Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Slik reparerer du hakk i parketten

Julen kan være en tung tid. Særlig for gulv som må tåle vekten av stappmette gjester på høye hæler. Slik reparerer du hakk, hull, riper og merker i parketten.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slik reparerer du hakk i parketten

Foto: Chera Westman/ifi.no

Det er fort gjort å glemme å ta av seg stiletthælene på fest. Og når anlegget skrus på er det enda lettere å la seg rive med i dansen. Det liker ikke parkettgulv. Parkett og stilett er som negler skrapende mot ei tavle – det gjør bare vondt. Resultatet blir hull, hakk og stygge merker. Men det finnes håp. Trepleie-eksperten Alanor har løsninger som reparerer hakk i parketten etter julekvelden.

1. Reparere større slag eller hull i parketten

Har du fått et større slag eller hull, kan du bruke formtre til å utbedre skaden. Det kan formes med fingrene som en slags plastelina. Formtre kan kun brukes på helt rent treverk, så er parketten oljet eller lakkert må dette fjernes først. Når formtreet har tørket, kan det slipes helt glatt og etterbehandles med ny lakk eller olje. Formtre fås i ulike farger, og kan blandes for å få riktig nyanse.

Dele på Pinterest formtre

Foto: Alanor

STØRRE SKADER: Formtre kan være redningen hvis du får større slag eller hull i parketten.

Annonse

2. Reparere dumper i parketten

Dersom du har fått en dump i treverket, kan du fylle den opp ved hjelp av skjellakkstifter. Skjellakkstiftene kommer i skrin med 10 stifter i ulike farger, og alle er blandbare med hverandre. Stiftene smeltes med varme og dryppes på skadestedet. Varm et stemjern med en brenner, legg skjellakkstiften mot stemjernet og drypp skjellakken ned i hakket eller dumpen. 

Dele på Pinterest skjellakkstifter

Foto: Alanor

SMELTES: Skjellakkstifter kan smeltes og dryppes ned i hakket, slik at det tettes.

3. Reparere merker i parketten

Hvis du har mistet en tung gjenstand i gulvet, og har fått merker etter hjørnet eller lignende, kan du prøve å fikse det med et fuktig håndkle og et strykejern. Dette vil bare kunne hjelpe på en liten fordypning, ikke på store hakk. Legg et fuktig frottéhåndkle ned i gropen, og stryk over med strykejernet. Da steamer du treverket slik at trefibrene reiser seg igjen og fyller ut. Dette kan du også prøve på lakkerte gulv, fordi lakken vil være krakelert etter slaget.

Annonse

4. Reparere sprekker og spikerhull i parketten

Til små sprekker og spikerhull kan du bruke reparasjonsvoks. Det er en hard plastisk voks som du gnir over sprekken/spikerhullet. Friksjonen gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Reparasjonsvoksen fås i mange farger. Fjern overskytende voks på områdene rundt skadestedet med en møbelrenser.

Dele på Pinterest liberon reparasjonsvoks

Foto: Alanor

SMÅSKADER: Små sprekker og spikerhull kan repareres med Liberon reparasjonsvoks.

5. Reparere små riper i parketten

Har du fått en smal ripe i overflaten, kan det være tilstrekkelig å retusjere med en retusjeringsfiltpenn. Denne vil ikke fylle ripen, men farger treverket, slik at ripen vil synes mindre. Vask med møbelrenser før påføring, for å få fargen til å sitte. Vask også etter påføring for å fjerne farge som har kommet utenfor skadestedet.

Dele på Pinterest hard tid for gulvet

Foto: Tarkett

HARD TID: Julen, med julebord og nyttårsfeiringer, kan være en hard tid for gulvet.

Mer informasjon:

Alanor

LES OGSÅ
Annonse
Mer informasjon

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]