IFI logo
Se flere bilder
Riper i flisene

Foto: Flügger

Riper i flisene

Jeg har vært så uheldig å få noen små sår i gulvflisene på badet. Det er bare den øverste glasuren som er ripet, så det ser ut som små, hvite flekker på de ellers grå flisene. Finnes det noe produkt jeg kan reparere dette med? Eller er maling et alternativ?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes dessverre dårlig med slike produkter som reparerer glasuren i flisene.

- Vi får mange henvendelser om dette, så det er veldig dumt at det ikke finnes noe godt produkt for å reparere riper i glasur, sier Bjørn Haug hos Höganäs.

Det er mulig å male flisene, men dette må alltid anses som en midlertidig løsning. Baderomsfliser er ofte fulle av rester av kalk og såpe, noe som gir dårlig heft for malingen. Disse restene er som regel svært vanskelig å fjerne. Spesielt gjelder dette fugene, fordi de er så porøse. Du kan være heldig og få et malt gulv med god varighet, men du bør også være innslit på at malingen kan begynne å falle av etter kort tid.

Du har egentlig tre valg når det gjelder baderomsgulvet ditt, du kan velge å leve med ripene, skifte ut flisene eller male dem.

Hvis du velger å male, kan du gjøre det på følgende måte:

Vask

Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe osv må bort - både fra fliser og fuger. Du kan enten vaske med eddikvann (en del eddik til fire deler vann), eller klorin først og et sterkt vaskemiddel med nedmattende effekt etterpå. Uansett valg av vaskemiddel må du være veldig grundig og skylle godt med rent vann etterpå.

Slip lett

Når fliser og fuger er helt rene kan du slipe de med et fint sandpapir, for eksempel korning 150 eller 180. Fjern til slutt alt slipestøv.

Heftgrunn

Siden dette er et baderom bør du benytte heftgrunn og maling basert på olje. Til rom utsatt for mindre slitasje, kan vannbasert heftgrunn og maling med fordel brukes.

Maling

Mal til slutt minimum to strøk med en oljebasert gulvmaling.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.