IFI logo
Se flere bilder
Norske bad fulle av mugg

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Norske bad fulle av mugg

Hvert år meldes det om vannskader for nærmere 3 milliarder kroner i norske våtrom. Nå får takstmenn spesialopplæring i å avdekke fuktskader.

Ella Mæhlumshagen

Ella Mæhlumshagen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt en tredel av vannskadene i bolighus skyldes brudd i rør eller utstyr. Dette kom frem på 'Våtromsdagene' der norsk byggebransje var samlet til konferanse om tilstanden i norske våtrom.

- Dette betyr at det hvert år er skader for mellom 1,5 og 2 milliarder kroner som skyldes utette våtrom, sier visepresident Ole Øyvind Moen i Norges TakseringsForbund (NTF).

Helserisiko

- Disse skadene dekkes ikke av forsikringen, og det er ikke bare store kostnader for samfunnet, men også en helserisiko fordi fuktskader som regel følges av muggsopper som dannes i fuktige miljøer. En økning av allergiforekomsten hos barn kan være et resultat av ugunstig innemiljø i forbindelse med fuktskader, sier Moen.

Ifølge Moen står fukt- og råteskader for 50-75 prosent av alle skader på norske boliger.

- En del av dette har sin årsak i utilstrekkelig håndverk og dårlige materialer, sier Moen, som påpeker at forbrukerne må bli mer bevisste på å sjekke om håndverkerne følger de anvisningene som bransjen har for å bygge vannskadesikre våtrom.

- Våtromsnormen er en slik anvisning som bør benyttes om man skal ha en garanti for at man får en riktig utførelse, sier Moen.

Kurses

For å stå bedre rustet til å finne fuktskader skal landets takstmenn nå kurses i våtromsskader og fuktproblemer.

- For første gang arrangerer vi kurs for Norges TakseringsForbund for å sette takstmennene bedre i stand til å utføre tilstandskontroller og sette takst i henhold til våtromsnormen. Dette blir nå obligatoriske etterutdanningskurs, sier daglig leder Kristin Sommerfelt i Fagrådet For Våtrom (FFV).

Våtromsnormen fra 1995 angir retningslinjer for konstruksjon av våtrom. Den er ikke innlemmet i forskriftene og våtromsentreprenørene har dermed ingen plikt til å følge normen.

- Totalt regner vi med å kurse rundt 600 takstmenn. Dette er et viktig bidrag for å dokumentere tilstanden i våtrom i forbindelse med kjøp og salg, og for å avdekke eventuelle risikoforhold knyttet til helse og bruk, påpeker Moen.

Døende bad

- Et bad bygget rundt 1980 har normalt en teknisk levetid på 15-20 år. Det betyr at disse badene nå er i ferd med å gå ut på dato, og er klare for oppussing. Også endringer i folks atferd er med på å øke forekomsten av fuktskader.

- En del av årsaken til at vi får mye fuktskader i eldre boliger er at vi dusjer mer nå enn vi gjorde før. Materialene er ikke alltid laget for å tåle så mye fuktighet som vi påfører badene i dag, sier Moen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.