard, eller stemningskart som det heter på norsk.

Det er helheten som teller

− Farger er vanskelig fordi et interiør skapes ikke av farge alene, men er summen av et utvalg farger, materialer og former. For å skape rom for trivsel for deg og dine, må du satse på en kombinasjon som gir deg godfølelse. «Riktig» veggfarge er ikke nok. Det blir som fin bukse, uten jakke, skjorte og sko, forklarer Owren.

Se flere bilder
Bjørg og Henriette

Foto: Robert Walmann/ifi.no

IFI PÅ BESØK: Bjørg Owren er kreativ leder hos IFI. Nå er hun på besøk hos Henriette fra Bærum for å vise hvordan et Moodboard kan lages. – Det handler om å bruke intuisjonen, sier hun.

Dine farger, former og stemninger

IFIs kreative leder mener et Moodboard er et nyttig verktøy for å finne frem i jungelen av muligheter.
− Med denne metoden lager du et stemningskart som avslører farger, materialer og former som sammen og skaper den rette atmosfæren for deg, sier hun.

Så hvordan lager vi et slikt kart?

1. Finn frem en bunke blader med mange bilder i.
2. Start med å bla og se på bilder. Stopp opp der du kjenner «her er det noe».
3. Riv eller klipp ut bilder uten å undre på hva det er. Du skal bare lytte til magefølelsen.
4. Fortsett til du har en god bunke med bilder. Lim så bildene opp på en svart kartong.
5. Nå kan du studere farger, materialer og former som preger ditt Moodboard.
6. Noter stikkord som passer.

Se flere bilder
Klipper i ark

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KLIPP OG LIM: Å lage et stemningskart er gøy. Det gjelder å klippe ut bilder som du føler noe ekstra for. Til slutt får du et stort bilde av mange farger, former og stemninger.

Fargeviften forteller

I stuen til Henriette rives, klippes og limes det for harde livet. Til slutt sitter hun med et fargerikt bilde foran seg. Bjørg Owren finner frem fargeviften og finner farger som passer til kartet. Sammen lander de på fire hovedfarger og noen aksentfarger fra fargeviften.

Se flere bilder
Fargevifte

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FINNER FARGENE: Når du har stemningskartet ferdig, kan du bruke en fargevifte som hjelp til å finne farger med fargekoder. − Det handler om å bli inspirert av det du nettopp har laget, sier Bjørg Owren hos IFI. 

Treffer indre sanser

− Når jeg ser på dette så føler jeg at disse fargene passer godt. De appellerer til mine indre sanser. Jeg ble overrasket fordi jeg ikke visste at jeg likte så mange variasjoner. Dette ble mer uttrykksfullt enn jeg hadde trodd, forteller Henriette.  

Se flere bilder
Farger og stemningskart

Foto: Robert Walmann/ifi.no

SLIK BLE RESULTATET: Ved hjelp av en fargevifte er det enklere å finne frem til hovedfarger og aksentfager fra Moodboardet. Hos Henriette ble disse fargene valgt: Hovedfarger (f.v.)
S4010-G90Y
S7010-R30B
S7502-R
S7020-B10G
Aksenter som skaper liv:
S3040-Y30R
S3030-G40Y
S2060-Y80R

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.