IFI logo
Se flere bilder
Problemvindu

Foto: Jan Larsen/ifi.no

Problemvindu

Mange hus- og hytteeieren sliter med fukt og kondens på innervinduet. Malingen flasser av og treverket lurver seg opp og blir svart og misfarget.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malermester Rino Ringsrød fra Bratfoss Malermesterfirma forteller at fukt og kondens på innervinduet svært ofte skyldes dårlig utvendig vedlikehold.

- På gamle vinduer med sprosser er det ofte brukt kitt i overgangen mellom sprossene og glasset. Kontroller at kitten er inntakt. Hvis denne har sprukket opp og har huller må den skrapes av, før det påføres ny kitt. Kitten bør deretter overmales.

Vindusmaling

Hvis malingen på vinduet har sprekker og flasser av, må den fjernes. Bruk en god skrape og eventuelt en varmepistol. Ringsrød anbefaler å bruke en maling spesielt tilpasset vinduet.

- Den har en hardere overflate enn vanlig beis og maling, og beskytter bedre mot fukt. Og husk å male endeveden godt! Ubehandlet treverk suger fuktighet som en svamp og kan gi store skader. Malingen derimot, sørger for både lufting og god beskyttelse.

Tett innervindu

Innvendig kan du kjøpe tettningslister og sørge for at innervinduet blir helt tett.

- I motsetning til hva mange tror, så er det innervinduet som skal være helt tett, ikke yttervinduet. Og kjøp gjerne en varmeovn som du plasserer under vinduet. Det vil tørke opp mye av fuktigheten. Hvis du har et blomsterbrett eller lignende under vinduet som hindrer varmen fra å stige opp, må du skjære en liten luke i brettet slik at varmen slipper igjennom.

Hvis dette fortsatt ikke hjelper bør du ta kontakt med håndverker. Da er det mulig hele, eller deler av vinduet må skiftes ut.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.