Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Beslagsboden annons
Annonse
Beslagsboden annons

Oppussing av tidligere malt panel

Når panelveggen er tidligere malt kan det være fristende å bare legge på et nytt strøk eller to med maling. Men om du gjør som fagmannen vil du få et vesentlig bedre resultat. Vi viser deg hvordan du skal male panelet.

 • Oppussing av tidligere malt panel

  Foto: Kristian Owren/ifi.no

 • Trond Riise hos Nordsjö viser hvordan man får best resultat når panelet skal males.

  Foto:

 • Rengjør veggen med et groft rengjøringsmiddel og en svamp, kost eller klut.

  Foto:

 • Tørk over flaten, ovenfra og ned, med en ren og fuktig klut.

  Foto:

 • Slip lett over veggen med en slipepute eller slipepapir.

  Foto:

 • Slip også godt i sporene.

  Foto:

 • Fjern pussestøv med en avstøvningsklut eller en mikrofiberklut.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Gjennom årene pådrar trepanelet seg gjerne noen sprekker, hakk og hull. Varierende temperatur og luftfuktighet gjør sitt og i tillegg ser du godt hullene etter bildene eller lampen du flyttet. Det skal ikke så store anstrengelsene til for å få en strøken vegg, du må bare sørge for at grunnarbeidet gjøres grundig og at påføring av grunning og av maling gjøres korrekt.

Slik lykkes du med maling av tidligere malt panel

1. RENGJØRING

Begynn med en grundig vask. Benytt et grovgjøringsmiddel og gå over veggen, nedenfra og opp, med svamp, kost eller klut. Deretter tørker du over, ovenfra og ned, med en ren, fuktig klut.

 

2. SLIP LETT

Når veggen har tørket sliper du lett over med fint slipepapir eller en slipepute (120-150). Hvis nødvendig skrapes løs maling. Fjern pussestøvet med en fiberklut eller en annen spesialklut.

3. SPARKLE UJEVNHETER

Har panelet sår eller sprekker bør disse utbedres med sparkel. Legg på en passende sparkelmengde med en stålsparkel og trekk av overskytende masse.

4. FUGEMASSE I OVERGANGER

I overganger – for eksempel mot listverk – bruker du en fugemasse av akryl som er elastisk i konsistensen også etter at den er tørr, noe som hindrer oppsprekking om det oppstår bevegelser mellom flatene.

 

5. SLIP SPARKELMASSEN JEVN

Når sparkelen er helt tørr, er det igjen tid for å ta fram slipepapiret og glatte over de stedene du har sparklet slik at overflaten blir helt jevn.

 

6. HEFTGRUNNING

Fagmannen anbefaler å benytte enn heftgrunning før panelet males. På denne måten sikrer du at malingssjiktene får tilfredsstillende vedheft. Bruk en smal rull som passer til bordbredden og en pensel til å trekke ut grunningen og sikre påføring på smale, utilgjengelige steder.

 

7. TOPPSTRØK

Når heftgrunningen er tørr er veggen klar for toppstrøk. Her bør du også benytte både rull og pensel for å sikre et pent resultat. For å sikre at malingen ikke tørker for mye, ruller du maling på to til tre bord om gangen.

 

8. SISTE FINISH MED PENSEL

Den siste finishen foretar du med penselen umiddelbart etter at malingen er påført og trekker ut malingen med penselen. Med penselen kommer du også bedre til i profilerte fordypningen mellom bordene.

 

Oppdatert: 09.02.2015  

Mer informasjon

www.nordsjo.no 

Produktinfo

DETTE TRENGER DU

Grovrengjøringsmiddel

Sparkelmasse beregnet for treverk

Akrylfugemasse

Vanntynnbar heftgrunning

Vanntynnbar maling

Sparkelspade

Pensler og ruller

Slipepapir eller -pute

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]