IFI logo
Se flere bilder
Vindu som vasker seg selv

Foto:

Vindu som vasker seg selv

- Dette skjer i likestillingens navn. Nå kan far ta med seg six-packen og vannslangen ut i hagen og se på at vinduene rengjør seg selv.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny teknologi gjør vindusvasken overflødig. Heretter kan vinduet ditt fjerne skitten sin selv.

Det nyutviklede vinduet er resultatet av fire års forskning. Glasset reagerer på de ultrafiolette strålene (UV-stråler) fra sola, og starter prosessen med å rengjøre sin egen overflate. Vinduet og den nye teknologien blir presentert for et større publikum på byggevaremessen Bygg Reis Deg på Lillestrøm denne uken.

Evigvarende belegg

De selvvaskende vinduene er satt inn med en flortynn film av titanoksid, et belegg som aldri forsvinner.

- UV-strålene frigjør elektroner, som omdanner oksygen til ozon. Det er ozonet som bryter ned det organiske smusset på vinduet, sier Nordeng. Han understreker at det er snakk om minimale mengder ozon, og at miljøgevinsten uansett går i pluss, ettersom de nye vinduene gjør fosfatholdige rensemiddel overflødige.

Når skitten på vinduene er løst opp, tar vannet seg av restene av det som er brutt ned, enten i form av regn fra oven eller vannet fra en hageslange.

Vinduet har fått en voldsom respons i utlandet. Teknisk sjef Jardar Nordeng i Pilkington Norge tror det har samme potensial i Norge.

Lærer av naturen

Sist helg var det selvvaskende vinduet deltaker på Forskningsdagene i Oslo, som et eksempel på bruk av nanoteknologi. Nanoteknologi handler om å tenke smått: Et hårstrå er 100 000 nanometer tykt.

- Nanoteknologien forsøker å styre naturens minste byggeklosser, å forstå hvordan naturen gjør det selv, for så å etterligne den og skape nytt, sier informasjonsrådgiver Pia K. Lang i Forskningsrådet.

Belegget på det selvvaskende vinduet er 50 nanometer tykt, og skitten brytes ned på molekylnivå.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.