Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Når nettene blir lange

  •  
  •   Publisert:
SKADE: Gulvet tåler ikke alt. Da gjelder det å vite hvordan man skal går fram for å redde det når skaden er ute.   Chera Westman/ifi.no, Alanor, Tarkett
Julen kan være en tung tid. Særlig for gulv som må tåle vekten av stappmette gjester på høye hæler. Slik fikser du hakk, hull, riper og merker i parketten.

Det er fort gjort å glemme å ta av seg stiletthælene på fest. Og når anlegget skrus på er det enda lettere å la seg rive med i dansen. Det liker ikke parkettgulv. Parkett og stilett er som negler skrapende mot ei tavle. Det gjør bare vondt. Resultatet blir hull, hakk og stygge merker. Men det finnes håp. Trepleie-eksperten Alanor har løsninger som redder julekvelden.

Formes med fingrene

<b>STØRRE SKADER:</b> Formtre kan være redningen hvis du får større slag eller hull i parketten.
STØRRE SKADER: Formtre kan være redningen hvis du får større slag eller hull i parketten.

Har du fått et større slag eller hull, kan du bruke formtre til å utbedre skaden. Det kan formes med fingrene som en slags plastelina. Du former massen og fyller opp hullet. Formtre kan kun brukes på helt rent treverk. Er treverket lakkert eller oljet, må dette fjernes først. Når formtreet har tørket, kan det slipes helt glatt og oljes eller males. Formtre fås i ulike farger, og kan blandes for å få riktig nyanse. Det kan være lurt å prøve seg fram på forhånd for å finne riktig nyanse. Skal du for eksempel beise gulvet, kan det være lurt å velge formtre som er tilsvarende beisfargen, da formtre suger til seg mindre farge enn rent treverk. Siden formtre inneholder ekte trefibre, bør det etterbehandles med lakk eller olje.

Smelter og drypper

<b>SMELTES:</b> Skjellakkstifter kan smeltes og dryppes ned i hakket, slik at det tettes.
SMELTES: Skjellakkstifter kan smeltes og dryppes ned i hakket, slik at det tettes.

Dersom du har fått en dump i treverket, kan du fylle den opp ved hjelp av skjellakkstifter. Skjellakkstiftene kommer i skrin med 10 stifter i ulike farger. Stiftene smeltes med varme og dryppes på skadestedet. Varm et stemjern med en brenner, legg skjellakkstiften mot stemjernet og drypp skjellakken ned i hakket eller dumpen. Alle fargene er blandbare med hverandre. Øv deg gjerne på forhånd på en plankebit, før du går løs på selve gulvet. 

Strykejern og håndkle

Hvis du har mistet en tung gjenstand i gulvet, og har fått merker etter hjørnet eller lignende, kan du prøve og fikse det med et fuktig håndkle og et strykejern. Dette vil bare kunne hjelpe på en liten fordypning, ikke på store hakk. Legg et fuktig frottéhåndkle ned i gropen, og stryk over med strykejernet. Da steamer du treverket slik at trefibrene reiser seg igjen og fyller ut. Dette kan du også prøve på lakkrte gulv, fordi lakken vil være krakelert etter slaget.

Gni voks over sprekken

<b>SMÅSKADER:</b>Små sprekker og spikerhull kan repareres med Liberon reparasjonsvoks.
SMÅSKADER:Små sprekker og spikerhull kan repareres med Liberon reparasjonsvoks.

Til små sprekker og spikerhull kan du bruke reparasjonsvoks. Det er en hard plastisk voks som du gnir over sprekken/spikerhullet. Friksjonen gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Reparasjonsvoksen fås i mange farger. Fjern overskytende voks på områdene rundt skadestedet med en møbelrenser.

Retusjere riper

Har du fått en smal ripe i overflaten, kan det være tilstrekkelig å retusjere med en retusjeringsfiltpenn. Denne vil ikke fylle ripen, men farger treverket, slik at ripen vil synes mindre. Vask med møbelrenser før påføring, for å få fargen til å sitte. Vask også etter påføring for å fjerne farge som har kommet utenfor skadestedet.

<b>HARD TID:</b> Julen, med julebord og nyttårsfeiringer, kan være en hard tid for gulvet.
HARD TID: Julen, med julebord og nyttårsfeiringer, kan være en hard tid for gulvet.

Mer informasjon

Alanor

Les også Går inne med piggene ute

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: