IFI logo
Se flere bilder
Når parketten blir glatt

Foto: Woca, Tarkett og Robert Walmann/ifi.no

Når parketten blir glatt

Hvorfor blir parkettgulvet i stua like glatt som skøytebanen i parken? – Fordi du vasker med feil såpe, sier Thomas Thenau.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utendørs er det pigger som gjelder. De biter seg fast i underlaget og sørger for at vi holder oss på beina. Men hva skal vi gjøre når parketten i stuen blir like glatt som isen i hockeyhallen?

Lakk kan bli glatt

Ifølge teknisk avdeling hos Tarkett er det et par ting som er direkte skyld i at parketten føles glatt.

− Dersom gulvet er behandlet med blank lakk, så vil det kunne gi en blank og glatt overflate. Det gjelder også for gulv som har en silkematt eller oljet lakkoverflate. Hardvoksede gulv derimot har en mattere overflate, og er ikke glatte på samme måten, forteller Tarketts salgs og markedskoordinator, Hege Thanem Moland.

Se flere bilder
Drømmegulvet

Foto: Tarkett

DRØMMEGULVET: Når drømmegulvet er lagt, gjelder det å behandle det riktig. – Oljet eller hardvokset gulv blir ikke glatt. Det er bare lakkerte gulv som kan bli glatte. Derfor må du vaske det riktig, sier Hege Thanem Moland.

Hverdagsliv på gulvet

Hun tror også vårt daglige liv kan påvirke hvor glatt gulvet blir.

− På kjøkkenet, og kanskje andre steder, kan gulvet utsettes for fett fra matlaging, bespisning eller fra hygieneartikler som kremer og oljer. Dette legger seg på toppen av gulvoverflaten, og da kan det fort bli farlig glatt, sier hun.

Et såpeglatt spørsmål

− Du har kanskje hørt om såpeglatte gulv? Det er nettopp det som er poenget. Folk vasker lakkerte tregulv feil. Såpe fra dagligvarebutikken er for sterk for lakkerte gulv. Den etterlater seg også såperester som gjør gulvet glatt. Svaret er heller ikke grønnsåpe som mange tror. Den skal bare brukes på ubehandlet tre. Har du et lakkert gulv, bør du kjøpe en såpe for lakkert overflate. Den får du i faghandelen, sier Thomas Thenau hos Woca Norge AS.

Tips: Unngå uansett for mye fuktig rengjøring av gulvene. Hovedregelen er tørrmopp og støvsuger.

Se flere bilder
Vaske gulv

Foto: Jordan

SMUSSMAGNET: Vanlig såpe som etterlater seg rester vil også virke som en magnet på smuss. – Det gjør at du må vaske oftere. Velger du riktig såpe trenger du ikke vaske like ofte, sier Thomas Thenau hos Woca Norge AS.

Rent, pent og «spikerfeste»

Thenau forteller at forskjellen mellom en «vanlig» såpe og en lakksåpe er at lakksåpen aldri vil etterlate seg rester.

− Vanlig såpe som etterlater seg rester vil også virke som en magnet på smuss. Det gjør at du må vaske oftere. Velger du riktig såpe vil du oppleve at gulvet ikke blir så fort skittent og såpeglattheten forsvinner. Jeg anbefaler folk som sliter med glatte gulv å starte med å vaske med en «trerens». Den fjerner absolutt alt som ikke skal være der. Deretter vasker du med lakksåpe resten av gulvets levetid, sier han.

Se flere bilder
Vaske gulv

Foto: Jordan

SÅPEGLATT: Det er ikke noe feil med lakken. Det er såpen du bruker som er problemet. Såperester i lakken gjør gulvet glatt, forteller Thomas Thenau hos Woca Norge AS.

Ung, myk og elastisk

Lakkspesialisten forteller at ingen overflater er vedlikeholdsfrie. Selv ikke lakkerte gulv.

– Lakkerte gulv trenger pleie slik at lakken ikke blir hard og sprekker. Da får du mindre motstandsdyktighet i gulvet. Det finnes pleieprodukter for lakk som holder den ung, myk og elastisk. Steller du pent med lakken vil du ha et flott gulv veldig lenge, sier han.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.