IFI logo
Se flere bilder
Norsk kulturarv på rull

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Norsk kulturarv på rull

Utstrakt bruk av tre, bratte tak med store takutstikk, sprossede vinduer, glassverandaer med farget eller mønstret glass og dekorative treskjæringer er noen av de viktigste kjennetegnene ved sveitserstilen. Siden stilen er populær også i dag, finnes flere muligheter til å få tak i nylagde tapeter i original design.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om du pusser opp et gammelt hus eller en gammel leilighet, passer kanskje ikke moderne tapeter inn. Men fortvil ikke, det finnes nye tapeter laget etter ekte, gamle forbilder.

Norsk arv er en tapetkolleksjon med mønstre fra tidsperioden 1780 til 1940.

Gamle arkiver

Sammen med Norsk institutt for kulturminneforskning har initiativtakeren Else "Sprossa" Rønnevig hatt en diger jobb med å gå gjennom i Riksantikvarens rikholdige arkiv for å finne frem mønstre som kan passe også i dag. Kolleksjonen er godkjent og anbefalt av Riksantikvaren og består av elleve ulike design som med forskjellige fargessammensetninger kan fåes i 21 varianter. Over 100 år gamle maskiner limtrykker de kulturhistoriske tapetene på miljøvennlig papir, med biologisk nedbrytbare farger og celluloselim. Tapetene er lysekte og vaskbare.

Gjenopptrykking

Har du funnet rester og fragmenter fra det originale tapetet gjemt under flere lag og vil ha den opp igjen, finnes en løsning på det også: Christiania Tapetverksted i Moss har spesialisert seg på gjenopptrykking og rekonstruksjon av historiske tapeter. Alt arbeid gjøres for hånd, både uttegning av mønstre, rekonstruksjon og trykking. Alle fargene blandes for hånd slik at de kan bli så nær de originale som mulig. Her finnes et stort arkiv med nærmere 1 000 forskjellige tapetmønstre fra de ulike tidsepokene.

Serieprodusert

Boråstapeter feiret 100 år som tapetprodusent ved å ta frem en nygammel kolleksjon. Alle mønstrene er gamle, men samtidig moderne, og er laget etter et ekte gammelt tapet funnet i gamle arkiver eller eldre hus. Tapetene er limtrykket - den samme metoden som ble brukt opprinnelig. Blant annet har flere tapeter av den østerrikske arkitekten Josef Frank blitt satt i produksjon. Tapetene kjennetegnes ved store mønstre og fargesprakende blomster, fugler og sommerfugler.

Mer informasjon

sprossa.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.