IFI logo
Se flere bilder
Par med penger

Foto:

Par med penger

Par på handletur bruker nesten femti prosent mer penger enn kvinner som shopper alene. Dette viser tall fra Prognosesenteret, som har avdekket nordmenns handlevaner i forbindelse med oppussing og fornying av hjemmet.

Øyunn Syrstad Høydal

Øyunn Syrstad Høydal
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Norske kvinner som er ute og handler alene i forbindelse med oppussing, bruker i snitt 37 000 kroner. Menn legger igjen 41 000 kroner, og sammen kjøper de for 55 000 kroner, forteller trendanalytiker og antropolog Gunn Helen Øye ved Prognosesenteret.

Dyre rom

Ifølge Prognosesenteret er det en myte at den norske mannen er en uinteressert unnasluntrer på området oppussing.

- Kvinner tenker design når huset skal fornyes, og menn er opptatt av teknikk og finesser. Når paret handler sammen blir de nærmest et nytt individ - med et dobbelt antall ønsker og behov som skal dekkes. Dermed bruker de mer penger enn hva de ville gjort på handletur hver for seg, sier Øye.

Hun mener det er på tide at mange bransjebutikker tenker nytt i forhold til kjønnsroller og oppussing. - Kanskje reklamer som rettes mot et lykkelig par som pusser opp sammen ville vært mer virkningsfulle enn kampanjer som fokuserer på late menn?

Kvinner styrer

I disse dager er det først og fremst badet som fornyes, men også kjøkkenet er et populært oppussingsobjekt. Dette er dyre rom som vanligvis krever større investeringer enn resten av huset. Og selv om mannen er med, er det kvinnen som bestemmer mest i forhold til hvordan og når prosessen skal kjøres i gang.

- Kvinner bestemmer mest i forhold til innvendig arbeid, mens mennene styrer det utvendige. Inne går det bare ett og et halvt år mellom hver gang vi maler en vegg, mens hustaket får stå i fred i 30 år, forteller Øye.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.