Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse

Oppussing på lavbudsjett

Den lille leiligheten skulle tjene som bolig for sønnen og en venn under studietiden, men siden jobben ofte fører henne til Oslo, hadde designeren Turi Tobiassen også behov for et sted å være. Noe byggearbeid måtte til for å få leiligheten til å fungere - og det var viktig å gjøre det rimelig, selv om det skulle være grundig og holdbart.

cloud_download
fullscreen
 • Nå har stuen blitt moderne og frisk, med en basis i sort hvitt kan man raskt endre stilen med andre fargeinnslag. Den store vinkelsofaen blir snart en god seng når overmadrassen rulles ut. Den oppbevares i sidebordet vi ser helt til venstre. Peisen har blitt som ny med tøff peiskappe av børstet stål. Her ser vi også at parketten har blitt lysere og penere etter sliping og lakking.

  Foto:

 • Med nedslitt gulv og en gammeldags peis ser det ganske trist ut.

  Foto:

 • En nærmere titt på bordet med glassmosaikk. Her ser vi også at det nye løse sofatrekket av microfiber nesten ser ut som semsket skinn. Mykt og behagelig er det å sitte på, enkelt å holde rent.

  Foto:

 • Spisebordet av frostet glass er omkranset av bokhyller. Som det står her er det plass til 5 personer. Bordet kan trekkes ut til dobbel størrelse, enten det er fest eller det trengs større plass å jobbe på. Gjennomskinnelige materialer som glass og pleksi er lurt å benytte i små værelser, det tar visuelt minimalt med plass. Hyllene har Tobiassen bygget selv av MDF-plater. De er ikke dypere enn høyst nødvendig for å få plass til bøker. I forkant er det satt på en liten list, da ser det hele litt mer forseggjort ut. Herfra ser vi inn i kjøkkenet.

  Foto:

 • Oppbevaring er ofte et problem i mindre rom, men her er det snekret hyller der det er mulig. Det er god plass både til TV og musikkannlegg, CD-er og bøker. Vi får en titt inn i den gamle spisestuen som nå er soverom. Se så flott peisen har blitt! Kappen i stål reflekterer lys både fra vinduene og lyslykter på peishyllen.

  Foto:

 • Over hyllene er det monterte ferdigkjøpte lyskasser med halogenspot. De kjøpes i metervis, fiks ferdig til å montere. Lys langs veggene øker romfølelsen, og med dimmer på er det enkelt å endre stemningen i rommet.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse

Leiligheten har i utgangspunktet en vinkelstue og ett soverom i tillegg til kjøkken og bad. Siden to studenter skulle dele, var det nødvendig å gjøre om spisekroken til et soverom. Dessuten var det helt nødvendig at Tobiassen selv hadde en sengeplass som alltid var klar, selv om begge soverommene skulle være opptatt. Det var derfor nødvendig å lage en sengeplass i stuen.

Målet var å pusse opp så rimelig som mulig, men på et vis som tok vare de kvalitetene som var. Og ikke minst var det viktig at det som ble gjort skulle vare en stund. Når studietiden til sønnen er over kommer kanskje Turi Tobiassen til å bruke leiligheten mer selv, så det er viktig at både stilen og arbeidet som er gjort er holdbart.

Et godt råd fra Tobiassen er å sette seg ned med telefon og PC og sjekke utvalg og priser. Det finnes hvitevarer og baderomsutstyr i et enormt utvalg, mye lekkert er det å finne også blant det rimelige. Både glasservant, komfyr og damphette er langt rimeligere enn det ser ut.

Nytt soverom

Vinkelstuen ble delt og en vegg satt opp ved siden av peisen for å lage et ekstra soverom. Enkle garderobeskap med en dybde på 37 cm ble satt opp på den ene veggen. Tre åpne hyller sørger for resten av oppbevaringsbehovet. Ny seng og et lite databord ble kjøpt inn, så var rommet ferdig innredet. All innredning ble handlet der det var rimeligst og som passet i stilen(Ikea). Gulvet her ble slipt og deretter lakket, så det vil holde seg pent i mange år. Veggene er malt hvite.

Soverommet

Det gamle furugulvet fått en omgang med hvit lasur, deretter ble det lakket. Klesskapene som er bygget rundt døren har fått noen strøk med hvitmaling og nye håndtak. Her står det nå en dobbeltseng som er flyttet til en annen vegg, hvor Turi Tobiassen selv har bygget hyller av MDF-plater. Her er det plass til både til bøker og andre gjenstander. Borte ved vinduet er det akkurat nok rom for et lite skrivebord, med uttrekksplate.

Badet

Bad er alltid dyrt å pusse opp. Det må gjøres grundig, og alt må gjøres samtidig. Tobiassen har prøvd å gjøre det rimelig, men på et bad er det nødvendig at alt er solid og gjort etter forskriftene. All gammel innredning ble kassert, og nye fliser ble lagt på de gamle. Det kan kun gjøres om det er helt fuktfritt. Badekaret ble erstattet med et ferdig dusjkabinett, derfor var det heller ikke nødvendig å legge membran over det hele.

Kvadratiske hvite fliser på veggene, med hvit fugemasse gir det en rolig fin flate. Dessuten er det alltid noen enkle hvite fliser å få kjøpt til en rimelig penge. Gulvet ble friskt og flott med sort hvitt i sjakkmønster. Det er enkelt å legge og er helt klassisk så det vil holde lenge.

Et enkelt dusjkabinett ble plassert i hjørnet og det nye toalettet ble hengt på veggen. Det er plassbesparende og letter renholdet. På den andre langveggen fikk Turi Tobiassen laget en hylle med innebygget servant. Hyllen er sveiset av firkantstål, hyllene er skåret til av en laminert benkeplate i bjerk. Hyllen fyller akkurat den plassen som er, uten å ruve ut i rommet. Glasservanten var rimelig i forhold til mange andre på markedet, det lønner seg å sjekke rundt omkring, prisene varierer svært.

Det kan høres dyrt ut å få laget noe spesielt, men dette ble sikkert den rimeligste løsningen man kunne få til. En sveiser i nabolaget tok 400 kr + moms for å lage en hyllestige. Her er det brukt tre stykker. I tillegg kommer hylleplatene. (Priser på håndverkertjenester vil variere rundt i landet, som en pekepinn kan vi si at han regnet 1,5 times jobb pr stige.)

Kjøkken

På kjøkkenet var det nødvendig med å legge nytt gulv, siden det gamle korkgulvet delvis var løsnet og så stygt ut. Valget falt på fliser som er greit å holde rent. Det ble sort/ hvitt som på badet. Alle veggene over benkeplatene ble kledd med glassmosaikk. Det er utrolig enkelt å holde rent og det ser lekkert ut. Det er en idé til etterfølgelse! Her er det også brukt sort og hvitt. Glassmosaikk finnes i mange prisklasser, så det kan være smart å sjekke priser flere steder. Den litt blanke flaten reflekterer lyset, noe som er ekstra fint i et lite rom. Kjøkkeninnredningen er beholdt, men flyttet litt på og det har kommet til et høyskap. Benkeskapene har fått nye håndtak, overskapene har fått nye dører med frostete glassdører, som gir et roligere inntrykk. Benkeplaten er beiset og oljet og ser helt ut som ny.

Det måtte en ny komfyr til, og den keramiske kokeplaten er felt ned i benkeplaten. For å gjøre det litt morsomt ble det lagt stål rundt. Det ser flott ut og er selvsagt praktisk med hensyn til varme gryter. Den nye komfyren er flyttet et hakk vekk fra vinduet. Det gir bedre avlastningsplass på begge sider og gjør det enklere å bruke benken foran vinduet som frokostplass. En ny vifte, også den i børstet stål er montert.

Stuen

Det var parkettgulv, men det trengte en skikkelig sliping. Deretter ble det lakket med mattlakk. Etter en slik behandling er det klar for mange nye år. På veggene var det malt strie fra før, den fikk et nytt strøk med vannbasert maling. Vinduer og lister er malt med den nye olje/vann malingen. Den erstatter de gamle oljemalingene. Den er tynnere og lettere å stryke ut, den lukter lite og det er deilig å kunne skylle penslene i vann.

Den gamle peisen har blitt som ny med enkle knep. De røde mursteinene er dekket med puss og på skiferplaten er det laget en løs peiskappe av børstet stål. Se tegning. Start med å lage en mal, så snekrer du topp og bunn sammen som du ser på tegningen. Turi gjorde det hele selv og bestilte stålplaten med ferdige skruehull. Den kostet 1800 kr + moms. Så er det bare å løfte det hele på plass!

Tanker bak innredningen: Sort hvitt går igjen i hele leiligheten. Det ser rent og enkelt ut og er en grei basis for mange farger. Siden Tobiassen er tekstildesigner er det også naturlig for henne å ville skifte litt farger rundt seg. Med sort hvitt på vegger, gulv og fast innredning er det enkelt å skifte stemning ved å bytte ut tekstiler og småting.

Soveplassen i stuen er løst ved å satse på en vinkelsofa. Her er det plass til mange å sitte og rikelig med liggeplass. En kasse på hjul fungerer som sidebord og under lokket finnes en god overmadrass som sørger for at ekstrasengen blir riktig bekvem. Dette er den billigste sofaen på Ikea, men Turi har sydd løst trekk til den av microfiberstoff som ser ut som semsket skinn. En ble kledd med sort, den andre kremfarget trekk, da ble det nesten som italiensk design. Både sofabordet og oppbevaringskassen er sveiset sammen av firkantstål for en rimelig penge. Snekringen som skal til har Turi selv stått for.

Entreen

Her er gulvet slipt, hvitlasert og lakket, mens alle veggene er malt hvite. Vannbasert maling er benyttet på veggene, mens dører, lister og karmer har fått et strøk med olje/vann maling som gir en overflate mer lik tradisjonell oljemaling, og er lettere å holde ren. På gulvet er det en litt langhåret rye. Der synes ikke skitt og søle så lett og den er lett å riste av. All innredning er laget av den samme sveiseren som har laget hyller til de andre rommene. Slik ble det både rimelig og full utnyttelse av plassen.

Dette ble brukt

Stue

Vegger: Butinox Interiør 10, farge 5670 Egghvit - SCANOX

remove_circle_outline

Tak: Butinox Interiør 02, farge Hvit - SCANOX

remove_circle_outline

Gulv: Trestjerner Tregulvlakk - SCANOX

remove_circle_outline

Vinduskarmer: Butinox Interiør 40, farge 5670 Eggehvit - SCANOX

remove_circle_outline

Peis - Slammet med slammemørtel

remove_circle_outline

Malt med Butinox Interiør 10, farge Hvit - SCANOX

remove_circle_outline

Peishette: Stålplate - TM INDUSTRISERVICE 

remove_circle_outline

Sofa: IKEA

remove_circle_outline

Sofatrekk: Dinamica - INTERIØRAGENTURER

remove_circle_outline

Pledd: Turiform - NORDISK FJER

remove_circle_outline

Puter: Turiform- NORDISK FJER

remove_circle_outline
Gulvteppe: PRIVAT

Bilder: Fotokopier i rammer fra IKEA

remove_circle_outline

Fiolett krakk, aviskurv: STEEN & STRØM INTERIØR

remove_circle_outline

Bord: TM INDUSTRISERVICE 

remove_circle_outline

Lampe: IKEA

remove_circle_outline

Bokhyller: Butinox Interiør 20, farge Eggehvit - SCANOX

remove_circle_outline

Lyskasser i bokhylle: Arstyl L2 200x250 cm - DECO SYSTEMS

remove_circle_outline

Lim til lyskasser: Ardefix P5-285 ml. cart - DECO SYSTEMS

remove_circle_outline

Plugger til lyskasser: Z99 - DECO SYSTEMS

remove_circle_outline

Vedholder: MAXBO

remove_circle_outline

Persienne: JYSK 

remove_circle_outline
Annet løsøre: PRIVAT
  
Kjøkken

Tak: Butinox Interiør 30, farge Hvit - SCANOX

remove_circle_outline

Kjøkkeninnredning, maling: Butinox Interiør 40, farge 5670

remove_circle_outline

Eggehvit - SCANOX

remove_circle_outline

Vinduskarmer: Butinox Interiør 40, farge 5670 Eggehvit - SCANOX

remove_circle_outline

Lister: Butinox Interiør 40, farge 5670 Eggehvit - SCANOX

remove_circle_outline

Fliser over kjøkkenbenk: Glassmosaikk Hvit og Sort - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Fliser, gulv, hvite: Nova 5500 Branco, farge Hvit matt 197x197 cm - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Fliser, gulv, sorte: Nova 5509 Preto, farge Sort matt 197x197 cm - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Skapdører m/frostet glass: IKEA

remove_circle_outline

Puter: Turiform - NORDISK FJER

remove_circle_outline
Gulvteppe: PRIVAT

Komfyr, keramisk kokeplate og damphette: KJØKKEN-CENTERET LILLESAND

remove_circle_outline
Avtrekksvifte: PRIVAT

Håndtak til skap og skuffer: IKEA

remove_circle_outline

Barkrakker: IKEA

remove_circle_outline

Persienne: JYSK

remove_circle_outline
Annet løsøre: PRIVAT
  
Bad

Tak: Butinox Interiør 30, farge Hvit - SCANOX

remove_circle_outline

Slukrist: Firkant Blank - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Fliser, vegger: Nova 5500 Branco, farge Hvit matt 197x197 cm - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Fliser, vegg, sort dekor: Nova 5509 Preto, farge Sort matt 197x197 cm - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Fliser, gulv, sorte: Color 300 944, farge Sort matt 97x97 cm - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Fliser, gulv, hvite: Color 300 900, farge Hvit matt 97x97 cm - HÖGANÄS

remove_circle_outline

Persienne: JYSK

remove_circle_outline

Håndklær: Turiform - NORDISK FJER

remove_circle_outline

Såpe: Turiform - NORDISK FJER

remove_circle_outline

Vask: FOSS FABRIKKER A/S

remove_circle_outline

Armatur: IKEA

remove_circle_outline

Hyller: TM INDUSTRISERVICE

remove_circle_outline

Dusj: PORSGRUNN PORSELEN

remove_circle_outline
Annet løsøre: PRIVAT
  
Nytt soverom

Gulv: Trestjerner Tregulvlakk - SCANOX

remove_circle_outline
Teppe: PRIVAT

Sengetøy: Turiform - NORDISK FJER

remove_circle_outline

Persienne: JYSK

remove_circle_outline
Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse
Annonse
HappyHomes annons
HappyHomes annons
[Some text some message]