Kategorier

Meny

Konto

«Nytt» merbaugulv

Jeg har et heltre merbaugulv som jeg ikke ønsker å skifte ut, fordi det var kostbart ved innkjøp. Hvordan kan jeg bli kvitt den røde fargen og få gulvet litt røffere?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
«Nytt» merbaugulv

Foto: Privat

– Det kommer selvsagt alltid litt an på hva gulvet tidligere er behandlet med, hva slags utseende som ønskes og hvor mye jobb som skal legges i det, svarer Thor Ingar Røneid, som er teknisk servicesjef hos TreStjerner. Han har allikevel en formening om hva som gir den fineste innfargingen.

– Den flotteste innfargingen, mener vi, får du hvis du sliper ned gulvet til bart treverk og bruker TreStjerner Gulvolje. Dette er i hvert fall tilfellet på furu og eik. Men nå er merbau kanskje enda hardere enn eik, slik at du ikke får like mye effekt av en gulvolje med farge. I tillegg kan merbau ha en kraftig, rødlig farge, som er vanskelig å dempe, og generelt vil mange si at det ikke anbefales å fargesette merbau, sier han.

Dele på Pinterest SLIP: Hvis du skal behandle et merbaugulv med en farget gulvolje, anbefales det å slipe ned til bart treverk først. Her er gulvet slipt og ubehandlet.

SLIP: Hvis du skal behandle et merbaugulv med en farget gulvolje, anbefales det å slipe ned til bart treverk først. Her er gulvet slipt og ubehandlet.

Olje og lakk

Jenny Bull-Gustavsen hos TreStjerner har selv merbaugulv i stuen, og hadde den samme utfordringen som beskrevet over.

– Det var for rødt og dominerende, så vi ønsket å gjøre noe med det, sier hun.

De slipte ned gulvet, oljet det med TreStjerner Gulvolje hvit og mattlakkerte det.

– Tingen med merbau er at tresorten har en sterk engenfarge, og når man tilfører fuktighet som for eksempel olje og lakk, kan fargen fort bli mer gyllen og varmere enn den ville blitt på andre ikke-eksotiske tresorter. I dette tilfellet var det bare bra, for ettersom hvitolje på rødlig gulv ville blitt rosa, hjalp det til med den varme gylne tonen som kom frem, og vi synes sluttresultatet ble lekkert, sier hun.

Dele på Pinterest BEHANDLET: Slik kan et merbaugulv se ut etter at det har blitt slipt ned, påført Gulvolje hvit og deretter mattlakkert.

BEHANDLET: Slik kan et merbaugulv se ut etter at det har blitt slipt ned, påført Gulvolje hvit og deretter mattlakkert.

Lag egne prøver

Røneid sitt råd er å sette egne prøver, slik at du ser hva som funker på ditt gulv.

– Vårt beste forslag, hvis man allikevel skal slipe ned gulvet, er å sette egne prøver. Skaff en boks med gulvolje i en av fargene, påfør olje på omtrent en halv kvadratmeter og eventuelt etterpoler med samme farge. Så ser du hvordan det blir. Du finner fort ut om du liker effekten det gir eller ikke. Og en halv kvadratmeter er fort gjort å slipe ned igjen med en liten hobbymaskin.

Dele på Pinterest FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser merbaugulvet før det er gjort noe med. Bildet til høyre viser gulvet etter at det har blitt slipt ned, satt inn med TreStjerner Gulvolje hvit og mattlakkert.

FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser merbaugulvet før det er gjort noe med. Bildet til høyre viser gulvet etter at det har blitt slipt ned, satt inn med TreStjerner Gulvolje hvit og mattlakkert.

Mer informasjon:

TreStjerner

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]