IFI logo
Se flere bilder
Bøker til inspirasjon og lærdom

Foto:

Bøker til inspirasjon og lærdom

Bor du et gammelt kråkeslott, skal du pusse opp et eldre hus, eller er du kun interessert i sveitserstilen, empirearkitektur eller gamle trehus generelt? I bokhandelen og på bibliotek finnes mange bøker med rikholdig inspirasjon og læring.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Entusiasten og ildsjelen Else "Sprossa" Rønnevig har selv istandsatt fire gamle hus, og har skrevet en håndbok om emnet ut ifra egne og andres erfaringer. Boken "Gamle Hus. Vern, valg og muligheter", med forord av tidligere kulturminister Åse Kleveland, er ment å være både til inspirasjon og nytte, for alle som bor i eller planlegger å skaffe seg et gammelt hus eller leilighet, eller som er opptatt av kulturminnevern.

Forfalne hus

I ord og bilde får vi følge restaureringen av det forfalne sveitserhuset Villa Snøringsmoen samt skipsbygger Stians senempirehus Kokkesand 11, begge i Lillesand, som Else Rønnevig har iverksatt. Forfatteren har dessuten bygget en hytte på fjellet i tradisjonell stil og holder på med restaurering og tilpassing av en villa i byggmesterfunkis, som også er beskrevet i boken - i tillegg til mange andre spennende prosjekter i det ganske land.

Boken gir også gode råd om forsikringer, økonomi, vinduer, tapeter og modernisering til dagens standard med mer. To av prosjektene til forfatteren ble hardt rammet av brann, og viktigheten av å være riktig forsikret har hun fått kjenne langt inn på huden. Boken er utgitt på Aschehoug og har ISBN: 82-03-22882-8.

Gamle trehus

I bokhandelen og på bibliotek finnes mange flere bøker om emnet. Blant annet har Anders Severin Frøstrup, som også skriver lærebøker om tømring, skrevet boken "Rehabilitering - Konstruksjoner i tre" som er utgitt på Gyldendal Undervisning 2003, ISBN 82-00-40934-1. Det er en kombinert lærebok, fagbok og oppslagsbok som tar for seg rehabilitering av gamle trehus.

"Trehusbibelen"

Nok en viktig bok er "Gamle Trehus - Historikk, reparasjon og vedlikehold" som hyppig refereres til som "alle trehuseieres bibel". Med over 500 fargebilder og 700 svarthvite illustrasjoner på 455 sider er den en rik kilde av arbeidsbeskrivelser, råd og veiledning om materialer og fargebruk samt oversikt over utviklingstrekk og stilhistorie. Boken er skrevet av Hans Olaf Aanensen, Tore Drange og Jon Brænne, og er utgitt av Universitetsforlaget Oslo 1993, ISBN: 82-00-21389- 7.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.