IFI logo
Se flere bilder
Nordmenn har oppussingsdilla

Foto: iStock, Kristian Owren/ifi.no, Knut Randem/ifi.no

Nordmenn har oppussingsdilla

42 prosent av oss har tenkt å gi boligen en ansiktsløftning de neste månedene. Uteplassen befinner seg øverst på prioriteringslista, etterfulgt av vegger, gulv, bad og kjøkken, ifølge en ny undersøkelse.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen kartlegger nordmenns oppussingsplaner, og er gjennomført av Norstat for FINN oppdrag i april, blant 1000 respondenter. Funnene viser at mai og juni er toppmånedene for oppussing, og at de fleste av oss ikke har noe imot å være omringet av malespann, støv og diverse materialer. 37 prosent av respondentene synes det helt ok å pusse opp, og 35 prosent sier at de liker det.

Oppussing for milliarder

Det er ingen hemmelighet at nordmenn har oppussingsdilla. Årlig pusser vi opp for over 60 milliarder kroner.

- Vi er opptatte av å ha det pent rundt oss, noe som blant annet kan skyldes at vi har god råd, i tillegg til at vi er mye inne i vinterhalvåret. Dessuten har vi tradisjon for å eie egen bolig, noe som kanskje gjør at motivasjonen for å pusse opp er ekstra stor, sier Christopher Ringvold, direktør for FINN oppdrag.

Avslørt av lyset

Lyset avslører de litt mindre flatterende som kunne trengt en ansiktsløftning

- Når vi går mot lysere tider blir skitne vegger og ruskete uteplasser ekstra synlig, så det er forståelig at mange prioriterer dette. Kjøkken og bad er populære prosjekter hele året. Videre er det høysesong for kjøp og salg av bolig i tiden fremover, og i forbindelse med dette er det mange som gjør oppgraderinger, sier Ringvold.

Hjelp til uteplassen

Mange ønsker å pusse opp uteplassen i sommermånedene. Dette kan være krevende arbeid og mange benytter seg derfor av eksperthjelp.

- Hvis du er en av de mange som trenger hjelp med uteplassen, kan det lønne seg å bestille håndverker raskt. Etterspørselen øker i tiden fremover, og da er det ikke nødvendigvis like enkelt å skaffe profesjonell arbeidskraft, sier han.

3 av 10 pusser opp for å øke boligens verdi

Hele 33 prosent av de spurte oppgir verdiøkning på boligen som årsak til at de pusser opp. Dette er den nest vanligste grunnen. Vanligst er det å pusse opp fordi man må, noe som gjelder 53 prosent av respondentene. Trendbevissthet, perfeksjonisme og forventninger fra omgivelsene spiller en mindre rolle.

- Mange er nok litt politisk korrekte og vil ikke innrømme at de påvirkes av omgivelsene. Trender er ikke det som driver oppussingen, men vi er interesserte i å skaffe «det siste» når oppussingen først er i gang. Samtidig er det viktig for folk å kombinere dette med et personlig uttrykk, sier Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør.

Kvalitet viktigere enn pris i valg av håndverker

Skal vi tro undersøkelsen kommer kvalitet foran pris når vi velger håndverker. Vi ser først og fremst
etter håndverkere som gir et inntrykk av å levere kvalitet og være seriøse. Deretter er vi mest opptatte av pris og serviceinnstilling. Funnene viser at det er vanligst å sette av mellom 5000 og 20.000 kroner per husstand på oppgradering av bolig i vår og sommer, noe som gjelder 22 prosent av de spurte. Det er imidlertid ganske vanlig å bruke høye summer. 27 prosent av respondentene skal bruke 40.000 kroner og oppover. 23 prosent har ikke tenkt å bruke noen penger på dette.

Se flere bilder
Kvalitet viktigere enn pris i valg av håndverker

Foto:

Skal vi tro undersøkelsen kommer kvalitet foran pris når vi velger håndverker.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.