IFI logo
Se flere bilder
Piggene ute - inne?

Foto: Emma Wold/ifi.no

Piggene ute - inne?

Piggsko og brodder ødelegger fortsatt gulv for millioner av kroner hver vintersesong. De trenger rett ned i gulvoverflaten, og fører til at inngangspartier rett og slett må byttes. Det er et miljøproblem. Ikke ha piggene ute når du er inne.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Kan jeg gå med brodder inne?

Nei. I tillegg til at det kan bli svært glatt med brodder inne, trenger de ned i overflatebehandlingen på gulvet og fører til skader. 

Annonse

Pigger og brodder under skosålen er laget for å gi godt feste ved å trenge dypest mulig ned i underlaget. Det er veldig godt å ha ute på glatt føre. Innendørs skaper det bare problemer.

– Selv ikke keramiske fliser, som folk flest ser på som et hardt og robust materiale, tåler pigger. Slike fliser blir også farlig glatt om du ikke tar av deg broddene, sier Kristian Owren. Han er administrerende direktør i IFI, interesseorganisasjonen for gulvbransjen i Norge.

IFI ber folk å pigge av hver vinter, for å ivareta gulvene vi går på. Huskeregelen er at ingen gulv tåler pigger, og at man skal ta de av før man går over dørstokken.

Tramper inn

For det er nettopp det som skjer i disse dager. Folk i alle aldre tramper daglig inn på parkettgulv, laminat, gummi, vinyl- eller linoleumsgulv på kjøpesenter, legekontor, frisører, butikker og andre offentlige steder, uten tanke for hvilke skader de påfører underlaget.

– Piggene er som spiker, minner Owren. – Butikkeiere og byggeiere må reparere og bytte store areal med gulv hvert år. Pigger lager hakk og hull i gulvet, som fører til at smuss og fukt trenger ned og gir misfarging. I områder med spesielt høy trafikk kan dette føre til at fliser løsner, eller at gulvet rett og slett går i oppløsning. Å bytte gulv er kostbart, og svært lite miljøvennlig.

– Jeg mener at det er mangel på folkeskikk og at det nå er på tide at gamle som unge tar grep og skjerper seg. Dette er regelrett hærverk på annenmanns eiendom, jeg tviler på at de ville gått med brodder og pigger inne på parketten i egen stue, understreker han.

Se flere bilder
Pigger som tas av

Foto: Emma Wold/ifi.no

TA DE AV: Piggene er som spiker, og fungerer utmerket utendørs. Husk å ta dem av før du tråkker inn i lokaler - ha piggene av når du er inne.

Gjør tiltak med en gang

– Begynn allerede nå med å henge opp plakater, sier Arne Bjørnstad, fagansvarlig for matter og universell utforming hos Duri Fagprofil AS. Han anbefaler byggeiere, senterledere og butikksjefer å være raskt ute nå. – Be kunder og besøkende om å gjøre som de gjør hjemme: å ta av seg broddene.

– Legger du ut en løs tørkematte så vil det beskytte gulvet mye. Lag en liten lounge med noen stoler og kanskje et bord rett ved inngangen, så alle har et sted å sette seg for å ta av og på brodder. Spesielt eldre og andre med nedsatt mobilitet trenger denne tilretteleggingen.

Bjørnstad anbefaler også å passe på at området er stort nok.  

Se flere bilder
Tørkematte ved inngangsdør

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØRKEMATTE: En slik matte er et vanlig syn ved kjøpesenter rundt om i landet. De beskytter også noe mot broddetråkk.

Må ofte behandle hele gulvet

Både Owren og Bjørnstad er enige om at det er kostbart å reparere slike skader. Broddetråkk på gulv kan føre til at fuktighet og smuss trenger gjennom overflatebehandlingen og lager skjolder og misfarging i gulvet. Parkettgulv kan slipes ned og lakkeres på nytt, men for et jevnt resultat må man ofte behandle hele gulvet. Vinylgulv må gjennom tilsvarende behandling, der overflaten må skures av og lakkeres på nytt.

– Det er mye kostnader rundt reparering av gulv, enten det er kun inngangspartiet eller om man må ta for eksempel alle 400 kvadratmeterne med gulv i lokalet, sier Bjørnstad.

Se flere bilder
Skade i parkett

Foto: Chera Westman/ifi.no

TYDELIG: Slik ser det ut i et parkettgulv som har blitt utsatt for brodder. Dette er tidkrevende å reparere etter bare ett par sko.

IFI slår et slag for lånetøffelen

Det finne mange kreative løsninger rundt omkring, for å skåne offentlige gulv rundt om i landet.

– Etter år med varsko, så har vi fått mange innspill til løsninger fra butikker og offentlige rom. Det beste, synes vi, er de som har lånetøfler. Det synes vi høres ut som en god og bærekraftig løsning, avslutter Owren

Se flere bilder
Skader i flisgulv

Foto: Chrea Westman/ifi.no

IKKE DIGG MED PIGG: Selv keramiske fliser, som mange ser på som et robust materiale, tåler brodder og pigg over tid. 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.