IFI logo
Se flere bilder
Hjelp, panelveggen sprekker!

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hjelp, panelveggen sprekker!

En lang, kald vinter kan være uheldig for din nye panelvegg. Mange opplever at sprekker kommer til både her og der. Hvorfor skjer dette? Og er det noe man kan gjøre?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Panelveggen i stuen, som var så flott når den ble satt opp, er ikke lenger like pen å se på. Sprekker i alle varianter har kommet til i løpet av vinteren, både i skjøter og ved spikerslag. Mange er i samme båt som deg, men ergrelsen blir vel ikke noe mindre av den grunn.

Hvorfor?

Det kalde klimaet her i nord fører med seg intensiv fyring i vinterhalvåret. Vi liker denne fyringen fordi den holder oss varm. Treverket derimot, er ikke like begeistret. Varmen tørker opp luften innvendig som igjen har innvirkning på panelveggen. All fuktighet i treverket tørker opp og panelet vil begynne å krympe. Krympingen fører igjen til sprekkdannelse og skader.

Også underlaget kan ha innvirkning på sprekkingen, da et stendverk i tre også vil kunne gå gjennom samme bevegelsesprosess.

Hva kan man gjøre?

For å rette opp i skaden fyringen har medført kan man enten sparkle over eller bruke overmalbar akryl, for så å male over det hele igjen. Malermester Rino Ringsrød advarer mot bruk av silikon, da dette ikke er egnet. Han påpeker imidlertid at man ikke må forhaste seg med å fikse opp i skadene, aller helst bør man vente et år. Da har vi gått gjennom alle fire årstider, og den nye panelveggen bør være ferdig med sine største endringer. Er panelveggen gammel har det ikke noe å si om du tar det med en gang.

Det finnes ingen garanti for senere oppsprekking, men i de fleste tilfeller vil en slik behandling føre til at veggen blir like fin igjen.

- Det finnes aldri noen garanti med treverk - det lever!, sier Rino Ringsrød.

Hvordan forhindre sprekker?

Hvis panelet skal males er det viktig at alle kvister kvistlakkeres, helst to ganger på ny panel. For å slippe synlig og bart treverk i skjøtene kan det også være en idé å grunne panelet før det blir montert opp.

Det finnes ingen måte å sikre seg fullstendig mot sprekkdannelse i panelveggen. Men et tiltak som kan ha virkning er passe på luftfuktigheten. Ved å sette en dampfukter inn i rommet vil du kunne forhindre at luften blir så tørr at treverket sprekker opp. Som sagt, det finnes ingen garantier, men det kan jo være verdt et forsøk!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.