IFI logo
Se flere bilder
Lite penger - liten plass

Foto: Espen Grønli og Kristian Owren/ifi.no

Lite penger - liten plass

Denne lille to-roms leiligheten i sentrum av Oslo var dårlig pusset opp og hadde minimalt med skapplass. Den nye eieren ønsket både forbedring og forandring, men budsjettet var stramt.

Sigrid Hole Bjønnes

Sigrid Hole Bjønnes
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den unge damen var nettopp ferdig med sin utdannelse og begynt i ny jobb. Denne to-roms leiligheten på 45 kvadratmeter er hennes første, egne hjem. Selvsagt hadde hun lyst til å sette sitt eget preg på boligen, men midlene var begrenset. I første omgang ønsket hun å få sving på stuen. Hun trengte hjelp til farger og møblering, samt råd med hensyn til skapplass.

          

Interiørkonsulent Mette Landgraff forteller at grunnarbeidet var dårlig utført, men at budsjettet ikke tillot å rive ned plater og tapeter og starte fra grunnen av. Her var det bare å skjule sår og mangler etter beste evne og la malerpenselen gjøre resten. Hun valgte å male strieveggene i stuen i lys antikk. Brystningslisten midt på veggen hadde hun opprinnelig lyst til å fjerne, men det viste seg at den skjulte skjøtene mellom sponplatene bak tapeten. Listen ble dermed malt i veggfargen.

Vinduene ble malt hvite med en liten brekk (0502Y), halvblank oljemaling, mens taket ble malt i helhvit, matt latex. Leiligheten har god takhøyde, og to store vinduer i stuen gjør rommet lyst og luftig. De nye, lyse veggene forsterket dette inntrykket. Den mørke hjørnesofaen som eieren hadde med seg, var altfor mørk og ruvende i rommet. Interiørkonsulenten hjalp henne med å finne ny sofa; en treseter i muldvarpfarget trekk. Dette er en nøytral og vakker farge som det er lett å kombinere.

Gardinene i grov lin har liljemønster som tar opp muldvarpfargen. I motsatt ende av stuen ble det plass til spisebord og fire stoler i lyst tre, fra Ikea. Et tilsvarende bord og ekstra stoler ble kjøpt til kjøkkenet, og når det skal dekkes til fest, kan de to bordene settes sammen til et skikkelig langbord.

    

Skapmangel

Et stort problem for eieren var at leiligheten praktisk talt ikke hadde skap. I den lille entreen var det ikke plass til noe skap, og soverommet var så marginalt at det knapt ga rom for en dobbeltseng. - Stuen er eneste mulighet, tenkte interiørkonsulenten og gikk på jakt etter skap som kunne passe inn.

- Det er jo ikke vanlig å ha garderobeskap og bøttekott i stuen, men her var det faktisk ingen andre løsninger, forklarte hun. Litt flaks skal man ha, og hun fant hvitbeisede skap i nøyaktig samme nyanse som veggfargen.

Ett dobbeltskap ble satt opp ved vinduet; ett ved døren. Plassen ved vinduet tillot et skap som var 30 cm dypt, og den ene delen ble satt opp uten dør og fungerer dermed som bokhylle. Skapet ved døren er 40 cm dypt, den ene delen har plass til støvsuger og langkost, den andre delen fungerer som garderobeskap. Dette skapet er 60 cm bredt, og her ble garderobestangen montert i 90 graders vinkel fra veggen for å få plass til kleshengere. På veggen mellom skapene ble tv og musikkanlegg plassert. En ny stereobenk i samme lyse treverk som høyttalerne gjorde anlegget mindre ruvende. Høyere opp på veggen er det montert løse hyller i ulik høyde. Disse er praktiske samtidig som de gir et luftig inntrykk i den lille stuen.

Tips til entreen

Som nevnt var det ikke plass til garderobeskap i entreen. Her måtte man klare seg med knagger. I tillegg monterte interiørkonsulenten en lang hattehylle. Over den plasserte hun to dype knekter som skulle være oppbevaringsplass for ski, snøbrett og fiskestang. Godt å slippe å dra sportsutstyret ned i en kjellerbod etter bruk. Både hattehyllen og knektene kan lett hektes av, noe som må til de gangene man må åpne hele den tofløyede inngangsdøren som i åpnet tilstand tar hele den lille entreens bredde. Til daglig brukes kun det ene dørbladet, og da kommer døren ikke i konflikt med hyllen.

Farger

Som hovedregel sier man at lyse, nøytrale farger er det du bør velge for å få små rom til å virke større. Men noen ganger kan dette bli litt blekt og tamt. Eieren av denne leiligheten ønsket hjelp til å velge supplerende farger uten at stuen skulle få et urolig inntrykk. Siden både møbler, gardiner tak og vegger er holdt i lyse toner, kunne man godt tillate seg visse fargeinnslag her. Det ville bidra til å gi rommet sjel og karakter. Mette Landgraff valgte nyanser av grønt og rødt som er farger det er lett å kombinere. Bordet er her dekket med tallerkener i korallrødt og boller i ertegrønt. Dette gir dybde og varme i interiøret og er med på å skape et ungdommelig inntrykk. Grønt er for øvrig en "hot" farge denne sesongen.

Dette ble brukt:

Stue::

 • Tak: Inova Interiør, vannbasert matt, farge Hvit- NORDSJÖ
 • Vegger: Inova Interiør, vannbasert halvmatt, farge Lys Antikk- NORDSJÖ
 • Vinduer, lister, gerikter: Ready, oljebasert halvblank 40, farge 0502-Y- NORDSJÖ
 • Gardinstenger og endestykker: TOSO
 • Teppe: Moss White- KASTHALL
 • Duk på spisebordet: Vann- og smussavstøtende, leveres i flere farger- TOSO
 • Sofa: BOLIA
 • Skap: KJØKKENBUTIKKEN KONGSBERG
 • Brun stol: SKEIDAR
 • Kurv, puter og vase: STUDIO SLETTVOLL
 • Hyller: IKEA

:

  Entré::

  • Vegger: Ready, oljebasert halvblank 40, farge Lys Antikk- NORDSJÖ

  Løsøre: PRIVAT :

   :

    Alternative tekstiler::

    • 1- Aina 65128- BORGE
    • 2- Casamance Candice- GREEN APPLE
    • 3- Sahco Butterfly 2036-02- INTERIØRAGENTURER
    • 4- FM 800122- GREEN APPLE
    • 5- 65731, colour 0702- GREEN APPLE
    • 6- Sahco Saunter 2034-07- INTERIØRAGENTURER
    • 7- Kerry Cream- GREEN APPLE
    • 8- D.O.O.T. Issyk 65- NOMA
    Huskelisten din
    Finn din nærmeste
    Annonse
    Nyhetsbrev
    Motta tips og ideer!

    Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.