Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Oppussing av tidligere malt panel

Heftgrunning kan påføres med en smal rull.   Bilder av: Kristian Owren/ifi.no
Når panelveggen er tidligere malt kan det være fristende å bare legge på et nytt strøk eller to med maling. Men om du gjør som fagmannen vil du få et vesentlig bedre resultat. Vi viser deg hvordan du skal male panelet.

Gjennom årene pådrar trepanelet seg gjerne noen sprekker, hakk og hull. Varierende temperatur og luftfuktighet gjør sitt og i tillegg ser du godt hullene etter bildene eller lampen du flyttet. Det skal ikke så store anstrengelsene til for å få en strøken vegg, du må bare sørge for at grunnarbeidet gjøres grundig og at påføring av grunning og av maling gjøres korrekt.

Slik lykkes du med maling av tidligere malt panel

1. RENGJØRING

Begynn med en grundig vask. Benytt et grovgjøringsmiddel og gå over veggen, nedenfra og opp, med svamp, kost eller klut. Deretter tørker du over, ovenfra og ned, med en ren, fuktig klut.

 

2. SLIP LETT

Når veggen har tørket sliper du lett over med fint slipepapir eller en slipepute (120-150). Hvis nødvendig skrapes løs maling. Fjern pussestøvet med en fiberklut eller en annen spesialklut.

3. SPARKLE UJEVNHETER

Har panelet sår eller sprekker bør disse utbedres med sparkel. Legg på en passende sparkelmengde med en stålsparkel og trekk av overskytende masse.

4. FUGEMASSE I OVERGANGER

I overganger – for eksempel mot listverk – bruker du en fugemasse av akryl som er elastisk i konsistensen også etter at den er tørr, noe som hindrer oppsprekking om det oppstår bevegelser mellom flatene.

 

5. SLIP SPARKELMASSEN JEVN

Når sparkelen er helt tørr, er det igjen tid for å ta fram slipepapiret og glatte over de stedene du har sparklet slik at overflaten blir helt jevn.

 

6. HEFTGRUNNING

Fagmannen anbefaler å benytte enn heftgrunning før panelet males. På denne måten sikrer du at malingssjiktene får tilfredsstillende vedheft. Bruk en smal rull som passer til bordbredden og en pensel til å trekke ut grunningen og sikre påføring på smale, utilgjengelige steder.

 

7. TOPPSTRØK

Når heftgrunningen er tørr er veggen klar for toppstrøk. Her bør du også benytte både rull og pensel for å sikre et pent resultat. For å sikre at malingen ikke tørker for mye, ruller du maling på to til tre bord om gangen.

 

8. SISTE FINISH MED PENSEL

Den siste finishen foretar du med penselen umiddelbart etter at malingen er påført og trekker ut malingen med penselen. Med penselen kommer du også bedre til i profilerte fordypningen mellom bordene.

 

Dette ble brukt:

DETTE TRENGER DU
  • Grovrengjøringsmiddel
  • Sparkelmasse beregnet for treverk
  • Akrylfugemasse
  • Vanntynnbar heftgrunning
  • Vanntynnbar maling
  • Sparkelspade
  • Pensler og ruller
  • Slipepapir eller -pute

Mer informasjon

www.nordsjo.no 

Les også Hjelp, panelveggen sprekker!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler