Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Sjekk dette neste gang du er på hytta

Neste gang du er på hytta, gjør du lurt i å ta en liten inspeksjonsrunde rundt huset.

cloud_download
fullscreen
 • <b>ÅRLIG SJEKK:</b> Ta deg en runde rundt hytteveggene neste gang du er der. Hytta trenger vedlikehold, akkurat som huset.

  Foto: Tyrilin

 • <b>FASADEN:</b> På nybeiset treverk perler vannet seg på overflaten. Det er et godt tegn. Hvis det heller trekker inn, er det på tide å beise på ny.

  Foto: Tyrilin

 • <b>TERRASSEN:</b> Du bør sjekke om terrassen trenger ny behandling. Er den fremdeles dekket av snø, er det bare å finne fram måka og kosten, og du kan få en grei indikasjon på tilstanden.

  Foto: Tyrilin

 • <b>TAKRENNER:</b> Løv og granbar som samler seg i takrennene kan stenge for vannet.

  Foto: Chera Westman/ifi.no

 • <b>SOMMERKLAR:</b> Det er ikke bare fjellhyttene som trenger en inspeksjon. Også hytter langs kysten må pleies.

  Foto: Beckers

Annonse
Annonse
Vedlikehold av hytta

ÅRLIG SJEKK: Ta deg en runde rundt hytteveggene neste gang du er der. Hytta trenger vedlikehold, akkurat som huset.
camera_alt (Tyrilin)

Akkurat som huset, trenger også hytta vedlikehold. Men vi har ikke mulighet for å sjekke tilstanden like ofte. Derfor bør du ta en runde langs veggene og se hvordan det står til neste gang du skal en tur på hytta. Da kan du begynne å planlegge hva som må gjøres til sommeren. Her er sjekklisten du trenger:

1. Veggene

Start med å ta en skikkelig inspeksjon av hytteveggene. På malte vegger bør du se etter blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingsfilmen. Dette er tegn på at veggene bør males på nytt. Har du beiset fasade, bør du se etter om veggene er mattet ned og suger til seg vann. Sjekk om vannet trekker inn i treverket i stedet for å perle seg. Trekker det inn, er det på tide med vedlikeholdsbehandling.

Nybeiset treverk

FASADEN: På nybeiset treverk perler vannet seg på overflaten. Det er et godt tegn. Hvis det heller trekker inn, er det på tide å beise på ny.
camera_alt (Tyrilin)

2. Grunnmuren

Mens du inspiserer veggene, ta også en titt på grunnmuren. Se etter sprekker og ta gjerne bilder, slik at du kan sammenligne med fjoråret. Er det store variasjoner, er det lurt å høre med fagfolk om du bør sette i gang tiltak. Sjekk i samme slengen at det er fall fra grunnmuren, slik at vann enkelt kan renne vekk.

3. Vinduene

Sommerhytte

SOMMERKLAR: Det er ikke bare fjellhyttene som trenger en inspeksjon. Også hytter langs kysten må pleies.
camera_alt (Beckers)

Akkurat som veggene, bør du sjekke om overflatebehandlingen på vinduene er i god stand. Vær spesielt oppmerksom når det kommer til utsatte deler som vannbrettene. Disse blir raskere slitt, og det er derfor viktig å se etter avflassing og dårlig kantdekk. Det betyr at det er på tide med ny behandling.

4. Terrassen

Sjekk om treterrassen trenger ny behandling. Skjolder, vann som trekker inn og et matt utseende er tegn på at plattingen snart trenger en rens og en ny omgang terrassebeis.

5. Takrennene

Tette takrenner

TAKRENNER: Løv og granbar som samler seg i takrennene kan stenge for vannet.
camera_alt (Chera Westman/ifi.no)

Sjekk at alle skjøter er tette og at takrenner og nedløp er åpne. Tette renner kan føre til at isen sprenger seg gjennom og ødelegger rørene, og veggene kan bli utsatt for vannskader.

6. Taket

Til slutt bør du ta en titt på taket. Men dette bør du vente med til det ikke er dekket at snø. Se etter sprekker og skader i takstein og beslag. Og at det er tett rundt pipa. Skader i taket bør utbedres så fort som mulig.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]